Naleśnikowe sakiewki z serowym skarbem

NALEŚNIKOWE SAKIEWKI Z SEROWYM SKARBEM

PODAWANE W MIĘTOWYM SOSIE ANGIELSKIM

Naleśniki z serem to jest to, co uwielbiam. Moje wspomnienie z dzieciństwa to niedzielne śniadanie przygotowywane przez mamę –  naleśniki z domową konfiturą śliwkową albo czarnymi górskimi czereśniami. Razem z bratem zajadaliśmy się tymi pysznościami, a uwielbienie naleśników zostało mi do dziś.  

Tym razem przygotowałem dla Was naleśniki w zupełnie innym wydaniu – z pyszną masą serową, podawane w miętowym sosie angielskim i zapiekane w piekarniku.  Prawdziwe naleśnikowe sakiewki ze skarbem w środku.

Przepis przygotowujemy w 3 etapach – naleśniki, krem serowy i sos. A na koniec całość zapiekamy. Może być to słodkie śniadanie albo obiad, ale także możecie zaserwować je jako deser. Idealne dla dzieci i naleśnikowych łasuchów (jak ja!) Spróbujcie i dajcie znać jak Wam posmakowały.

Składniki - NALEŚNIKOWE SAKIEWKI Z SEROWYM SKARBEM

Ciasto na
naleśnikowe sakiewki

– 130 g mąki pszennej

– 100 ml śmietany Krasnystaw 18%

– 300 ml mleka Krasnystaw 3.2%

– 2 jajka

– 15 g cukru waniliowego

– Kawałek masła Krasnystaw

– Szczypta soli

skladniki-na-nalesniki

Krem serowy

– 2 żółtka

– 25 g cukru waniliowego  

– 35 g cukru kokosowego (ma inny aromat i dlatego pasuje lepiej do tego deseru, ale jeśli nie ma to możesz użyć cukier brązowy albo zwykły biały)

– 100 ml śmietany Krasnystaw 18%

– 500 g twarogu mielonego Krasnystaw

– starta skórka z ½ cytryny albo pomarańczy

skladniki-na-krem-serowy

MIĘTOWY SOS ANGIELSKI

– 500 ml mleko Krasnystaw 3.2%  

– 6 żółtek 

– 125 g cukru

– Laska wanilii lub łyżeczka aromatu waniliowego

– Pęczek mięty

– (opcjonalnie) 6-7 malin

– Szczypta soli

skladniki-na-mietowy-sos-angielski

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

NAJLEPSZE NALEŚNIKI - JAK USMAŻYĆ

  • Krok pierwszy to wymieszanie wszystkich składników (oprócz masła) – najłatwiej zrobić to w blenderze, ale jeśli go nie masz możesz użyć domowego robota kuchennego (z końcówkami “rózgami”) albo wymieszać ręcznie.
  • Ciasto odstawiamy “do odpoczynku” na ok. 30-40 min – musi się zrelaksować 🙂 Jeśli nie masz tyle czasu, możesz pominąć ten krok i przejść od razu do smażenia.
  • Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej masłem. Z podanej porcji ciasta wyjdzie ok. 10-14 naleśników, w zależności od wielkości patelni. Gotowe!

SZYBKI KREM SEROWY DO FASZEROWANIA

Krem serowy robi się  bardzo prosto i szybko. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki – mieszamy ręcznie, nie ma potrzeby używania miksera.

MIĘTOWY SOS ANGIELSKI

  • Mleko zagotowujemy z 25 g cukru i laską wanilii/aromatem waniliowym.
  • Po zagotowaniu ściągamy z ognia i dodajemy miętę (nie ma potrzeby dodatkowego siekania, dodajmy gałązki/listki mięty w formie jakiej mamy) i (opcjonalnie) maliny. Przykrywamy i trzymamy pod przykryciem 10 min.
  • W międzyczasie ubijamy trzepaczką żółtko z pozostałym cukrem i szczyptą soli. 
  • Po 10 min wyciągamy z mleka mięte i maliny. Powoli i partiami wlewamy mleko do masy z żółtek, cały czas mieszając.  Ważne jest, żeby mleko dodawać powoli, tak aby żółtko się nie zagotowało (dlatego nie można dodać od razu całego mleka!)
  • Całość przekładamy do garnka i trzymamy na małym ogniu, aż nieco się zagęści, koniecznie cały czas mieszając. Sos powinien mieć konsystencje kremową, ale wciąż płynną.

 

ŁĄCZENIE WSZYSTKICH ELEMENTÓW

Naleśniki faszerujemy kremem serowym (ok. 50 g kremu na każdy naleśnik). Nadzienie kładziemy na środku i rozsmarowujemy, zostawiając brzegi naleśnika puste. Składamy naleśnik w kształt sakiewki (zobaczcie na poniższym zdjęciu). Układamy na formie do piekarnika, podlewając miętowym sosem angielskim i (jeśli użyliście malin) dodając maliny. Sosu angielskiego powinno być tyle, żeby nie zakrywać główki naszej sakiewki naleśnikowe. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140°C na 20-25 min.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

sernik czekoladowy bez pieczenia

Sernik czekoladowy bez pieczenia

Przepis na bardzo prosty sernik czekoladowy na zimno i bez pieczenia. Solidna dawka czekolady (czekoladowe ciasto, masa i polewa) i radości. Ciasto idealne na letnie przyjęcia - podawane na chłodno, może być przygotowywane dzień wcześniej.

Czytaj dalej

Mini tarty ze śliwkami

Mini tarty ze śliwkami i masą sernikową  Jako dziecko bardzo lubiłem śliwki, a u babci zawsze wspinałem się na drzewa aby delektować się tymi owocami. Ten przepis przyszedł mi do głowy, kiedy robiłem małe sprzątanie w lodówce. Nie jest zbyt słodki, a śliwki niosą ze sobą…

Czytaj dalej
baklawa

Baklawa

Baklawa (inaczej baklava albo bakława) - deser często spotykany w Turcji, a tym samym także na Bałkanach. W moim przepisie łączę orzechy włoskie, migdały, kakao, cynamon i cytrynę, dla uzyskania wyjątkowych smaków i aromatów.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.