Pieczone śliwki ze śmietaną i pistacjami

Pieczone śliwki ze śmietaną i pistacjami

Prosty i szybki pomysł na sezon śliwkowy. Idealny także dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami. Śliwki pieczemy w słodkim winie i aromatycznych przyprawach, dzięki czemu zyskują zaskakujący, lekko egzotyczny smak. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Składniki - pieczone śliwki

pieczone śliwki

– Śliwki 500g (można używać 2-3 różne rodzaje, ale najlepiej te większe śliwki), przepołowione i z usuniętymi pestkami

– 150 mln wino Marsala albo inne słodkie białe albo różowe wino

– 75 g cukieru brązowego

– 1 anyż 

– 1 laska cynamonu, przełamana na 2-3 części

– Skórka z 1 cytryny 

– 100g jagód świeżych albo mrożonych (opcjonalnie)

słodka śmietana

– 100 mln śmietany 12%

– 1 łyżeczka miodu

– Skórka z 1 limonki

dodatki

– 50gr pokrojonych pistacji

– Świeża mięta albo świeży tymianek (do dekoracji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pieczone śliwki

  • Rozgrzej piekarnik do 190° C (jeśli termoobieg – 170 ° C).

  • Do naczynia do pieczenia przełóż śliwki (i jeśli używasz jagody). Dodaj cynamon, anyż, paski skórki z cytryny (obrane za pomocą obieraczki do warzyw), cukier brązowy i polej winem. 

  • Włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 min, do momentu aż syrop lekko stężeje (konsystencja przypominająca lejący miód). 

Krok 2: przygotuj słodką śmietankę

  • Wymieszaj śmietanę z miodem i startą skórką limonki.

podawanie deseru

  • Do miseczki przełóż śliwki (oraz jagody), podlej sosem i udekoruj kleksami słodkiej śmietany. Posyp pokruszonymi pistacjami i listkami mięty albo tymianku. 

  • Polecam podawać z gałką lodów waniliowych 🙂

  • Jeśli zostanie Ci za dużo sosu – wymieszaj go z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną. Tak przygotowany krem możesz wykorzystać do innego ciasta (np biszkoptowego). 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

sernik czekoladowy bez pieczenia

Sernik czekoladowy bez pieczenia

Przepis na bardzo prosty sernik czekoladowy na zimno i bez pieczenia. Solidna dawka czekolady (czekoladowe ciasto, masa i polewa) i radości. Ciasto idealne na letnie przyjęcia - podawane na chłodno, może być przygotowywane dzień wcześniej.

Czytaj dalej
baklawa

Baklawa

Baklawa (inaczej baklava albo bakława) - deser często spotykany w Turcji, a tym samym także na Bałkanach. W moim przepisie łączę orzechy włoskie, migdały, kakao, cynamon i cytrynę, dla uzyskania wyjątkowych smaków i aromatów.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.