Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Naleśnikowe sakiewki z serowym skarbem

naleśnikowe sakiewki
z serowym skarbem

podawane w miętowym sosie angielskim

Naleśniki z serem to jest to, co uwielbiam. Moje wspomnienie z dzieciństwa to niedzielne śniadanie przygotowywane przez mamę –  naleśniki z domową konfiturą śliwkową  albo czarnymi górskimi czereśniami. Razem z bratem zajadliśmy się tymi pysznościami, a uwielbienie naleśników zostało mi do dziś.  

Tym razem przygotowałem dla Was naleśniki w zupełnie innym wydaniu – z pyszną masą serową, podawane w miętowym sosie angielskim i zapiekane w piekarniku.  Prawdziwe naleśnikowe sakiewki ze skarbem w środku.

Przepis przygotowujemy w 3 etapach – naleśniki, krem serowy i sos. A na koniec całość zapiekamy. Może być to słodkie śniadanie albo obiad, ale także możecie zaserwować je jako deser. Idealne dla dzieci i naleśnikowych łasuchów (jak ja!) Spróbujcie i dajcie znać jak Wam posmakowały.  

  • Dla 4 osób
  • Czas przygotowania: 30-40 min
  • Czas pieczenia: 30 min
  • Stopień trudności: Łatwe

Składniki

Naleśnikowe sakiewki

– 130 g mąki pszennej

– 100 ml śmietany Krasnystaw 18%

– 300 ml mleka Krasnystaw 3.2%

– 2 jajka

– 15 g cukru waniliowego

– Kawałek masła Krasnystaw

– Szczypta soli

 

krem serowy

– 2 żółtka

– 25 g cukru waniliowego  

– 35 g cukru kokosowego (ma inny aromat i dlatego pasuje lepiej do tego deseru, ale jeśli nie ma to możesz użyć cukier brązowy albo zwykły biały)

– 100 ml śmietany Krasnystaw 18%

– 500 g twarogu mielonego Krasnystaw

– starta skórka z ½ cytryny albo pomarańczy

 

miętowy sos angielski

– 500 ml mleko Krasnystaw 3.2%  

– 6 żółtek 

– 125 g cukru

– Laska wanilii albo łyżeczka aromatu waniliowego

– Pęczek mięty

– (opcjonalnie) 6-7 malin

– Sczypta soli

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - naleśnikowe sakiewki

Najlepsze naleśniki - jak usmażyć

  • Krok pierwszy to wymieszanie wszystkich składników (oprócz masła) – najłatwiej zrobić to w blenderze, ale jeśli go nie masz możesz użyć domowego robota kuchennego (z końcówkami “rózgami”) albo wymieszać ręcznie.
  • Ciasto odstawiamy “do odpoczynku” na ok. 30-40 min – musi się zrealaksować 🙂 Jeśli nie masz tyle czasu, możesz pominąć ten krok i przejść od razu do smażenia.
  • Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej masłem. Z podanej porcji ciasta wyjdzie ok. 10-14 naleśników, w zależności od wielkośći patelni. Gotowe!

Szybki Krem serowy do faszerowania

  • Krem serowy robi się  bardzo prosto i szybko. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki – mieszamy ręcznie, nie ma potrzeby używania miksera. 

MIętowy sos angielski

  • Mleko zagotowujemy z 25 g cukru i laską wanilii/aromatem waniliowym.
  • Po zagotowaniu ściągamy z ognia i dodajemy miętę (nie ma potrzeby dodatkowego siekania, dodajmy gałązki/listki mięty w formie jakiej mamy) i (opcjonalnie) maliny. Przykrywamy i trzymamy pod przykryciem 10 min.
  • W międzyczasie ubijamy trzepaczką żółtko z pozostałym cukrem i szczyptą soli. 
  • Po 10 min wyciągamy z mleka mięte i maliny. Powoli i partiami wlewamy mleko do masy z żółtek, cały czas mieszając.  Ważne jest, żeby mleko dodawać powoli, tak aby żółtko się nie zagotowało (dlatego nie można dodać od razu całego mleka!)
  • Całość przekładamy do garnka i trzymamy na małym ogniu, aż nieco się zagęści, koniecznie cały czas mieszając. Sos powinien mieć konsystencje kremową, ale wciąż płynną.

łaczenie wszystkich elementów

Naleśniki faszerujemy kremem serowym (ok. 50 g kremu na każdy naleśnik). Nadzienie kładziemy na środku i rozsmarowujemy, zostawiając brzegi naleśnika puste. Składamy naleśnik w kształt sakiewki (zobaczcie na poniższym zdjęciu). Układamy na formie do piekarnika, podlewając miętowym sosem angielskim i (jeśli użyliście malin) dodając maliny. Sosu angielskiego powinno być tyle, żeby nie zakrywać główki naszej sakiewki naleśnikowej. Wkładamy do piekarnika rogrzanego do 140°C na 20-25 min.
Podpieczone naleśniki możecie podać same albo z dodatkiem lodów owocowych.  Pyszne!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

paczki-po-rumunsku

Papanasi – rumuńskie pączki serowe

Papanasi - pączki serowe, deser bardzo popularny w Rumunii - znajdziecie go wszędzie i o każdej porze roku. Pyszne, nieco lżejsze niż polskie pączki, z dodatkiem sosu karmelowego i owoców.

Read More
paczki-babuni

Pączki Babuni

Malutkie, puszyste pączki o nieregularnych kształtach - taki ich urok. Przepis pochodzi od mojej babci. Nie są bardzo słodkie, więc jeśli jesteście prawdziwymi łasuchami możecie dodać więcej cukru. Idealnie smakują z dodatkiem musu owocowego czy cukrem pudrem.

Read More
ciasto-malina-w-czekoladzie

Ciasto malina w czekoladzie

Malina w czekoladzie - pyszny biszkopt przekładany kremem malinowym i czekoladowym. Niezależnie czy jesteś miłośnikiem czekolady czy ciast owocowych - to ciasto warto spróbować.

Read More


Leave a Reply

Your email address will not be published.