Ajvar rumuński tradycyjny

Ajvar rumuński tradycyjny (zacusca)

Przepis na tradycyjny ajvar – po rumuńsku: zacusca. Przysmak bałkański, znany od Chorwacji po Rumunię. Dobrze komponuje się jako dodatek do mięsa czy chleba, przepyszny jako przekąska z domową pitą. 

Składniki - zacusca

– 1 kg bakłażana

 – 1 kg czerwonej papryki

– 1.5 kg białej papryki

– 1 marchewka (ok. 140g)

– 2 cebule białe (ok. 250g)

– 60 g koncentratu pomidorowego 

– 300 mln passaty  

– liście laurowe

– sól, pieprz w ziarnach 

– 150 ml oleju słonecznikowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Paprykę i bakłażan pieczemy w piekarniku na 230°C (bez obierania ze skóry i bez krojenia) przez 45- 60 min (do momentu, kiedy skóra z papryki zrobi się czarna jak z ogniska). Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu  zdejmujemy skórkę z warzyw. Po upieczeniu powinniśmy 500g bakłażana, 500 g papryki białej i 500 g papryki czerwonej.
  • W garnku  rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju ok. 7 min (aż będzie miękka).
  • Marchewkę ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Dodajemy do usmażonej cebuli razem z 50 ml wody i dusimy przez ok. 5 min. Marchewka absorbuje olej, dlatego koniecznie pamiętajcie o dodatniu wody przed duszeniem.
  • Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i passatę. Dusimy na małym ogniu kolejne 5-7 min (do lekkiego zagotowania się).
  • Kroimy upieczone wcześniej warzywa na niewielkie kawałki i dodajemy do całości. Doprawiamy liściem laurowym i pieprzem w ziarnach.
  • Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do momentu aż olej podnosi się nad warzywa, od czasu do czasu mieszając. Musimy uzbroić się w cierpliwość – czas gotowania może wynieść nawet do półtorej godziny 🙂  

sposób podania

Ajvar bardzo dobrze pasuje do chleba albo pity – przepis na domową pitę znajdziecie tutaj. Możecie go także stosować jako dodatek do mięs.

Gotowy ajvar możecie przechowywać w lodówce około tygodnia. Można go także zapasteryzować – wtedy będzie dobry ponad 4 miesiące

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

przekaska-torcik-z-baklazana

Torciki z pieczonego bakłażana

Prosty, ale wykwintny sposób na pyszną warzywną przekąskę. Torciki z pieczonego bakłażana, przekładane serowym kremem. Serwujemy ze szparagami i podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi.

Czytaj dalej
bałkanskie-wrapy

Bałkańskie wrapy

Bałkańskie wrapy to połączenie tego, co w kuchni z regionu Bałkan najlepsze - cevapcici (w Rumunii nazywane mici), czyli kotleciki z mielonego mięsa, pieczone warzywa i pyszna domowa pita. Dopełnieniem smaku jest słodko-kwaśny sos jogurtowy, który także świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, grissini czy chrupkich warzyw (np. marchewki). ...

Czytaj dalej

Krewetki w sosie maślanym z mango

Połączenie smaków słodko-kwaśnych. Sos maślany z mango robi furorę - oprócz krewetek sprawdzi się także do ryby albo kurczaka. Krewetki marynujemy i pieczemy w piekarniku. Całość podajemy z cieniutkimi frytkami.

Czytaj dalej


6 thoughts on “Ajvar rumuński tradycyjny”

Leave a Reply

Your email address will not be published.