Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Ajvar rumuński tradycyjny

Ajvar rumuński tradycyjny (zacusca)

Przepis na tradycyjny ajvar – po rumuńsku: zacusca. Przysmak bałkański, znany od Chorwacji po Rumunię. Dobrze komponuje się jako dodatek do mięsa czy chleba.

  • Z podanych składników mamy ok. 2 kg ajvaru
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 1.5 godz
  • Stopień trudności: Średni

SKŁADNIKI:

– 1 kg bakłażana

 – 1 kg czerwonej papryki

– 1.5 kg białej papryki

– 1 marchewka (ok. 140g)

– 2 cebule białe (ok. 250g)

– 60 g koncentratu pomidorowego 

– 300 mln passaty  

– liście laurowe

– sól, pieprz w ziarnach 

– 150 ml oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania

  • Paprykę i bakłażan pieczemy w piekarniku na 230°C (bez obierania ze skóry i bez krojenia) przez 45- 60 min (do momentu, kiedy skóra z papryki zrobi się czarna jak z ogniska). Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu  zdejmujemy skórkę z warzyw. Po upieczeniu powinniśmy 500g bakłażana, 500 g papryki białej i 500 g papryki czerwonej.
  • W garnku  rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju ok. 7 min (aż będzie miękka).
  • Marchewkę ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy do usmażonej cebuli razem z 50 ml wody i dusimy przez ok. 5 min. Marchewka absorbuje olej, dlatego koniecznie pamiętajcie o dodatniu wody przed duszeniem.
  • Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i passatę. Dusimy na małym ogniu kolejne 5-7 min (do lekkiego zagotowania się).
  • Kroimy upieczone wcześniej warzywa na niewielkie kawałki i dodajemy do całości. Doprawiamy liściem laurowym i pieprzem w ziarnach.
  • Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do momentu aż olej podnosi się nad warzywa, od czasu do czasu mieszając. Musimy uzbroić się w cierpliwość – czas gotowania może wynieść nawet do półtorej godziny 🙂 
Sposób podania 

Ajvar bardzo dobrze pasuje do chleba albo pity – przepis na domową pitę znajdziecie tutaj. Możecie go także stosować jako dodatek do mięs.

Gotowy ajvar możecie przechowywać w lodówce około tygodnia. Można go także zapasteryzować – wtedy będzie dobry ponad 4 miesiące

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Zobacz także

piers-indyka-w-sosie-smietankowym

Pierś indyka w sosie śmietankowym

Przepis na pierś indyka z sosem śmietankowym z typowo rumuńskim dodatkiem polenty (inaczej mamałygi). Poznajcie rumuński pomysł na szybki i łatwy do przygotowania obiad. ...

Read More
sarmale-finalne-danie

Sarmale drobiowe

Przepis na rumuńskie gołąbki, czyli sarmale. Tradycyjnie robi się je z mięsem wołowym albo wieprzowym, ale wersja drobiowa jest nieco lżejsza a równie smaczna. Sekret tkwi w użyciu liści z kiszonej kapusty, która nadaje nutkę kwaśności. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, chlebem i ostrą papryką. Bałkański smak, który musicie poznać!...

Read More


2 thoughts on “Ajvar rumuński tradycyjny”

Leave a Reply

Your email address will not be published.