Baklawa

baklawa

z orzechami włoskimi, migdałami i cynamonem

Baklawa (inaczej baklava albo bakława) – deser często spotykany  w Turcji, a tym samym  także na Bałkanach, gdzie po wielowiekowym panowaniu osmańskim do lokalnej kuchni wkradło się wiele tureckich smaków.

Ciasto jest bardzo słodkie i takie być musi (co nie przeszkadza niektórym zjeść kilka kawałków za jednym razem). W moim wykonaniu łączę orzechy włoskie z migdałami, choć w tradycyjnej wersji spotykane są pistacje i/lub orzechy włoskie. Dodatek cynamonu, kakao i cytryny dodaje nowych smaków aromatów.

Szukacie pomysłu na nietypowy deser na święta? Dodajcie więcej cynamonu lub szczyptę przyprawy piernikowej i zaskoczcie swoich najbliższych baklavą w wersji bożonarodzeniowej. 

Składniki - baklawa

ciasto

– 1 paczka gotowego ciasta filo

– 200 g masła (roztopionego)

słodki syrop

– 2 łyżki miodu

– 250 g cukru białego

– 300 ml wody

– sok z ⅓ cytryny

– starta (obrana nożem na cienkie paski) skórka z cytryny

nadzienie orzechowo-migdałowe

– 300 g orzechów włoskich

100 g migdałów

– 1 łyżeczka cukru pomarańczowego

– ½ łyżeczki cynamonu

– 2 łyżki kakao

baklawa-skladniki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania nadzienia

W malakserze miksujemy orzechy, migdały, kakao, cynamon i cukier pomarańczowy. Mielimy na średniej wielkości kawałki (smaczniejsza baklava wychodzi z nadzieniem, w którym chrupią malutkie kawałeczki orzechów – dlatego unikajcie całkowitego zmielenia ich na jednolity proszek).

Krok 2: ciasto

  • W prostokątnej formie do pieczenia układamy płaty ciasta filo (pokrójcie surowe płaty ciasta w ten sposób, aby dopasować je do wielkości Waszej formy). Co drugi z nich smarujemy roztopionym masłem.
  • Orzechowo-migdałowe nadzienie dzielimy na 3 części.  Na czwartej warstwie ciasta filo układamy ⅓ nadzienia i przykrywamy kolejnymi (około ośmioma) warstwami ciasta. Nakładamy kolejną warstwę nadzienia, przykrywamy kolejnymi 8 płatami ciasta i powtarzamy raz jeszcze, tak aby powstały 3 warstwy nadzienia.
  • Ostatnia warstwa to płaty ciasta filo (powinno być ich ok. 8 tak, aby uniknąć zbytniego przypieczenia i wyschnięcia górnej wierzchu baklawy). Ostrym nożem kroimy całą baklavę w formie kawałki (wielkość wg Waszego uznania). Na wierzchu polewamy ją pozostałą ilością roztopionego masła.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 160 stopni przez 30 min, tylko na dolnej grzałce.

Czas na słodki syrop

Zagotowujemy wodę z cukrem, miodem i cytryną, mieszając aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. 

Baklava - łączymy składniki

  • Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasto szybko polewamy gorącym syropem cukrowym. Nie obawiajcie się, że słodkiego syropu będzie za dużo – cały sekret baklawy tkwi właśnie w odpowiednim nasączeniu upieczonych, chrupkich płatów ciasta słodkością cukru i miodu.
  • Dekorujemy na wierzchu startą skórką cytryny. 
  • Odstawiamy baklawę na min 1,5 godz, chociaż najlepsza będzie kolejnego dnia (a jeszcze lepsza dwa dni później, tylko kto by aż tyle czekał… 🙂
  • Jemy, oblizujemy palce i… biegniemy na siłownię, bo dawka kalorii w jednym kawałku znacząco przekracza dozwolone normy. Ale jak tu się oprzeć takim smakom… <3

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Mini serniki

Mini serduszkowe serniczki z serem białym krajanka z OSM Krasnystaw i truskawkami 8-10 sztuki Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 40 min Stopień trudności: łatwe Dla lubiących sernika Składniki – mini serduszkowe serniczki Masa sernikowa 340gr sera białego OSM Krasnystaw (twaróg) 1 jajko 100ml jogurtu 10gr…

Czytaj dalej
sernik czekoladowy bez pieczenia

Sernik czekoladowy bez pieczenia

Przepis na bardzo prosty sernik czekoladowy na zimno i bez pieczenia. Solidna dawka czekolady (czekoladowe ciasto, masa i polewa) i radości. Ciasto idealne na letnie przyjęcia - podawane na chłodno, może być przygotowywane dzień wcześniej.

Czytaj dalej
paczki-babuni

Pączki Babuni

Malutkie, puszyste pączki o nieregularnych kształtach - taki ich urok. Przepis pochodzi od mojej babci. Nie są bardzo słodkie, więc jeśli jesteście prawdziwymi łasuchami możecie dodać więcej cukru. Idealnie smakują z dodatkiem musu owocowego czy cukrem pudrem.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.