Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Ciasto malina w czekoladzie

Ciasto mailina w czekoladzie

Malina w czekoladzie – pyszne ciasto przekładane kremem malinowym i czekoladowym. Niezależnie czy jesteś miłośnikiem czekolady czy ciast owocowych – to ciasto trzeba spróbować.

  • 8 porcji
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Czas pieczenia: 45 min
  • Stopień trudności: Średni

SKŁADNIKI

BISZKOPT

– 125 g cukru

– 125 g mąki pszennej

– 4 jajka

– 10 g cukru waniliowego

– skórka z jednej pomarańczy

 

SYROP DO NAMOCZENIA

– 300 ml wody

– 50 g cukru

– plasterki obranej skórki z 1 pomarańczy

KREM CZEKOLADOWY

– 100 g czekolady gorzkiej

– 100 g czekolady mlecznej

– 150 g śmietanki 32%

– 50 ml rumu

– starta skórka z 1 pomarańczy

 

KREM MALINOWY

– 400 g malin (świeżych albo mrożonych)

– 200 ml śmietanki 36%

– 30 ml miodu (pasuje każdy rodzaj miodu)

– 50 g cukru waniliowego

– pęczek mięty

Sposób przygotowania

Przygotowanie biszkoptu 
  • Jajka z cukrem ubijamy mikserem do momentu podwojenia ich objętości.
  • Powoli dodajemy mąkę i skórkę pomarańczową. Delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Ważne, żeby mieszać ciasto powoli, ponieważ pozwoli to zatrzymać jak najwięcej powietrza.
  • Tortownicę do pieczenia (na podaną porcję najlepsza będzie tortownica o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy przygotowane ciasto.
  • Biszkopt pieczemy w piekarniku na 180°C z termoobiegiem (lub 190°C  bez termoobiegu) przez 40-45 min.
  • Przygotowanie syropu do namoczenia biszkoptu: Gotujemy wszystkie składniki (czyli wodę z cukrem i plasterkami skórki z pomarańczy) do momentu roztopienia się cukru i nabrania przez syrop koloru lekko pomarańczowego.
KREM MALINOWY
  • Maliny gotujemy na patelni razem z cukrem i miętą, do momentu zagęszczenia się masy do konsystencji puree. Pamiętajcie, że mrożone maliny wymagają nieco dłuższego czasu gotowania (co jest związane z większą zawartością w nich wody).
  • Powoli ubijamy śmietankę z miodem do momentu, kiedy będzie sztywna.
  • Ubitą śmietankę mieszamy powoli z ostudzonym puree malinowym (ugotowane maliny z cukrem). Odkładamy nieco kremu do dekoracji ciasta.
KREM CZEKOLADOWY
  • Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
  • Zagotowujemy śmietankę.  Dodajemy czekoladę, rum i startą skórkę z cytryny. Mieszamy do czasu rozpuszczenia się czekolady.
POŁĄCZENIE CIASTA
  • Kroimy biszkopt na 3 placki, każą z nich nasączamy ostudzonym syropem (może być lekko ciepły, ale nie gorący).
  • Ciasto przekładamy kremami – na pierwszy placek nakładamy krem malinowy, przykrywamy drugim plackiem. Pokrywamy go kremem czekoladowym (pamiętajcie, żeby zostawić ponad połowę kremu czekoladowego do dekoracji!) i nakrywamy ostatnim plackiem biszkoptowym.   
  • Ciasto dekorujemy kremem czekoladowym (nieco większą częścią niż wykorzystana na przełożenie placków) i odłożonym wcześniej kremem malinowym.
  • Ciasto najlepsze jest po schłodzeniu przez 1-2 godz, ale jeśli nie możecie się doczekać idealnego połączenia smaku malin z czekoladą możecie podać od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Naleśnikowe sakiewki z serowym skarbem

Naleśniki w innym wydaniu - w kształcie sakiewek, z nadzieniem z kremu serowego, podawane w miętowym sosie angielskim i zapiekane w piekarniku - pyszny deser, obiad lub slodkie śniadanie.

Pączki Babuni

Malutkie, puszyste pączki o nieregularnych kształtach - taki ich urok. Przepis pochodzi od mojej babci. Nie są bardzo słodkie, więc jeśli jesteście prawdziwymi łasuchami możecie dodać więcej cukru. Idealnie smakują z dodatkiem musu owocowego czy cukrem pudrem.

Papanasi – rumuńskie pączki serowe

Papanasi - pączki serowe, deser bardzo popularny w Rumunii - znajdziecie go wszędzie i o każdej porze roku. Pyszne, nieco lżejsze niż polskie pączki, z dodatkiem sosu karmelowego i owoców.



Leave a Reply

Your email address will not be published.