Sernik czekoladowy bez pieczenia

Sernik czekoladowy bez pieczenia

delikatny, na zimno, bardzo czekoladowy

Przepis na bardzo prosty sernik czekoladowy na zimno i bez pieczenia. Solidna dawka czekolady (czekoladowe ciasto, masa i polewa) i radości. Ciasto idealne na letnie przyjęcia – podawane na chłodno, może być przygotowywane dzień wcześniej.

Inspiracją dla tego przepisu był sernik czekoladowy, który spróbowałem w kawiarni w Rumunii w przerwie między nagraniami do rumuńskiego programu telewizyjnego #spiewamyrazem. Jak spróbowałem to wiedziałem, że muszę zrobić własną wersję. I oto ona.

Składniki - CZEKOLADOWY SERNIK BEZ PIECZENIA

Spód sernika

– 150 g kakaowych herbatników biszkoptowych 

– 100 ml oleju kokosowego

– 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– 2 łyżki miodu

– Szczypta soli

masa sernikowa

– 300 g serka śmietankowego (taki jak do smarowania chleba) 

– 300 g twarogu śmietankowego

– 100 g gorzkiej czekolady (max 70%)

– 100 g mlecznej czekolady

– 125 g cukru pudru

– 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

– 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

– 30 g białego cukru

– 200 ml zimnej śmietanka 36%

Czekoladowa glazura (polewa)

– 40 g białego cukru

– 3 łyżki kakao

– 50 ml wody

– 160 g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - SERNIK CZEKOLADOWY

Przygotowywanie spodu sernika

  • Wszystkie składniki na spód mieszamy w robocie kuchennym, do momentu uzyskania jednolitej masy. 
  • Masę przelewamy do foremki tortowej – podana ilość ciasta najlepiej zmieści się w formie 24 cm albo 28 cm. Ciasto wkładamy do lodówki.

czekoladowej masy sernikowej

  • Masa serowa: Ubijamy w mikserze (końcówka rózga jak do ubijania bitej śmietany) serek śmietankowy z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i pomarańczowym, do momentu uzyskania jednolitej masy (3-5 min powinno wystarczyć). Dodajemy twaróg śmietankowy i blendujemy do czasu uzyskania gładkiej masy.
  • Czas na czekoladę! Czekoladę roztapiamy, po czym studzimy. Wystudzoną mieszamy bardzo dokładnie z masą serową. 
  • Delikatność masie zapewni bita śmietana. Ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę 36% z cukrem i bardzo delikatnie mieszamy z czekoladową masą serową.
  • Wyjmujemy z lodówki przygotowany wcześniej spód i wykładamy na niego masę sernikową. Całość wkładamy znowu do lodówki. 

polewa do sernika - CZEKOLADOWA GLAZURA

  • W garnku mieszamy wodę z cukrem i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia (chodzi jedynie o rozpuszczenia się cukru, nie o jego karmelizację). 
  • Dodajemy kakao i bardzo dobrze mieszamy. 
  • Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w małe kawałki masło. Mieszamy do czasu roztopienia się masła i uzyskania jednolitej masy (jak gęsty krem). Jeśli będziecie mieć problem z rozpuszczeniem masła, możecie ponownie delikatnie podgrzać całą zawartość garnka. 
  • Sernik przykrywamy czekoladową glazurą – powinna być lekko ciepła, ale nie gorąca. Ponownie wkładamy do lodówki.

sposób podania

Sernik smakuje najlepiej jak jest porządnie schłodzony. Przed podaniem sernik bardzo dobrze chłodzimy – min przez 1- 2 godziny, ale najlepiej smakuje następnego dnia. Moja propozycja podania: Podajemy pokrojony w eleganckie trójkątne kawałki – jeśli mamy możemy udekorować sezonowymi owocami (borówki, maliny, jeżyny). Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Mini tarty ze śliwkami

Mini tarty ze śliwkami i masą sernikową  Jako dziecko bardzo lubiłem śliwki, a u babci zawsze wspinałem się na drzewa aby delektować się tymi owocami. Ten przepis przyszedł mi do głowy, kiedy robiłem małe sprzątanie w lodówce. Nie jest zbyt słodki, a śliwki niosą ze sobą…

Czytaj dalej
ciasto-jablkowe-dla-bohaterow

Ciasto z jabłkami dla bohaterów

Od małego lubiłem jabłka, a to jest przepis na moje ulubione ciasto jabłkowe. Idealnie pasuje do chłodnych wieczorów i kubka ciepłej herbaty. Dla prawdziwych bohaterów - tych małych i tych dużych.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.