Sos musztardowy

Sos musztardowo-jogurtowy

Sos musztardowy z jogurtem sprawdzi się jako dodatek do cevapcici (mici), wieprzowiny czy jagnięciny. Prosty i szybki przygotowaniu, nieco słodkawy (dzięki wykorzystaniu musztardy miodowej), a równocześnie nie za ciężki.

Składniki - sos musztardowy

– 400 g jogurtu naturalnego

– 180 g musztardy miodowej (albo każdej innej np. z figami) 

– pół pęczka koperku (posiekanego)

– sok z  ½ cytryny

– sól, pieprz

– przyprawy: słodka papryka, pieprz cayenne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki mieszamy i mocno schładzamy.

Polecam ten sos jako dodatek do cevapcici (mici) – sposób przygotowania mici znajdziecie w przepisie na bałkańskie wrapy.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

kulki-serowe-przekaska

Kulki serowe

Kulki serowe to idealna przekąska na szybko - na leniwe wieczory lub na imprezę ze znajomymi. Podawane z ulubionym sosem. Gotowe w 15 min!

Czytaj dalej
bałkanskie-wrapy

Bałkańskie wrapy

Bałkańskie wrapy to połączenie tego, co w kuchni z regionu Bałkan najlepsze - cevapcici (w Rumunii nazywane mici), czyli kotleciki z mielonego mięsa, pieczone warzywa i pyszna domowa pita. Dopełnieniem smaku jest słodko-kwaśny sos jogurtowy, który także świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, grissini czy chrupkich warzyw (np. marchewki). ...

Czytaj dalej
pita-by-cheflorek

Pita

Pita smażona - okrągły i płaski chlebek, który jest pysznym dodatkiem do sosów, dipów czy sałatek. Taka prosta, taka pyszna.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.