Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Pita

pita

Pita smażona na gorącej patelni przypomina mi czas spędzony na wsi, kiedy pita była robiona na metalowej tacce podgrzewanej nad ogniskiem. Ten okrągły i płaski chlebek jest pysznym dodatkiem do sosów, dipów czy sałatek. Taka prosta, taka pyszna.

  • Przekąska dla 4 osób
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas leżakowania ciasta: 30 min
  • Czas smażenia: 5 min
  • Stopień trudności: Średnie

Składniki

– 300 g mąki pszennej (najlepsza będzie chlebowa typ 750)

– 200 g mleka

– 3 g suszonych drożdży

– 2 łyżki oleju słonecznikowego (ewentulanie można zastąpić oliwą z oliwek)

– łyżeczka cukru

– łyżeczka soli

sposób przygotowania

 Przygotowanie pity

1. Podgrzewamy mleko – powinno być ciepłe, ale nie gorące. 

2. Mąkę przesiewamy przez sitko. Wsypujemy do miski, zostawiając po środku dziurę.

3. Do miski wsypujemy droższe, cukier i olej. Wlewamy połowę ciepłego mleka, dosypujemy łyżeczkę soli i delikatnie mieszamy składniki z niewielką ilością mąki (większość mąki powinna pozostać nietknięta na brzegu miski)

4. Zostawiamy miksturę i czekamy 5 min. aż droższe zaczynają działać (zaczną delikatnie bulgotać).

5. Dodajemy resztę mleka i zaczynamy ugniatać ciasto przez ok. 5 min. Ciasto ugniatamy do momentu aż będzie sprężyste. Możecie to łatwo sprawdzić – po naciśnięciu palcem ciasto wróci do poprzedniej formy. Gotowe ciasto zostawiamy na ok. 30 min.

6. Z gotowego ciasta formujemy okrągłe placuszki (o średnicy ok. 5 cm). Ciasta nie rozwałkowujemy tylko ugniatamy palcami. Rozwałkowanie powoduje, że ciasto nie urośnie.

7. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej placuszki z pity (na średnim ogniu przed ok. 2 min).  

 

Sposób podania

Pita stanowi idealny dodatek do sałatek czy bazę do dipów i sosów. Szczególnie polecam spróbować jako dodatek do bałkańskiej sałaty z pieczoną papryką.

Dobrym dodatkiem będzie także domowy ajvar – przepis też na blogu. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Ajvar rumuński tradycyjny

Przepis na tradycyjny ajvar - po rumuńsku: zacusca. Przysmak bałkański, znany od Chorwacji po Rumunię. Dobrze komponuje się jako dodatek do mięsa czy chleba....

Read More
kulki-serowe-przekaska

Kulki serowe

Kulki serowe to idealna przekąska na szybko - na leniwe wieczory lub na imprezę ze znajomymi. Podawane z ulubionym sosem. Gotowe w 15 min!...

Read More


Leave a Reply

Your email address will not be published.