Pita

pita

Pita – okrągły, płaski chlebek z ciasta drożdżowego, smażony na gorącej patelni lub pieczony w piecu. Przypomina mi czas spędzony na wsi, kiedy pita była robiona na metalowej tacce podgrzewanej nad ogniskiem. 

Pita będzie wspaniałym dodatkiem do wielu dań, które znajdziecie na blogu. Usmażona jako cienki placek jest podstawą do przygotowania bałkańskich wrapów (przepis na na bałkańskie wrapy znajdziecie tutaj), jako mniejsze grubsze placuszki będzie idealnie pasować do sałaty ala bałkańskiej z pieczoną papryką. Pitę możecie podać jako przystawkę lub przekąskę – wtedy wystarczy zaserwować ją z ajvarem (przepis na ajvar na blogu), tzatziki czy oliwą. Do tego oliwki, ser, kieliszek wina i mamy szybką, smakowitą domową kolację.

Oto pita – taka prosta, taka pyszna. Spróbujcie raz, a na pewno będziecie wracać do tego przepisu wielokrotnie.

Składniki - pita

– 300 g mąki pszennej (najlepsza będzie chlebowa typ 750)

– 200 g mleka

– 3 g suszonych drożdży

– 2 łyżki oleju słonecznikowego (ewentualnie można zastąpić oliwą z oliwek)

– łyżeczka cukru

– łyżeczka soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Podgrzewamy mleko – powinno być ciepłe, ale nie gorące. 

  • Mąkę przesiewamy przez sitko. Wsypujemy do miski, zostawiając po środku dziurę.
  • Do miski wsypujemy drożdże, cukier i olej. Wlewamy połowę ciepłego mleka, wsypujemy łyżeczkę soli i delikatnie mieszamy składniki z niewielką ilością mąki (większość mąki powinna pozostać nietknięta na brzegu miski).

  • Zostawiamy miksturę i czekamy 5 min. aż drożdże zaczynają działać (zaczną delikatnie bulgotać).

  • Dodajemy resztę mleka i zaczynamy ugniatać ciasto przez ok. 5 min. Ciasto ugniatamy do momentu aż będzie sprężyste. Możecie to łatwo sprawdzić – po naciśnięciu palcem ciasto wróci do poprzedniej formy. Gotowe ciasto zostawiamy na ok. 30 min.

  • Z gotowego ciasta formujemy okrągłe placuszki (o średnicy ok. 5 cm). Ciasta nie rozwałkowujemy tylko ugniatamy palcami. Rozwałkowanie powoduje, że ciasto nie urośnie.

  • Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej placuszki z pity (na średnim ogniu przez ok. 2 min).  

sposób podania

Pita stanowi idealny dodatek do sałatek czy bazę do dipów i sosów. Szczególnie polecam spróbować jako dodatek do bałkańskiej sałaty z pieczoną papryką.

Dobrym dodatkiem będzie także domowy ajvar – przepis też na blogu. 

Usmażona na cienkie placki jest podstawą do przygotowania bałkańskich wrapów.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

karp-pieczony-1x1

Karp pieczony – plachie

Karp w nowym wydaniu - pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku - tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.

Czytaj dalej
bałkanskie-wrapy

Bałkańskie wrapy

Bałkańskie wrapy to połączenie tego, co w kuchni z regionu Bałkan najlepsze - cevapcici (w Rumunii nazywane mici), czyli kotleciki z mielonego mięsa, pieczone warzywa i pyszna domowa pita. Dopełnieniem smaku jest słodko-kwaśny sos jogurtowy, który także świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, grissini czy chrupkich warzyw (np. marchewki). ...

Czytaj dalej
rumunska-ryba-po-grecku-by-chef-lorek

Rumuńska ryba po grecku

Makrela przykryta warstwami warzyw – przepis podobny do "polskiej" ryby po grecku. Danie jednogarnkowe, bardzo łatwe do przygotowania. Wersja makreli przyrządzona pierwszy raz przez moją mamę jako alternatywa dla dań ze smażoną rybą.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.