Papanasi – rumuńskie pączki serowe

papanasi - Rumuńskie pączki serowe

Papanasi to pączki serowe, deser bardzo popularny w Rumunii – znajdziecie go wszędzie i o każdej porze roku.  Pyszne i dzięki twarogowi lżejsze niż polskie pączki. Można je zrobić w formie okrągłych placuszków albo kulek (podobnych do polskich małych pączuszków). 

Podawane z różnymi dodatkami – w wersji najprostszej (gdzie wyraźnie czuć smak twarogowego ciasta) z cukrem pudrem, w wersjach nieco bardziej pracochłonnych – z bitą śmietaną lub z dodatkiem sosu karmelowego i owoców (poniższy przepis jest właśnie z takimi dodatkami). 

Przygotowanie jest naprawdę łatwe i dość szybkie. Przepis możecie wykorzystać w okresie karnawału, na Tłusty Czwartek i w każdy inny dzień, kiedy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub będziecie chcieli zaskoczyć swoich najbliższych niecodziennym deserem.

Składniki - PAPANASI czyli RUMUŃSKIE PĄCZKI SEROWE

PAPANASI (pączki)

– 300 g tłustego twarogu 

– 200 g mąki pszennej

– 1 jajko

– 50 g cukru waniliowego

–  skórka starta z 1 cytryny

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– olej słonecznikowy (do smażenia) 

– sól

Sos karmelowy z owocami

– 100 g cukru (białego) 

– 2 mandarynki lub 10 kumkwat (małe cytrusowe owoce, podobne do pomarańczy)

– 50 ml śmietany 18% 

– mocny alkohol 40%  (likier pomarańczowy albo inny owocowy)

paczki-rumunskie-skladniki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Smażenie papanasi (pączków)

  • Rozgniatamy twaróg widelcem. Mieszamy go z jajkiem, skórką z cytryny, cukrem i szczyptą soli. 
  • Przesiewamy mąkę przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę do wcześniej przygotowanego twarogu z jajkiem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, najlepiej rękami.
  • Formujemy niewielkie kółka z dziurką w środku (tak jak na zdjęciu).
  • Rozgrzewamy olej na średnim ogniu (ważne, żeby olej nie był bardzo gorący – przy zbyt gorącym oleju pączki nie usmażą się w środku). Smażymy ok. 1,5 min z każdej strony (do momentu, kiedy będą ładnie zarumienione). 

Sos karmelowy z owocami

  • Cukier rozpuszczamy na patelni na małym ogniu, do momentu aż się zrobi brązowy i lejący. 
  • Dodajemy do powstałego z cukru karmelu przekrojone na pół owoce kumkwat lub kawałki obranej mandarynki. Smażymy, a jeśli używamy alkoholu: dodajemy 50 ml alkoholu i podpalamy. Mieszamy całość do momentu zaniknięcia ognia. Zdejmujemy sos karmelowy z ognia.
  • Dodajemy do sosu śmietanę i mieszamy

sposób podania

Podajemy pączki i polewamy sosem karmelowym z owocami. Idealnym dodatkiem będą także świeże owoce, bita śmietana albo po prostu cukier puder.

Pączki możemy przygotować w kształcie placuszków, ale także małych kulek i serwować je z cukrem pudrem albo sosem truskawkowym (przepis na sos truskawkowy na blogu).

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

paczki-babuni

Pączki Babuni

Malutkie, puszyste pączki o nieregularnych kształtach - taki ich urok. Przepis pochodzi od mojej babci. Nie są bardzo słodkie, więc jeśli jesteście prawdziwymi łasuchami możecie dodać więcej cukru. Idealnie smakują z dodatkiem musu owocowego czy cukrem pudrem.

Czytaj dalej

Sernik

Sernik Chyba nie skłąmię, jeśli powiem, że jest to najpopularniejszy deser w Polsce. Spożywany jest zarówno w okresie świątecznym, jak i bez wyjątkowej okazji. Z blatem lub bez, z różnymi kremami / sosami owocowymi lub bez niczego, puszysty lub gęsty, jest to przysmak, od którego…

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.