Baklawa

baklawa

z orzechami włoskimi, migdałami i cynamonem

Baklawa (inaczej baklava albo bakława) – deser często spotykany  w Turcji, a tym samym  także na Bałkanach, gdzie po wielowiekowym panowaniu osmańskim do lokalnej kuchni wkradło się wiele tureckich smaków.

Ciasto jest bardzo słodkie i takie być musi (co nie przeszkadza niektórym zjeść kilka kawałków za jednym razem). W moim wykonaniu łączę orzechy włoskie z migdałami, choć w tradycyjnej wersji spotykane są pistacje i/lub orzechy włoskie. Dodatek cynamonu, kakao i cytryny dodaje nowych smaków aromatów.

Szukacie pomysłu na nietypowy deser na święta? Dodajcie więcej cynamonu lub szczyptę przyprawy piernikowej i zaskoczcie swoich najbliższych baklavą w wersji bożonarodzeniowej. 

Składniki - baklawa

ciasto

– 1 paczka gotowego ciasta filo

– 200 g masła (roztopionego)

słodki syrop

– 2 łyżki miodu

– 250 g cukru białego

– 300 ml wody

– sok z ⅓ cytryny

– starta (obrana nożem na cienkie paski) skórka z cytryny

nadzienie orzechowo-migdałowe

– 300 g orzechów włoskich

100 g migdałów

– 1 łyżeczka cukru pomarańczowego

– ½ łyżeczki cynamonu

– 2 łyżki kakao

baklawa-skladniki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania nadzienia

W malakserze miksujemy orzechy, migdały, kakao, cynamon i cukier pomarańczowy. Mielimy na średniej wielkości kawałki (smaczniejsza baklava wychodzi z nadzieniem, w którym chrupią malutkie kawałeczki orzechów – dlatego unikajcie całkowitego zmielenia ich na jednolity proszek).

Krok 2: ciasto

  • W prostokątnej formie do pieczenia układamy płaty ciasta filo (pokrójcie surowe płaty ciasta w ten sposób, aby dopasować je do wielkości Waszej formy). Co drugi z nich smarujemy roztopionym masłem.
  • Orzechowo-migdałowe nadzienie dzielimy na 3 części.  Na czwartej warstwie ciasta filo układamy ⅓ nadzienia i przykrywamy kolejnymi (około ośmioma) warstwami ciasta. Nakładamy kolejną warstwę nadzienia, przykrywamy kolejnymi 8 płatami ciasta i powtarzamy raz jeszcze, tak aby powstały 3 warstwy nadzienia.
  • Ostatnia warstwa to płaty ciasta filo (powinno być ich ok. 8 tak, aby uniknąć zbytniego przypieczenia i wyschnięcia górnej wierzchu baklawy). Ostrym nożem kroimy całą baklavę w formie kawałki (wielkość wg Waszego uznania). Na wierzchu polewamy ją pozostałą ilością roztopionego masła.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 160 stopni przez 30 min, tylko na dolnej grzałce.

Czas na słodki syrop

Zagotowujemy wodę z cukrem, miodem i cytryną, mieszając aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. 

Baklava - łączymy składniki

  • Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasto szybko polewamy gorącym syropem cukrowym. Nie obawiajcie się, że słodkiego syropu będzie za dużo – cały sekret baklawy tkwi właśnie w odpowiednim nasączeniu upieczonych, chrupkich płatów ciasta słodkością cukru i miodu.
  • Dekorujemy na wierzchu startą skórką cytryny. 
  • Odstawiamy baklawę na min 1,5 godz, chociaż najlepsza będzie kolejnego dnia (a jeszcze lepsza dwa dni później, tylko kto by aż tyle czekał… 🙂
  • Jemy, oblizujemy palce i… biegniemy na siłownię, bo dawka kalorii w jednym kawałku znacząco przekracza dozwolone normy. Ale jak tu się oprzeć takim smakom… <3

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Mini tarty ze śliwkami

Mini tarty ze śliwkami i masą sernikową  Jako dziecko bardzo lubiłem śliwki, a u babci zawsze wspinałem się na drzewa aby delektować się tymi owocami. Ten przepis przyszedł mi do głowy, kiedy robiłem małe sprzątanie w lodówce. Nie jest zbyt słodki, a śliwki niosą ze sobą…

Czytaj dalej
ciasto-malina-w-czekoladzie

Ciasto malina w czekoladzie

Malina w czekoladzie - pyszny biszkopt przekładany kremem malinowym i czekoladowym. Niezależnie czy jesteś miłośnikiem czekolady czy ciast owocowych - to ciasto warto spróbować.

Czytaj dalej
paczki-babuni

Pączki Babuni

Malutkie, puszyste pączki o nieregularnych kształtach - taki ich urok. Przepis pochodzi od mojej babci. Nie są bardzo słodkie, więc jeśli jesteście prawdziwymi łasuchami możecie dodać więcej cukru. Idealnie smakują z dodatkiem musu owocowego czy cukrem pudrem.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.