Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Ciasto z jabłkami dla bohaterów

Ciasto z jabłkami dla bohaterów

Od małego lubiłem jabłka, a to jest przepis na moje ulubione ciasto jabłkowe. Idealnie pasuje do chłodnych wieczorów i kubka ciepłej herbaty. Dla prawdziwych bohatertów – tych małych i tych dużych.

  • 8 porcji
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas pieczenia: 45 min
  • Stopień trudności: Łatwy
  • Dla każdego

SKŁADNIKI

– 3 jabłka (polecam Champion, ale każde inne także się nadadzą)

– 200 g mąki pszennej 

– 100 g cukru pudru

– 100 g masła

– 2 jajka

– łyżeczka proszku do pieczenia

– 6 łyżek mleka

– starta skórka z 1 limonki albo pomarańczy

– esencja waniliowa (duża łyżka) albo cukier waniliowy (2 paczki)

– pół łyżeczki cynamonu

– pół łyżeczki imbiru w proszku (opcjonalnie)

– 6 zmielonych goździków (opcjonalnie)

– ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatowej (opcjonalnie)

 

Sposób Przygotowania

  • Roztapiamy masło, a następnie je studzimy. 
  • Jajka z cukrem ubijamy mikserem do momentu aż podwoją swoją objętość. 
  • Dodajemy roztopione i ostudzone masło, startą skórkę z limonki/pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i opcjonalnie: imbir, goździki, startą gałkę muszkatową). Mieszamy składniki ręcznie (łyżką lub trzepaczką), bez użycia miksera. 
  • Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powoli, po łyżce, dodajemy mąkę do masy z jajek, masła i przypraw. Mieszamy powolnymi ruchami kolistymi, od dołu do góry. Dodajemy mleko i dalej delikatnie mieszamy.
  • Kroimy jabłkami w plasterki ( w kształtce księżyców), wykrawając wcześniej środek. 
  • Wykładamy formę do ciasta papierem do pieczenia (forma do wyboru, powinna mieć wysokość ok. 5 cm – ja używam tortownicy o średnicy 24 cm). Wylewamy ciasto do formy. Na wierzchu ciasta układamy jabłka, tworząc koło. 
  • Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170ºC (z termoobiegiem) albo 180ºC (bez termoobiegu). Pieczemy 40-45 min. 
  • Jeśli chcemy nadać naszemu ciastu jeszcze więcej smaku, 20 min przed zakończeniem pieczenia posypujemy ciasto cukrem (białym albo brązowym) albo smarujemy ciasto miodem (już po upieczeniu). 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Papanasi – rumuńskie pączki serowe

Papanasi - pączki serowe, deser bardzo popularny w Rumunii - znajdziecie go wszędzie i o każdej porze roku. Pyszne, nieco lżejsze niż polskie pączki, z dodatkiem sosu karmelowego i owoców.

Ciasto malina w czekoladzie

Malina w czekoladzie - pyszny biszkopt przekładany kremem malinowym i czekoladowym. Niezależnie czy jesteś miłośnikiem czekolady czy ciast owocowych - to ciasto warto spróbować.

Pączki Babuni

Malutkie, puszyste pączki o nieregularnych kształtach - taki ich urok. Przepis pochodzi od mojej babci. Nie są bardzo słodkie, więc jeśli jesteście prawdziwymi łasuchami możecie dodać więcej cukru. Idealnie smakują z dodatkiem musu owocowego czy cukrem pudrem.



Leave a Reply

Your email address will not be published.