Bałkańskie wrapy

Bałkańskie wrapy

z cevapcici, pieczonymi warzywami i salsą jogurtową

Bałkańskie wrapy to połączenie tego, co w kuchni z regionu Bałkanów najlepsze – cevapcici (w Rumunii nazywane mici), czyli kotleciki z mielonego mięsa, pieczone warzywa i pyszna domowa pita. Dopełnieniem smaku jest słodko-kwaśny sos jogurtowy, który także świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, grissini czy chrupkich warzyw (np. marchewki).  Wrapy to pomysł na imprezową przekąskę albo samodzielne danie obiadowe.

Najwięcej czasu zajmuje pieczenie warzyw (papryki i cebuli) – musicie sobie na nie zarezerwować ok. 30-40 min. Przepis na domową pitę znajdziecie na moim blogu – tym razem zrobimy ją w formie cienkich placków. Przepis na cevapcici przyda Wam się nie tylko jako dodatek do wrapów, ale także pyszne danie obiadowe (w Rumunii jadamy je z chlebem i musztardą – spróbujcie koniecznie). Gotowi? To zabieramy się za nasze wrapy!

bałkanskie-wrapy

Składniki - Bałkańskie wrapy

CEVAPCICI (MICI)

– 300 g mięsa wołowego (można kupić mielone lub zmienić samodzielnie)

– 50 g gotowanego boczku

– 2-3 ząbki czosnku

– 1 łyżeczka czerwonej czubrycy (zamiennie może być zielona)

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– 2 łyżeczki tabasco (lub 1, jeśli nie przepadacie za ostrymi smakami)

– ½ łyżeczki kminu rzymskiego (najlepiej w postaci proszku/pudru)

– 1 łyżeczka soli

– ½ łyżeczki czarnego pieprzu

– (opcjonalnie) 2 łyżeczki ziół włoskich

PIECZONE WARZYWA

– 3 czerwone papryki

– 1 czerwona cebula

– 1 biała cebula

– 50 ml octu z czerwonego wina

– 50 ml oliwy z oliwek

– ½ łyżeczki czarnego pieprzu

– ½ łyżeczki soli

– (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki tabasco

SALSA JOGURTOWA

– 200 ml jogurtu naturalnego (jeśli wolicie gęstszy sos wykorzystajcie jogurt grecki)

– 1 duży pomidor

– 1 łyżeczka miodu

– drobno posiekana natka pietruszki albo szczypiorek

– (opcjonalnie) 1 papryczka chilli, drobno posiekana

Do przygotowania wrapów potrzebna będzie także pita - sprawdźcie ten przepis. Tym razem trzeba usmażyć JE w formie cienkich placków, w które zawiniemy wszystkie składniki wrapów.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - bałkańskie Wrapy

Cevapcici (mici) - jak zrobić

  • Zaczynamy od pasty czosnkowej. Obieramy czosnek – łupina łatwo zejdzie, jeśli położycie ząbek czosnku na desce i mocno przyciśniecie dłonią lub nożem. W moździerzu ucieramy obrany czosnek z dwoma łyżkami wody i odrobiną soli. Przygotowanie takiej pasty wymaga nieco siły, ale warto spróbować. Alternatywnie możecie wycisnąć czosnek przez wyciskarkę lub po prostu posiekać.
  • Mięso wołowe i boczek mielimy w maszynce do mielenia mięsa, mieszamy ze sobą i doprawiamy przyprawami oraz tabasco. Odkładamy do lodówki, żeby mięso złapało smak – min. na pół godziny, a idealnie nawet na całą noc. 
  • Formujemy cevapcici w kształt niewielkich kiełbasek i smażymy na patelni grillowej (bez dodatkowego tłuszczu).

Pieczone warzywa (papryki i cebule) - przygotowanie

  • Papryki i cebule myjemy i pieczemy w całości (bez zdejmowania skórki) w piekarniku na 200ºC. Papryka potrzebuje ok. 25 min – pieczemy ją do momentu aż będzie miała czarną skórkę. Cebula potrzebuje nieco więcej czasu – powinna być gotowa po ok.35-40 min (skórka stanie się czarna, a cebula miękka).
  • Upieczone warzywa nieco studzimy i zdejmujemy skórkę. Kroimy w słupki.
  • Mieszamy ocet, oliwę i przyprawę, a następnie polewamy nimi pokrojone warzywa.

Salsa jogurtowa - idealny sos do wrapów (i nie tylko)

Pomidor kroimy na małe kawałki, po czym mieszamy z pozostałymi składnikami – jogurtem, natką pietruszki lub szczypiorkiem, miodem i (opcjonalnie) chilli. Gotowe!

serwujemy wrapy

Placki z pity smarujemy salsą jogurtową, na środku układamy jeden (lub kilka) cevapcici oraz pieczone warzywa. Zawijamy w rulon i podajemy. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

przekaska-torcik-z-baklazana

Torciki z pieczonego bakłażana

Prosty, ale wykwintny sposób na pyszną warzywną przekąskę. Torciki z pieczonego bakłażana, przekładane serowym kremem. Serwujemy ze szparagami i podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi.

Czytaj dalej

Pasta Kalafiorowa

Pasta kalafiorowa z salsą paprykową Prosta, pyszna i kremowa – jeśli znudził Ci się tradycyjny “rozgotowany” kalafior, koniecznie musisz jej sprobowac.  4 dużych porcji Czas przygotowania: 20 min Stopień trudności: łatwe Dla lubiących zdrowsze obiady i pasty kanapkowe Składniki – pasta kalafiorowa Pasta kalafiorowa: kalafior…

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.