Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Sernik czekoladowy bez pieczenia

sernik czekoladowy bez pieczenia

DELIKATNY, na zimno, bardzo czekoladowy

Przepis na bardzo prosty sernik czekoladowy na zimno i bez pieczenia. Solidna dawka czekolady (czekoladowe ciasto, masa i polewa) i radości. Ciasto idealne na letnie przyjęcia – podawane na chłodno, może być przygotowywane dzień wcześniej.

Inspiracją dla tego przepisu był sernik czekoladowy, który spróbowałem w kawiarni w Rumunii w przerwie między nagraniami do rumuńskiego programu telewizyjnego #spiewamyrazem. Jak spróbowałem to wiedziałem, że muszę zrobić własną wersję. I oto ona.

 

  • 8-10 porcji
  • Czas przygotowania: 40 min
  • Czas schładzania: min 1-2 godz (najlepiej cała noc)
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Coś słodkiego dla każdego

Składniki

składniki na spód sernika

– 150 g kakaowych herbatników biszkoptowych 

– 100 ml oleju kokosowego

– 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– 2 łyżki miodu

– Szczypta soli

czekoladowa glazura (polewa)

– 40 g białego cukru

– 3 łyżki kakao

– 50 ml wody

– 160 g masła

masa sernikowa

– 300 g serka śmietankowego (taki jak do smarowania chleba) 

– 300 g twarogu śmietankowego

– 100 g gorzkiej czekolady (max 70%)

– 100 g mlecznej czekolady

– 125 g cukru pudru

– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

– 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

– 30 g białego cukru

– 200 ml zimnej śmietanka 36% 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - czekoladowy sernik bez pieczenia

Przygotowywanie spodu sernika

  • Wszystkie składniki na spód mieszamy w robocie kuchennym, do momentu uzyskania jednolitej masy. 
  • Masę przelewamy do foremki tortowej – podana ilość ciasta najlepiej zmieści się w formie 24 cm albo 28 cm. Ciasto wkładamy do lodówki.

przygotowywanie czekoladowej masy sernikowej

  • Masa serowa: Ubijamy w mikserze (końcówka rózga jak do ubijania bitej śmietany) serek śmietankowy z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i pomarańczowym, do momentu uzyskania jednolitej masy (3-5 min powinno wystarczyć). Dodajemy twaróg śmietankowy i blendujemy do czasu uzyskania gładkiej masy.
  • Czas na czekoladę! Czekoladę roztapiamy, po czym studzimy. Wystudzoną mieszamy bardzo dokładnie z masą serową. 
  • Delikatność masie zapewni bita śmietana. Ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę 36% z cukrem i bardzo delikatnie mieszamy z czekoladową masą serową.
  • Wyjmujemy z lodówki przygotowany wcześniej spód i wykładamy na niego masę sernikową. Całość wkładamy znowu do lodówki. 

czekoladowa glazura jako polewa do sernika

  • W garnku mieszamy wodę z cukrem i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia (chodzi jedynie o rozpuszczenia się cukru, nie o jego karmelizację). 
  • Dodajemy kakao i bardzo dobrze mieszamy. 
  • Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w małe kawałki masło. Mieszamy do czasu roztopienia się masła i uzyskania jednolitej masy (jak gęsty krem). Jeśli będziecie mieć problem z rozpuszczeniem masła, możecie ponownie delikatnie podgrzać całą zawartość garnka. 
  • Sernik przykrywamy czekoladową glazurą – powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. Ponownie wkładamy do lodówki.

sposób podania

Sernik smakuje najlepiej jak jest porządnie schłodzony. Przed podaniem sernik bardzo dobrze chłodzimy – min przez 1- 2 godziny, ale najlepiej smakuje następnego dnia. 

Propozycja podania: Podajemy pokrojony w eleganckie trójkątne kawałki – jeśli mamy możemy udekorować sezonowymi owocami (borówki, maliny, jeżyny). Smacznego!

sernik-czekoladowy-bez-pieczenia

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

paczki-babuni

Pączki Babuni

Malutkie, puszyste pączki o nieregularnych kształtach - taki ich urok. Przepis pochodzi od mojej babci. Nie są bardzo słodkie, więc jeśli jesteście prawdziwymi łasuchami możecie dodać więcej cukru. Idealnie smakują z dodatkiem musu owocowego czy cukrem pudrem. ...

Read More
nalesnikowe-sakiewki-z-serowym-skarbem

Naleśnikowe sakiewki z serowym skarbem

Naleśniki w innym wydaniu - w kształcie sakiewek, z nadzieniem z kremu serowego, podawane w miętowym sosie angielskim i zapiekane w piekarniku - pyszny deser, obiad lub slodkie śniadanie....

Read More
paczki-po-rumunsku

Papanasi – rumuńskie pączki serowe

Papanasi - pączki serowe, deser bardzo popularny w Rumunii - znajdziecie go wszędzie i o każdej porze roku. Pyszne, nieco lżejsze niż polskie pączki, z dodatkiem sosu karmelowego i owoców. ...

Read More

Bardzo szybki przepis na pyszne śniadanie. Połączenie śniadaniowego omleta z jajkami sadzonymi i bałkańskim serem. Najlepszy z rumuńskim lekko pikantnym serem Telemea, o delikatnie orzechowym posmaku. Będzie także pysznie, jeśli zamienicie ten ser na inny typu bałkańskiego albo fetę.

Nie jest to klasyczny omlet śniadaniowy, bo nie mieszamy jajek z pozostałymi składnikami – smażymy je jak zwykłe sadzone, pod przykryciem.  

Śniadanie gotowe w jedynie 15 min, więc możecie delektować się nim zarówno w weekendy,  jak i każdego innego dnia przed pracą czy szkołą.  



Leave a Reply

Your email address will not be published.