Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Domowy steak z karkówki

Domowy steak z karkówki

z warzywami, puree z batatów i chrupiącymi wstążkami makaronu

Karkówka znana jest przede wszystkim w postaci grillowanej. Ale kiedy pogoda za oknem nie pozwala na cieszenie się urokiem grilla na świeżym powietrzu, zawsze możecie spróbować wersji domowej steaka z karkówki. 

Jako dodatek proponuje puree w wersji rzadziej spotykanej – połączenie batata z zieloną fasolką szparagową (nie musicie czekać na sezon – mrożona to także dobry składnik).

W ten sposób powstaje ciekawe danie – steak z karkówki, z puree warzywnym i… chrupiącymi wstążkami makaronu sojowego. Do moich przepisów zawsze staram się dodać składniki, które – tak jak makaron sojowy – pozornie nie pasują do całości, ale w rezultacie tworzą nowe połączenia smaków. Bo w kuchni chodzi właśnie o to – żeby eksperymentować i dobrze się bawić. 

  • Danie dla 2 osób
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Stopień trudności: Średnie
  • Dla mięsożerców

Składniki

Steak z karkówki z warzywami

– 2 porcje steaku z karkówki (każdy kawałek ok. 150-170 gr)

– 1 cebula (około 150 g)

– ½ czerwonej papryki

– 30 g alkoholu (wykorzystamy do flamberowania – alkohol musi mieć min 35%, aby dało się go podpalić)

– 2 ząbki czosnku

– olej do smażenia

– ½ łyżeczki cukru 

– sól i pieprz

Puree z batata i fasolki

– 1 batat (około 300 g)

– 300 r rozmrożonej zielonej fasolki

– 40 g masła

– 125 ml mleko

– ½ łyżeczki suszonego tymianku

– ¼ łyżeczki suszonego chilli 

Chrupiące wstążki z makaronu sojowego

– 10g makaronu sojowego

– olej do smażenia

domowy-steak-z-karkowki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - domowa karkówka z dodatkami

Przygotowanie puree z batatów i fasolki

  • Bataty obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy pokrojonego batata oraz rozmrożoną fasolkę. Smażymy na średnim ogniu około 5-7 minut. 
  • Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i tymiankiem. Mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
  • Dodajemy mleko, gotujemy jeszcze 1-2 minuty, aż nieco mleka wyparuje. Na koniec dajemy masło i blendujemy. Puree gotowe.

Domowy steak z karkówki z warzywami krok po kroku

  • Na patelni rozgrzewamy olej, po czym zaczynami na nim smażyć steaki z karkówki, obok których kładziemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Smażymy do momentu, aż steak z karkówki będzie mieć kolor brązowy (ok. 60-90 sekund), po czym odwracamy na drugą stronę (na kolejne 60-90 sek). W międzyczasie mieszamy warzywa. Dodajemy posiekany czosnek i jeszcze raz mieszamy.  

  • Dodajemy alkohol i podpalamy. Po chwili płomień ognia zgaśnie, a alkohol zacznie parować – w tym momencie dodajemy cukier, mieszamy i trzymamy jeszcze na palniku przez ok. 40 sek.

  • Całość wkładamy do piekarnika na 180°C na ok. 8-10 minut.  

a jako oryginalny dodatek - Chrupiące wstążki makaronu sojowego

  • W niewielkim garnku rozgrzewamy olej. Smażymy w głębokim oleju, co oznacza że powinniśmy używać sporej ilości oleju (nie mnie niż ½ garnka). 
  • Na rozgrzany olej wrzucamy makaron sojowy i smażymy bardzo krótki czas. Makaron od razu zrobi się chrupiący, więc wystarczy smażyć 2-3 sekundy. Solimy do smaku.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

jagniecina-z-polenta-danie

Jagnięcina z polentą i salsą jogurtową

Jagięcina – mięso mało popularne u nas, ale wyjątkowo smaczne. Proponuje Wam prosty przepis na przygotowanie pysznej i oryginalnej w smaku potrawy. A jeśli nie macie jagnięciny, możecie wykorzystać polędwiczkę wieprzową – także będzie przepysznie.

Read More
karp-pieczony-1x1

Karp pieczony – plachie

Karp w nowym wydaniu - pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku - tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.

Read More
rumunska-ryba-po-grecku-by-chef-lorek

Rumuńska ryba po grecku

Makrela przykryta warstwami warzyw – przepis podobny do "polskiej" ryby po grecku. Danie jednogarnkowe, bardzo łatwe do przygotowania. Wersja makreli przyrządzona pierwszy raz przez moją mamę jako alternatywa dla dań ze smażoną rybą.

Read More


Leave a Reply

Your email address will not be published.