Krem z karmelem – crema de zahar ars

Krem z karmelem - crema de zahar ars

rumuński deser na zimno

Krem z karmelem – deser bardzo popularny  w Rumunii, ponieważ do jego przygotowania nie trzeba wielu składników. Może się Wam kojarzyć z cremee brulee, ale są pewne różnice – w naszym rumuńskim kremie przy przygotowaniu karmel stanowi warstwę spodnią, nie ma więc potrzeby karmelizowania deseru jak w przypadku creme brulee.

Crema de zahar ars jest idealny na zimno – można go przechowywać kilka dni w lodówce. Jest to więc fajny pomysł na coś słodkiego, kiedy spodziewacie się gości – możecie przygotować wcześniej, a w ostatniej chwili tylko wyciągnąć z lodówki. 

Deser nie jest za słodki, więc będzie smakować tym, którzy nie przepadają za bardzo słodkimi smakami.

Składniki - krem z karmelem

– skorka z 1 cytryny (starta lub obrana nożem na cienkie paski) 

– 5 jajek

– 65 g cukru pudru

– 15 g cukru waniliowego

– 500 ml mleka

– 150 g drobnoziarnistego cukru białego

krem-z-karmelem-skladniki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od słodkiego mlecznego kremu

  • Ubijamy jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, aż do uzyskania konsystencji kremu. 
  • Zagotowujemy mleko ze skórką cytryny, odstawiamy z ognia, przykrywamy i trzymamy 5 minut (chodzi o to, aby uzyskać smak z dodanej skórki cytrynowej). 
  • Po odczekaniu 5 min (idealnie poczekać dłużej aż mleko całkowicie się wystudzi), powoli mieszamy zagotowane mleko z ubitym kremem – najlepiej robić to za pomocą trzepaczki. Uwaga: mieszając jeszcze ciepłe mleko z kremem możemy uzyskać dość dużą warstwę piany, którą lepiej odłożyć przed przełożeniem kremu do foremek (piana nie będzie tak smaczna jak sam krem). 

Czas na karmel

Przygotowujemy karmel: w rondelku roztapiamy cukier, trzymając garnek na małym ogniu. Robimy to powoli, czekając aż cukier całkowicie się rozpuści i zbrązowieje.

Przygotowanie deseru

  • Do małych foremek do pieczenia nakładamy na dno 2-3 łyżki karmelu. Na karmel wykładamy krem do mniej więcej ¾ wysokości foremki. 
  • Większą prostokątną formę zalewamy wodą do ⅔ wysokości, po czym wkładamy do niej mniejsze foremki z kremem.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 C przez 50 min.
  • Wyjmujemy foremki z kremem z dużej blachy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia, po czym schładzamy w lodówce (deser jest pyszny na drugi dzień!). 
krem-z-karmelem-w-wodzie
rumunski-krem-z-karmelem

sposób podania

Jak podać deser? Bardzo prosto. Wykładamy schłodzony krem na talerz, odwracając foremkę z kremem do góry nogami (tak jak dzieci robią babki z piasku). Żeby było łatwiej, warto wykroić deser nożem od wewnętrznej krawędzi foremki. Nie przejmujcie się, jeśli po wyjęciu z foremki rozleje się karmel – tak właśnie ma być. 

Jeśli macie silną wolę, poczekajcie jeden dzień, aż deser porządnie się schłodzi, a wszystkie smaki odpowiednie się ułożą. Nie będzie łatwo się powstrzymać, ale warto! 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

paczki-babuni

Pączki Babuni

Malutkie, puszyste pączki o nieregularnych kształtach - taki ich urok. Przepis pochodzi od mojej babci. Nie są bardzo słodkie, więc jeśli jesteście prawdziwymi łasuchami możecie dodać więcej cukru. Idealnie smakują z dodatkiem musu owocowego czy cukrem pudrem.

Czytaj dalej
baklawa

Baklawa

Baklawa (inaczej baklava albo bakława) - deser często spotykany w Turcji, a tym samym także na Bałkanach. W moim przepisie łączę orzechy włoskie, migdały, kakao, cynamon i cytrynę, dla uzyskania wyjątkowych smaków i aromatów.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.