Naleśniki w innym wydaniu - w kształcie sakiewek, z nadzieniem z kremu serowego, podawane w miętowym sosie angielskim i zapiekane w piekarniku - pyszny deser, obiad lub slodkie śniadanie.
Czytaj dalejKrem z karmelem – crema de zahar ars
Krem z karmelem - crema de zahar ars
rumuński deser na zimno
Krem z karmelem – deser bardzo popularny w Rumunii, ponieważ do jego przygotowania nie trzeba wielu składników. Może się Wam kojarzyć z cremee brulee, ale są pewne różnice – w naszym rumuńskim kremie przy przygotowaniu karmel stanowi warstwę spodnią, nie ma więc potrzeby karmelizowania deseru jak w przypadku creme brulee.
Crema de zahar ars jest idealny na zimno – można go przechowywać kilka dni w lodówce. Jest to więc fajny pomysł na coś słodkiego, kiedy spodziewacie się gości – możecie przygotować wcześniej, a w ostatniej chwili tylko wyciągnąć z lodówki.
Deser nie jest za słodki, więc będzie smakować tym, którzy nie przepadają za bardzo słodkimi smakami.
- 4 porcje
- Czas przygotowania: 20 min
- Czas schładzania: 1-2 godz. (najlepszy następnego dnia)
- Stopień trudności: Łatwe
- Dla każdego (deser nie za słodki)
Składniki - krem z karmelem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zaczynamy od słodkiego mlecznego kremu
- Ubijamy jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, aż do uzyskania konsystencji kremu.
- Zagotowujemy mleko ze skórką cytryny, odstawiamy z ognia, przykrywamy i trzymamy 5 minut (chodzi o to, aby uzyskać smak z dodanej skórki cytrynowej).
- Po odczekaniu 5 min (idealnie poczekać dłużej aż mleko całkowicie się wystudzi), powoli mieszamy zagotowane mleko z ubitym kremem – najlepiej robić to za pomocą trzepaczki. Uwaga: mieszając jeszcze ciepłe mleko z kremem możemy uzyskać dość dużą warstwę piany, którą lepiej odłożyć przed przełożeniem kremu do foremek (piana nie będzie tak smaczna jak sam krem).
Czas na karmel
Przygotowujemy karmel: w rondelku roztapiamy cukier, trzymając garnek na małym ogniu. Robimy to powoli, czekając aż cukier całkowicie się rozpuści i zbrązowieje.
Przygotowanie deseru
- Do małych foremek do pieczenia nakładamy na dno 2-3 łyżki karmelu. Na karmel wykładamy krem do mniej więcej ¾ wysokości foremki.
- Większą prostokątną formę zalewamy wodą do ⅔ wysokości, po czym wkładamy do niej mniejsze foremki z kremem.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 C przez 50 min.
- Wyjmujemy foremki z kremem z dużej blachy, zostawiamy do całkowitego ostudzenia, po czym schładzamy w lodówce (deser jest pyszny na drugi dzień!).


sposób podania
Jak podać deser? Bardzo prosto. Wykładamy schłodzony krem na talerz, odwracając foremkę z kremem do góry nogami (tak jak dzieci robią babki z piasku). Żeby było łatwiej, warto wykroić deser nożem od wewnętrznej krawędzi foremki. Nie przejmujcie się, jeśli po wyjęciu z foremki rozleje się karmel – tak właśnie ma być.
Jeśli macie silną wolę, poczekajcie jeden dzień, aż deser porządnie się schłodzi, a wszystkie smaki odpowiednie się ułożą. Nie będzie łatwo się powstrzymać, ale warto!
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!
Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie? Dodaj komentarz na dole strony
Zobacz także
Ciasto z jabłkami dla bohaterów
Od małego lubiłem jabłka, a to jest przepis na moje ulubione ciasto jabłkowe. Idealnie pasuje do chłodnych wieczorów i kubka ciepłej herbaty. Dla prawdziwych bohaterów - tych małych i tych dużych.
Czytaj dalejPapanasi – rumuńskie pączki serowe
Papanasi - pączki serowe, deser bardzo popularny w Rumunii - znajdziecie go wszędzie i o każdej porze roku. Pyszne, nieco lżejsze niż polskie pączki, z dodatkiem sosu karmelowego i owoców.
Czytaj dalej