Sos truskawkowy

sos truskawkowy

Sos truskawkowy idealny dodatek do rumuńskich pączków (papanasi), naleśników czy gofrów. W zależności od pory roku możecie przygotować go ze świeżych lub mrożonych truskawek.

Składniki - sos truskawkowy

– 500 g truskawek

– sok z ½ pomarańczy

– ½ opakowania cukru cytrynowego (albo starta skórka z cytryny)

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 50 g cukru brązowego albo białego

– 150 g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, mieszamy i gotujemy do całkowitego rozgotowania się truskawek. Na sam koniec dodajemy masło.

Polecam ten sos jako dodatek do papanasi (rumuńskich pączków) albo pączków babuni – obydwa przepisy znajdziecie na moim blogu (poniżej dla inspiracji: papnasi podane właśnie z sosem truskawkowym).

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

paczki-babuni

Pączki Babuni

Malutkie, puszyste pączki o nieregularnych kształtach - taki ich urok. Przepis pochodzi od mojej babci. Nie są bardzo słodkie, więc jeśli jesteście prawdziwymi łasuchami możecie dodać więcej cukru. Idealnie smakują z dodatkiem musu owocowego czy cukrem pudrem.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.