Domowy stek z karkówki

Domowy stek z karkówki

z warzywami, puree z batatów i chrupiącymi wstążkami makaronu

Karkówka znana jest przede wszystkim w postaci grillowanej. Ale kiedy pogoda za oknem nie pozwala na cieszenie się urokiem grilla na świeżym powietrzu, zawsze możecie spróbować wersji domowej stek z karkówki. 

Jako dodatek proponuje puree w wersji rzadziej spotykanej – połączenie batata z zieloną fasolką szparagową (nie musicie czekać na sezon – mrożona to także dobry składnik).

W ten sposób powstaje ciekawe danie – stek z karkówki, z puree warzywnym i… chrupiącymi wstążkami makaronu sojowego. Do moich przepisów zawsze staram się dodać składniki, które – tak jak makaron sojowy – pozornie nie pasują do całości, ale w rezultacie tworzą nowe połączenia smaków. Bo w kuchni chodzi właśnie o to – żeby eksperymentować i dobrze się bawić.

domowy-steak-z-karkowki

Składniki - domowy stek z karkówki

Stek z karkówki z warzywami

– 2 porcje steki z karkówki (każdy kawałek ok. 150-170 gr)

– 1 cebula (około 150 g)

– ½ czerwonej papryki

– 30 g alkoholu (wykorzystamy do flambirowania – alkohol musi mieć min 35%, aby dało się go podpalić)

– 2 ząbki czosnku

– olej do smażenia

– ½ łyżeczki cukru 

– sól i pieprz

Puree z batata i fasolki

– 1 batat (około 300 g)

– 300 g mrożonej zielonej fasolki

– 40 g masła

– 125 ml mleko

– ½ łyżeczki suszonego tymianku

– ¼ łyżeczki suszonego chilli

Chrupiące wstążki z makaronu sojowego

– 10g makaronu sojowego

– olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowanie puree z batatów i fasolki

  • Bataty obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy pokrojonego batata oraz rozmrożoną fasolkę. Smażymy na średnim ogniu około 5-7 minut. 
  • Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i tymiankiem. Mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
  • Dodajemy mleko, gotujemy jeszcze 1-2 minuty, aż nieco mleka wyparuje. Na koniec dodajemy masło i blendujemy. Puree gotowe.

Domowy stek z karkówki z warzywami krok po kroku

  • Na patelni rozgrzewamy olej, po czym zaczynamy na nim smażyć steki z karkówki, obok których kładziemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Smażymy do momentu, aż stek z karkówki będzie mieć kolor brązowy (ok. 60-90 sekund), po czym odwracamy na drugą stronę (na kolejne 60-90 sek). W międzyczasie mieszamy warzywa. Dodajemy posiekany czosnek i jeszcze raz mieszamy.  
  • Dodajemy alkohol i podpalamy. Po chwili płomień ognia zgaśnie, a alkohol zacznie parować – w tym momencie dodajemy cukier, mieszamy i trzymamy jeszcze na palniku przez ok. 40 sek.
  • Całość wkładamy do piekarnika na 180°C na ok. 8-10 minut.   

a jako oryginalny dodatek - Chrupiące wstążki makaronu sojowego

  • W niewielkim garnku rozgrzewamy olej. Smażymy w głębokim oleju, co oznacza że powinniśmy używać sporej ilości oleju (nie mnie niż ½ garnka). 
  • Na rozgrzany olej wrzucamy makaron sojowy i smażymy bardzo krótki czas. Makaron od razu zrobi się chrupiący, więc wystarczy smażyć 2-3 sekundy. Solimy do smaku.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

jagniecina-z-polenta-danie

Jagnięcina z polentą i salsą jogurtową

Jagięcina – mięso mało popularne u nas, ale wyjątkowo smaczne. Proponuje Wam prosty przepis na przygotowanie pysznej i oryginalnej w smaku potrawy. A jeśli nie macie jagnięciny, możecie wykorzystać polędwiczkę wieprzową – także będzie przepysznie.

Czytaj dalej
sarmale-finalne-danie

Sarmale drobiowe

Przepis na rumuńskie gołąbki, czyli sarmale. Tradycyjnie robi się je z mięsem wołowym albo wieprzowym, ale wersja drobiowa jest nieco lżejsza a równie smaczna. Sekret tkwi w użyciu liści z kiszonej kapusty, która nadaje nutkę kwaśności. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, chlebem i ostrą papryką. Bałkański smak, który musicie poznać!

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.