Ciasto malina w czekoladzie

CIASTO MALINA W CZEKOLADZIE

z masą malinową i czekoladową

Malina w czekoladzie – pyszne ciasto przekładane kremem malinowym i czekoladowym. Niezależnie czy jesteś miłośnikiem czekolady czy ciast owocowych – to ciasto trzeba spróbować.

Składniki - CZEKOLADOWY SERNIK BEZ PIECZENIA

Biszkopt

– 125 g cukru

– 125 g mąki pszennej

– 4 jajka

– 10 g cukru waniliowego

– skórka z jednej pomarańczy

 

Syrop do nasączenia:

– 300 ml wody

– 50 g cukru

– plasterki obranej skórki z 1 pomarańczy

 

 

KREM CZEKOLADOWY

– 100 g czekolady gorzkiej

– 100 g czekolady mlecznej

– 150 g śmietanki 32%

– 50 ml rumu

– starta skórka z 1 pomarańczy

Krem malinowy

– 400 g malin (świeżych lub mrożonych)

– 200 ml śmietanki 36%

– 30 ml miodu (pasuje każdy rodzaj miodu)

– 50 g cukru waniliowego

– pęczek mięty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu

  • Jajka z cukrem ubijamy mikserem do momentu podwojenia ich objętości.
  • Powoli dodajemy mąkę i skórkę pomarańczową. Delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Ważne, żeby mieszać ciasto powoli, ponieważ pozwoli to zatrzymać jak najwięcej powietrza.
  • Tortownicę do pieczenia (na podaną porcję najlepsza będzie tortownica o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowane ciasto.
  • Biszkopt pieczemy w piekarniku na 180°C z termoobiegiem (lub 190°C  bez termoobiegu) przez 40-45 min.
  • Przygotowanie syropu do nasączenia biszkoptu: Gotujemy wszystkie składniki (czyli wodę z cukrem i plasterkami skórki z pomarańczy) do momentu roztopienia się cukru i nabrania przez syrop koloru lekko pomarańczowego. 

Krem malinowy

  • Maliny gotujemy na patelni razem z cukrem i miętą, do momentu zagęszczenia się masy do konsystencji puree. Pamiętajcie, że mrożone maliny wymagają nieco dłuższego czasu gotowania (co jest związane z większą zawartością w nich wody).
  • Powoli ubijamy śmietankę z miodem do momentu, kiedy będzie sztywna.
  • Ubitą śmietankę mieszamy powoli z ostudzonym puree malinowym (ugotowane maliny z cukrem). Odkładamy nieco kremu do dekoracji ciasta. 

Krem czekoladowy

  • Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
  • Zagotowujemy śmietankę.  Dodajemy czekoladę, rum i startą skórkę z cytryny. Mieszamy do czasu rozpuszczenia się czekolady.

Połączenie ciasta

  • Kroimy biszkopt na 3 placki, każdą z nich nasączamy ostudzonym syropem (może być lekko ciepły, ale nie gorący).
  • Ciasto przekładamy kremami – na pierwszy placek nakładamy krem malinowy, przykrywamy drugim plackiem. Pokrywamy go kremem czekoladowym (pamiętajcie, żeby zostawić ponad połowę kremu czekoladowego do dekoracji!) i nakrywamy ostatnim plackiem biszkoptowym.   
  • Ciasto dekorujemy kremem czekoladowym (nieco większą częścią niż wykorzystana na przełożenie placków) i odłożonym wcześniej kremem malinowym.

sposób podania

Ciasto najlepsze jest po schłodzeniu przez 1-2 godz, ale jeśli nie możecie się doczekać idealnego połączenia smaku malin z czekoladą możecie podać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

baklawa

Baklawa

Baklawa (inaczej baklava albo bakława) - deser często spotykany w Turcji, a tym samym także na Bałkanach. W moim przepisie łączę orzechy włoskie, migdały, kakao, cynamon i cytrynę, dla uzyskania wyjątkowych smaków i aromatów.

Czytaj dalej
crema-de-zahar-ars

Krem z karmelem – crema de zahar ars

Deser bardzo popularny w Rumuni, nieco podobny do creme brulee. Składa się z mlecznego kremu, przykrytego warstwą karmelu. Przygotowuje się go bardzo łatwo z niewielu składników, które większość z nas ma na co dzień w domu. Najlepszy następnego dnia, po porządnych schłodzeniu w lodówce.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.