Pączki Babuni

Pączki babuni

Pączki smażone przez moją babcię. Są puszyste, malutkie, przyjemnie w smaku. Mają nieregularne kształty – każdy pączek to inny kształt i właśnie w tym tkwi ich urok. Nie są bardzo słodkie, więc jeśli jesteście prawdziwymi łasuchami możecie dodać więcej cukru. Idealnie smakują z dodatkiem musu owocowego czy cukrem pudrem.

paczki-babuni

Składniki - pączki babuni

– 250 ml mleka

– 300 g mąki pszennej

– 3,5 g suszonych drożdży

– 2 żółtka

– 10 g cukru waniliowego

– 40 g cukru białego

– szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowywanie spodu sernika

  • Mleko delikatnie podgrzewamy (powinno być ciepłe, ale nie gorące). Dodajemy suszone drożdże i łyżeczkę cukru. Zostawiamy na 5-10 min, aż droższe zaczną aktywnie pracować (zaczną się delikatnie pienić).  
  • Do miski wsypujemy mąkę, zostawiając w środku dziurę, w którą wlewamy mleko z  drożdżami. Dodajemy żółtka i cukier, mieszamy do równego połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy szczyptę soli. 
  • Ciasto będzie bardzo klejące, ale nie przejmujcie się tym – tak powinno być. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu, do momentu aż podwoi swoją objętość. 
  • W dużym garnku rozgrzewamy olej, powinien być rozgrzany do temperatury 160-180°C. Mocniej rozgrzany olej może spowodować, że pączki będą surowe w środku.   
  • Dużą łyżkę moczymy w oleju, po czym nakładamy na nią trochę ciasta (ok. 1/3 łyżki) i smażymy w garnku z rozgrzaną oliwą. Pączki są gotowe, gdy przybiorą złoto-brązowy kolor.

sposób podania

Pączki będą idealnie smakować z dodatkiem cukru pudru lub musu owocowego (najlepiej truskawkowego lub malinowego). Spróbujcie też podać je z sosem truskawkowym własnej roboty (przygotowanego z mrożonych lub świeżych truskawek) – przepis na moim blogu.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Pieczone śliwki ze śmietaną i pistacjami

Prosty i szybki pomysł na sezon śliwkowy. Idealny także dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami. Śliwki pieczemy w słodkim winie i aromatycznych przyprawach, dzięki czemu zyskują zaskakujący, lekko egzotyczny smak. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

Czytaj dalej

Sernik

Sernik Chyba nie skłąmię, jeśli powiem, że jest to najpopularniejszy deser w Polsce. Spożywany jest zarówno w okresie świątecznym, jak i bez wyjątkowej okazji. Z blatem lub bez, z różnymi kremami / sosami owocowymi lub bez niczego, puszysty lub gęsty, jest to przysmak, od którego…

Czytaj dalej

Mini tarty ze śliwkami

Mini tarty ze śliwkami i masą sernikową  Jako dziecko bardzo lubiłem śliwki, a u babci zawsze wspinałem się na drzewa aby delektować się tymi owocami. Ten przepis przyszedł mi do głowy, kiedy robiłem małe sprzątanie w lodówce. Nie jest zbyt słodki, a śliwki niosą ze sobą…

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.