Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Pączki Babuni

Pączki Babuni

Pączki smażone przez moją babcię. Są puszyste, malutkie, przyjemnie w smaku. Mają nieregularne kształty – każdy pączek to inny kształt i właśnie w tym tkwi ich urok. Nie są bardzo słodkie, więc jeśli jesteście prawdziwymi łasuchami możecie dodać więcej cukru. Idealnie smakują z dodatkiem musu owocowego czy cukrem pudrem.

  • Przepis na ok. 30 małych pączków
  • Czas przygotowania: 20 min (+ czas na wyrośnięcie ciasta)
  • Stopień trudności: Średnie

Składniki

– 250 ml mleka

– 300 g mąki pszennej

– 3,5 g suszonych drożdży

– 2 żółtka

– 10 g cukru waniliowego

– 40 g cukru białego

– szczypta soli

Sposób Przygotowania

Sposób przygotowania
  • Mleko delikatnie podgrzewamy (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Dodajemy suszone drożdże i łyżeczkę cukru. Zostawiamy na 5-10 min, aż droższe zaczną aktywnie pracować (zaczną się delikatnie pienić).  
  • Do miski wsypujemy mąkę, zostawiając w środku dziurę, w którą wlewamy mleko z  drożdżami. Dodajemy żółtka i cukier, mieszamy do równego połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy szczyptę soli. 
  • Ciasto będzie bardzo klejące, ale nie przejmujcie się tym – tak powinno być. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu, do momentu aż podwoi swoją objętość. 
  • W dużym garnku rozgrzewamy olej, powinien być rozgrzany do temperatury 160-180°C. Mocniej rozgrzany olej może spowodować, że pączki będą surowe w środku.   
  • Dużą łyżkę moczymy w oleju, po czym nakładamy na nią trochę ciasta (ok. 1/3 łyżki) i smażymy w garnku z rozgrzaną oliwą. Pączki są gotowe, gdy przybiorą złoto-brązowy kolor.
Sposób podania

Pączki będą idealnie smakować z dodatkiem cukru pudru lub musu owocowego (najlepiej truskawkowego albo malinowego). Smacznego! 🙂 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Ciasto z jabłkami dla bohaterów

Od małego lubiłem jabłka, a to jest przepis na moje ulubione ciasto jabłkowe. Idealnie pasuje do chłodnych wieczorów i kubka ciepłej herbaty. Dla prawdziwych bohaterów - tych małych i tych dużych.

Naleśnikowe sakiewki z serowym skarbem

Naleśniki w innym wydaniu - w kształcie sakiewek, z nadzieniem z kremu serowego, podawane w miętowym sosie angielskim i zapiekane w piekarniku - pyszny deser, obiad lub slodkie śniadanie.

Papanasi – rumuńskie pączki serowe

Papanasi - pączki serowe, deser bardzo popularny w Rumunii - znajdziecie go wszędzie i o każdej porze roku. Pyszne, nieco lżejsze niż polskie pączki, z dodatkiem sosu karmelowego i owoców.



Leave a Reply

Your email address will not be published.