Sernik

Sernik

Chyba nie skłąmię, jeśli powiem, że jest to najpopularniejszy deser w Polsce. Spożywany jest zarówno w okresie świątecznym, jak i bez wyjątkowej okazji. Z blatem lub bez, z różnymi kremami / sosami owocowymi lub bez niczego, puszysty lub gęsty, jest to przysmak, od którego trudno się powstrzymać, mi także!

Składniki - Sernik

Blat

120g ciasteczek petit beurre

80g roztopionego masła

Krem:

100g białej czekolady

300g serka śmietankowego

Nadzienie:

300g twarożku 

300ml kremowego jogurtu

2 jajka

80g brązowego cukru

skórka z 1 cytryny

1 łyżeczka mąki kukurydzianej / ziemniaczanej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Kilka uwag do sera – jeśli chcesz otrzymać kremowy sernik, użyj zmielonego lub zblendowanego sera. Jeśli nie przeszkadza ci bardziej grudkowata struktura, zostaw ser tak, jak jest.

     

     

  • Zmiażdż ciastka, aż uzyskasz drobną, piaszczystą konsystencję. Dodaj roztopione masło, wymieszaj i rozłóż tę masę na dno blachy do pieczenia dociskając, żeby dobże sie złączyłą. Następnie całość włóż do lodówki, do czasu aż przygotujesz krem.

     

  • W misce wymieszaj ser, jogurt, jajka, cukier, skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną, aż uzyskasz gładki krem. Wylej krem ​​do blachy na masę z ciastek.

     

  • Owiń zewnętrzną stronę blachy folią aluminiową (jeśli masz blachę, która otwiera się / demontuje) i umieść blachę z sernikiem na większej blasze. Wlej gorącą wodę do wolnej przestrzeni większej tacy, aż osiągnie 1/2 wysokości tacy, w której jest sernik.

     

     

  • Umieść blachy w piekarniku nagrzanym do 200 ° C (opcja góra / dół) tak nisko, jak to możliwe. Po 20 minutach obniż temperaturę do 160 ° C, przykryj powierzchnię sernika folią aluminiową (aby się nie skarmelizował / przypalił) i piecz przez kolejne 30-40 minut – zawartość powinna być twarda, spójna.

     

  • Wyłącz piekarnik i pozwól sernikowi ostygnąć.

  • Osobno rozpuść białą czekoladę w parowarze lub kuchence mikrofalowej. Roztopioną czekoladę wymieszaj z serem śmietankowym, aż uzyskasz jednorodny krem i wstaw do lodówki na 30-60 minut.

     

  • Tym kremem udekoruj sernik na zimno, możesz też posypać skórką z cytryny.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Stek z kapusty

Przepis na stek z kapusty z kwaśnym sosem majonezowym i sokiem z cytryny, a do tego smażony na patelni filet z dorsza z dodatkiem prostej salsy pomidorowej dla dodania daniu witamin i świeżości. To wszystko, czego potrzebujesz, aby spędzić idealny i smaczny wieczór z najbliższymi.

Czytaj dalej

Plăcinte z kapustą, czyli placki z farszem z białej kapusty

Świeże plăcinte (placki) z mąki z farszem z kapusty, przysmak powszechnie rumuński, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne. To ciasto chlebowe, nadziewane duszoną świeżą kapustą, z dodatkiem koperku. Podaje się je z sosem śmietanowym lub jogurtowym, zieloną cebulą i ostrą papryką marynowaną w occie.

Czytaj dalej

Gołąbki wegetariańskie

Wegetariański przepis na gołąbki z twarogiem, bazylią, suszonymi pomidorami. Podawane z lekkim sosem warzywnym. Polecam na rodzinny obiad lub lunch do pracy.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.