Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Papanasi – rumuńskie pączki serowe

papanasi -
Rumuńskie pączki serowe

Papanasi to pączki serowe, deser bardzo popularny w Rumunii – znajdziecie go wszędzie i o każdej porze roku.  Pyszne, nieco lżejsze niż polskie pączki, z dodatkiem sosu karmelowego i owoców. 

  • 8 porcji
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas smażenia: 10 min
  • Stopień trudności: Średni
  • Dla Łasuchów (i nie tylko)

SKŁADNIKI:

PĄCZKI

– 300 g tłustego twarogu 

– 200 g mąki pszennej

– 1 jajko

– 50 g cukru waniliowego

–  skórka starta z 1 cytryny

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– olej słonecznikowy (do smażenia) 

– sól

SOS KARMELOWY

– 100 g cukru (białego) 

– 2 mandarynki lub 10 kumkuat (małe cytrusowe owoce, podobne do pomarańczy)

– 50 ml śmietany 18% 

– mocny alkohol 40%  (likier pomarańczowy albo inny owocowy)

sposób przygotowania

Przygotowanie pączków
  • Rozgniatamy twaróg widelcem. Mieszamy go z jajkiem, skórką z cytryny, cukrem i szczyptą soli. 
  • Przesiewamy mąkę przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę do wcześniej przygotowanego twarogu z jajkiem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, najlepiej rękami.
  • Formujemy niewielkie kółka z dziurą w środku (tak jak na zdjęciu).
  • Rozgrzewamy olej na średnim ogniu (ważne, żeby olej nie był bardzo gorąc – przy zbyt gorącym oleju pączki nie usmażą się w środku). Smażymy ok. 1,5 min z każdej strony (do momentu, kiedy będą ładnie zarumienione).
Sos karmelowy
  • Cukier rozpuszczamy na patelni na małym ogniu, do momentu aż się zrobi brązowy i lejący. 
  • Dodajemy do powstałego z cukru karmelu przekrojone na pół owoce kumkuat lub kawałki obranej mandarynki. Smażymy, a jeśli używamy alkoholu: dodajemy 50 ml alkoholu i podpalamy. Mieszamy całość do momentu zaniknięcia ognia. Zdejmujemy sos karmelowy z ognia.
  • Dodajemy do sosu śmietanę i mieszamy.
Sposób podania

Podajemy pączki z przygotowanym sosem karmelowym. Idealnym dodatkiem będą także świeże owoce albo bita śmietana. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Pączki Babuni

Malutkie, puszyste pączki o nieregularnych kształtach - taki ich urok. Przepis pochodzi od mojej babci. Nie są bardzo słodkie, więc jeśli jesteście prawdziwymi łasuchami możecie dodać więcej cukru. Idealnie smakują z dodatkiem musu owocowego czy cukrem pudrem.

Ciasto malina w czekoladzie

Malina w czekoladzie - pyszny biszkopt przekładany kremem malinowym i czekoladowym. Niezależnie czy jesteś miłośnikiem czekolady czy ciast owocowych - to ciasto warto spróbować.

Naleśnikowe sakiewki z serowym skarbem

Naleśniki w innym wydaniu - w kształcie sakiewek, z nadzieniem z kremu serowego, podawane w miętowym sosie angielskim i zapiekane w piekarniku - pyszny deser, obiad lub slodkie śniadanie.



Leave a Reply

Your email address will not be published.