Bryndzové Halušky

Bryndzové Halušky

czyli kluski z serem

Narodowe danie uwielbiane przez Słowaków, które można znaleźć w praktycznie każdej restauracji. Istnieje również wariant klusek ziemniaczanych podawane z kapustą, tzw. Strapačky s kapustou. To szybkie, proste, bardzo przystępne i smaczne danie.

Składniki - Bryndzové Halušky

Kluski

500g różowych ziemniaków (lub o niskiej zawartości skrobi)

250-270g mąki pszennej

1 łyżeczka soli

150g białego sera (twaróg/ słony bałkański ser – np. feta)

100ml tłustej śmietany

Do serwowania:

200g boczku / słoniny

pieprz, słodka papryka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Boczek / słoninę pokrój w drobną kostkę, włóż do rondla (bez oleju) i zrumień na małym ogniu aż stanie się chrupiący (uważaj, aby się nie przypalić).

  • Ser rozgnieć i wymieszaj ze śmietaną.

  • Zagotuj wodę ze szczyptą soli i 2-3 łyżkami oleju.

  • Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce z małymi oczkami (ewentualnie w robocie kuchennym), dodaj sól, mąkę i wymieszaj – powinniśmy uzyskać lepkie ciasto, ale jednak zachowujące swój kształt (nie ma być płynne) – podziel ciasto na 2-3 części.

  • Ciasto połóż na desce do krojenia i trzymając go nad garnkiem z gotującą się wodą odkrajaj nożem / widelcem 1-2 cm kawałki ciasta i delikatnie spychaj je do wody.

  • Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię, zostaw jeszcze przez 3-4 minuty I możesz wyciągać np. cedzakiem. Odcedź dobrze z nadmiaru wody i jeszcze ciepłe wymieszaj z serem i śmietaną.

  • Danie można podawać na płaskim talerzu lub w misce, posypane boczkiem / chrupiącą słoniną, odrobiną słodkiej papryki i ewentualnie zieleniną (zielona cebula, koperek, pietruszka).

  • Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Węgierska zupa rybna Halaśle

Wègierska zupa halaśle Nie licząc zupy gulaszowej jest to chyba najsłynniejsza i najbardziej lubiana węgierska zupa. Jest oszczędna (wystarczy ryba, cebula i papryka), łatwa w przygotowaniu, ale także niezwykle aromatyczna – do przygotowania tej zupy polecam użyć słodkiej i ostrej papryki najwyższej jakości, najlepiej węgierskiej.…

Czytaj dalej
jagniecina-z-polenta-danie

Jagnięcina z polentą i salsą jogurtową

Jagięcina – mięso mało popularne u nas, ale wyjątkowo smaczne. Proponuje Wam prosty przepis na przygotowanie pysznej i oryginalnej w smaku potrawy. A jeśli nie macie jagnięciny, możecie wykorzystać polędwiczkę wieprzową – także będzie przepysznie.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.