Naleśnikowe sakiewki z serowym skarbem

NALEŚNIKOWE SAKIEWKI Z SEROWYM SKARBEM

PODAWANE W MIĘTOWYM SOSIE ANGIELSKIM

Naleśniki z serem to jest to, co uwielbiam. Moje wspomnienie z dzieciństwa to niedzielne śniadanie przygotowywane przez mamę –  naleśniki z domową konfiturą śliwkową albo czarnymi górskimi czereśniami. Razem z bratem zajadaliśmy się tymi pysznościami, a uwielbienie naleśników zostało mi do dziś.  

Tym razem przygotowałem dla Was naleśniki w zupełnie innym wydaniu – z pyszną masą serową, podawane w miętowym sosie angielskim i zapiekane w piekarniku.  Prawdziwe naleśnikowe sakiewki ze skarbem w środku.

Przepis przygotowujemy w 3 etapach – naleśniki, krem serowy i sos. A na koniec całość zapiekamy. Może być to słodkie śniadanie albo obiad, ale także możecie zaserwować je jako deser. Idealne dla dzieci i naleśnikowych łasuchów (jak ja!) Spróbujcie i dajcie znać jak Wam posmakowały.

Składniki - NALEŚNIKOWE SAKIEWKI Z SEROWYM SKARBEM

Ciasto na
naleśnikowe sakiewki

– 130 g mąki pszennej

– 100 ml śmietany Krasnystaw 18%

– 300 ml mleka Krasnystaw 3.2%

– 2 jajka

– 15 g cukru waniliowego

– Kawałek masła Krasnystaw

– Szczypta soli

skladniki-na-nalesniki

Krem serowy

– 2 żółtka

– 25 g cukru waniliowego  

– 35 g cukru kokosowego (ma inny aromat i dlatego pasuje lepiej do tego deseru, ale jeśli nie ma to możesz użyć cukier brązowy albo zwykły biały)

– 100 ml śmietany Krasnystaw 18%

– 500 g twarogu mielonego Krasnystaw

– starta skórka z ½ cytryny albo pomarańczy

skladniki-na-krem-serowy

MIĘTOWY SOS ANGIELSKI

– 500 ml mleko Krasnystaw 3.2%  

– 6 żółtek 

– 125 g cukru

– Laska wanilii lub łyżeczka aromatu waniliowego

– Pęczek mięty

– (opcjonalnie) 6-7 malin

– Szczypta soli

skladniki-na-mietowy-sos-angielski

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

NAJLEPSZE NALEŚNIKI - JAK USMAŻYĆ

  • Krok pierwszy to wymieszanie wszystkich składników (oprócz masła) – najłatwiej zrobić to w blenderze, ale jeśli go nie masz możesz użyć domowego robota kuchennego (z końcówkami “rózgami”) albo wymieszać ręcznie.
  • Ciasto odstawiamy “do odpoczynku” na ok. 30-40 min – musi się zrelaksować 🙂 Jeśli nie masz tyle czasu, możesz pominąć ten krok i przejść od razu do smażenia.
  • Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej masłem. Z podanej porcji ciasta wyjdzie ok. 10-14 naleśników, w zależności od wielkości patelni. Gotowe!

SZYBKI KREM SEROWY DO FASZEROWANIA

Krem serowy robi się  bardzo prosto i szybko. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki – mieszamy ręcznie, nie ma potrzeby używania miksera.

MIĘTOWY SOS ANGIELSKI

  • Mleko zagotowujemy z 25 g cukru i laską wanilii/aromatem waniliowym.
  • Po zagotowaniu ściągamy z ognia i dodajemy miętę (nie ma potrzeby dodatkowego siekania, dodajmy gałązki/listki mięty w formie jakiej mamy) i (opcjonalnie) maliny. Przykrywamy i trzymamy pod przykryciem 10 min.
  • W międzyczasie ubijamy trzepaczką żółtko z pozostałym cukrem i szczyptą soli. 
  • Po 10 min wyciągamy z mleka mięte i maliny. Powoli i partiami wlewamy mleko do masy z żółtek, cały czas mieszając.  Ważne jest, żeby mleko dodawać powoli, tak aby żółtko się nie zagotowało (dlatego nie można dodać od razu całego mleka!)
  • Całość przekładamy do garnka i trzymamy na małym ogniu, aż nieco się zagęści, koniecznie cały czas mieszając. Sos powinien mieć konsystencje kremową, ale wciąż płynną.

 

ŁĄCZENIE WSZYSTKICH ELEMENTÓW

Naleśniki faszerujemy kremem serowym (ok. 50 g kremu na każdy naleśnik). Nadzienie kładziemy na środku i rozsmarowujemy, zostawiając brzegi naleśnika puste. Składamy naleśnik w kształt sakiewki (zobaczcie na poniższym zdjęciu). Układamy na formie do piekarnika, podlewając miętowym sosem angielskim i (jeśli użyliście malin) dodając maliny. Sosu angielskiego powinno być tyle, żeby nie zakrywać główki naszej sakiewki naleśnikowe. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140°C na 20-25 min.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

crema-de-zahar-ars

Krem z karmelem – crema de zahar ars

Deser bardzo popularny w Rumuni, nieco podobny do creme brulee. Składa się z mlecznego kremu, przykrytego warstwą karmelu. Przygotowuje się go bardzo łatwo z niewielu składników, które większość z nas ma na co dzień w domu. Najlepszy następnego dnia, po porządnych schłodzeniu w lodówce.

Czytaj dalej
ciasto-jablkowe-dla-bohaterow

Ciasto z jabłkami dla bohaterów

Od małego lubiłem jabłka, a to jest przepis na moje ulubione ciasto jabłkowe. Idealnie pasuje do chłodnych wieczorów i kubka ciepłej herbaty. Dla prawdziwych bohaterów - tych małych i tych dużych.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.