Mini tarty ze śliwkami

Mini tarty ze śliwkami

i masą sernikową 

Jako dziecko bardzo lubiłem śliwki, a u babci zawsze wspinałem się na drzewa aby delektować się tymi owocami. Ten przepis przyszedł mi do głowy, kiedy robiłem małe sprzątanie w lodówce. Nie jest zbyt słodki, a śliwki niosą ze sobą świeżość i kwaskowaty smak, który wspaniale komponuje się z masą sernikową i francuskim ciastem. 

Jest to deser pyszny i łatwy w przygotowaniu. 

Składniki - Mini tarty ze śliwkami

Śliwki

– 9 dużych śliwek

– 50gr brązowego cukru

– 25gr masła

– 1 anyż gwiazdkowy

– 25ml rom

– sok z 1/2 cytryny

dodatkowe

2 opakowania ciasta francuskiego

1 ubity jajko

Masa sernikowa

– 350gr twarożku

– 2 łyżki śmietany 18%

– 75gr brązowego cukru 

– skórka z ½ cytryny 

– szczypta soli 

– 1 jajko

– opcjonalnie 10gr cukru waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania Masej sernikowej

  • Do jednej miski dodaj wszystkie składniki i za pomocą miksera miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji (3-4 minuty). Masa sernikowa jest gotowa. 

Krok 2: przygotowanie śliwek

  • Pokrój każdą śliwkę na 4 kawałki, włóż do garnka i zmieszaj z pozostałymi składnikami.  
     
  • Gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut. Śliwki muszą być al dente, ani miękkie, ani twarde. Przed ich użyciem pozwól całej kompozycji ostygnąć. 

Krok 3: przygotowanie Ciasta francuskiego

  • Każdy plaster ciasta kroimy na 6 równych kawałków, brzegi zawijamy do środka, na kształt sznura. 
     
  • Delikatnie dociśnij każdą krawędź, tak, aby zachowała swój kształt 

Czas na połączenie składników

  • Do każdej tarty wyłóż 1 ½ łyżki masy sernikowej i 3 kawałki śliwek, a brzegi posmaruj ubitym jajkiem. 
  • Tarty włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza, opcja termobieg, na 20-22 minut (aż uzyskają złoty kolor).  
  • Przed jedzeniem pozwól tartom ostygnąć przez 5-10 minut 
  • Smacznego! 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

ciasto-jablkowe-dla-bohaterow

Ciasto z jabłkami dla bohaterów

Od małego lubiłem jabłka, a to jest przepis na moje ulubione ciasto jabłkowe. Idealnie pasuje do chłodnych wieczorów i kubka ciepłej herbaty. Dla prawdziwych bohaterów - tych małych i tych dużych.

Czytaj dalej
paczki-babuni

Pączki Babuni

Malutkie, puszyste pączki o nieregularnych kształtach - taki ich urok. Przepis pochodzi od mojej babci. Nie są bardzo słodkie, więc jeśli jesteście prawdziwymi łasuchami możecie dodać więcej cukru. Idealnie smakują z dodatkiem musu owocowego czy cukrem pudrem.

Czytaj dalej

Pieczone śliwki ze śmietaną i pistacjami

Prosty i szybki pomysł na sezon śliwkowy. Idealny także dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami. Śliwki pieczemy w słodkim winie i aromatycznych przyprawach, dzięki czemu zyskują zaskakujący, lekko egzotyczny smak. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.