Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Naleśnikowe sakiewki z serowym skarbem

naleśnikowe sakiewki
z serowym skarbem

podawane w miętowym sosie angielskim

Naleśniki z serem to jest to, co uwielbiam. Moje wspomnienie z dzieciństwa to niedzielne śniadanie przygotowywane przez mamę –  naleśniki z domową konfiturą śliwkową  albo czarnymi górskimi czereśniami. Razem z bratem zajadliśmy się tymi pysznościami, a uwielbienie naleśników zostało mi do dziś.  

Tym razem przygotowałem dla Was naleśniki w zupełnie innym wydaniu – z pyszną masą serową, podawane w miętowym sosie angielskim i zapiekane w piekarniku.  Prawdziwe naleśnikowe sakiewki ze skarbem w środku.

Przepis przygotowujemy w 3 etapach – naleśniki, krem serowy i sos. A na koniec całość zapiekamy. Może być to słodkie śniadanie albo obiad, ale także możecie zaserwować je jako deser. Idealne dla dzieci i naleśnikowych łasuchów (jak ja!) Spróbujcie i dajcie znać jak Wam posmakowały.  

  • Dla 4 osób
  • Czas przygotowania: 30-40 min
  • Czas pieczenia: 30 min
  • Stopień trudności: Łatwe

Składniki

Naleśnikowe sakiewki

– 130 g mąki pszennej

– 100 ml śmietany Krasnystaw 18%

– 300 ml mleka Krasnystaw 3.2%

– 2 jajka

– 15 g cukru waniliowego

– Kawałek masła Krasnystaw

– Szczypta soli

 

krem serowy

– 2 żółtka

– 25 g cukru waniliowego  

– 35 g cukru kokosowego (ma inny aromat i dlatego pasuje lepiej do tego deseru, ale jeśli nie ma to możesz użyć cukier brązowy albo zwykły biały)

– 100 ml śmietany Krasnystaw 18%

– 500 g twarogu mielonego Krasnystaw

– starta skórka z ½ cytryny albo pomarańczy

 

miętowy sos angielski

– 500 ml mleko Krasnystaw 3.2%  

– 6 żółtek 

– 125 g cukru

– Laska wanilii albo łyżeczka aromatu waniliowego

– Pęczek mięty

– (opcjonalnie) 6-7 malin

– Sczypta soli

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - naleśnikowe sakiewki

Najlepsze naleśniki - jak usmażyć

  • Krok pierwszy to wymieszanie wszystkich składników (oprócz masła) – najłatwiej zrobić to w blenderze, ale jeśli go nie masz możesz użyć domowego robota kuchennego (z końcówkami “rózgami”) albo wymieszać ręcznie.
  • Ciasto odstawiamy “do odpoczynku” na ok. 30-40 min – musi się zrealaksować 🙂 Jeśli nie masz tyle czasu, możesz pominąć ten krok i przejść od razu do smażenia.
  • Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej masłem. Z podanej porcji ciasta wyjdzie ok. 10-14 naleśników, w zależności od wielkośći patelni. Gotowe!

Szybki Krem serowy do faszerowania

  • Krem serowy robi się  bardzo prosto i szybko. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki – mieszamy ręcznie, nie ma potrzeby używania miksera. 

MIętowy sos angielski

  • Mleko zagotowujemy z 25 g cukru i laską wanilii/aromatem waniliowym.
  • Po zagotowaniu ściągamy z ognia i dodajemy miętę (nie ma potrzeby dodatkowego siekania, dodajmy gałązki/listki mięty w formie jakiej mamy) i (opcjonalnie) maliny. Przykrywamy i trzymamy pod przykryciem 10 min.
  • W międzyczasie ubijamy trzepaczką żółtko z pozostałym cukrem i szczyptą soli. 
  • Po 10 min wyciągamy z mleka mięte i maliny. Powoli i partiami wlewamy mleko do masy z żółtek, cały czas mieszając.  Ważne jest, żeby mleko dodawać powoli, tak aby żółtko się nie zagotowało (dlatego nie można dodać od razu całego mleka!)
  • Całość przekładamy do garnka i trzymamy na małym ogniu, aż nieco się zagęści, koniecznie cały czas mieszając. Sos powinien mieć konsystencje kremową, ale wciąż płynną.

łaczenie wszystkich elementów

Naleśniki faszerujemy kremem serowym (ok. 50 g kremu na każdy naleśnik). Nadzienie kładziemy na środku i rozsmarowujemy, zostawiając brzegi naleśnika puste. Składamy naleśnik w kształt sakiewki (zobaczcie na poniższym zdjęciu). Układamy na formie do piekarnika, podlewając miętowym sosem angielskim i (jeśli użyliście malin) dodając maliny. Sosu angielskiego powinno być tyle, żeby nie zakrywać główki naszej sakiewki naleśnikowej. Wkładamy do piekarnika rogrzanego do 140°C na 20-25 min.
Podpieczone naleśniki możecie podać same albo z dodatkiem lodów owocowych.  Pyszne!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

sernik czekoladowy bez pieczenia

Sernik czekoladowy bez pieczenia

Przepis na bardzo prosty sernik czekoladowy na zimno i bez pieczenia. Solidna dawka czekolady (czekoladowe ciasto, masa i polewa) i radości. Ciasto idealne na letnie przyjęcia - podawane na chłodno, może być przygotowywane dzień wcześniej....

Read More
nalesnikowe-sakiewki-z-serowym-skarbem

Naleśnikowe sakiewki z serowym skarbem

Naleśniki w innym wydaniu - w kształcie sakiewek, z nadzieniem z kremu serowego, podawane w miętowym sosie angielskim i zapiekane w piekarniku - pyszny deser, obiad lub slodkie śniadanie....

Read More
paczki-po-rumunsku

Papanasi – rumuńskie pączki serowe

Papanasi - pączki serowe, deser bardzo popularny w Rumunii - znajdziecie go wszędzie i o każdej porze roku. Pyszne, nieco lżejsze niż polskie pączki, z dodatkiem sosu karmelowego i owoców. ...

Read More


Leave a Reply

Your email address will not be published.