Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii
Dorada w towarzystwie warzyw
Dorada
W towarzystwie warzyw
rzepis zainspirowany moim pobytem w Hiszpanii, gdzie w prawie każdej restauracji znajdziecie owoce morza oraz ryby. Dorada w towarzystwie warzyw to prosty i szybki sposób na orzeźwiające danie rybne z dodatkiem pomidorków koktajlowych, szparagów, grzybków enoki i sałaty. Pamiętajcie, że ważna jest dobra jakość składników.
3 porcje
Czas przygotowania: 15 min
Czas smażenia: 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Dla wegetarian i dbających o linię
Składniki - dorada w towarzystwie warzyw
– 3 dorady
– 250 g pomidorówi koktailowych (mogą być czerowne albo żółte)
– 1 paczka grzybków enoki (ok. 200 g)
– 9 szparagów
– mix sałat
– czosnek – 2 ząbki na rybę
– świeże oregano (opcjonalnie)
– 1 łyżka soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowywanie ryby
Czyścimy rybę, skrobiąc łuski. Oczyszczoną rybę nacinamy wszerz. Do środka ryby wkładamy ząbki czosnku (2 na rybę), po czym delikatnie doprawiamy solą i pieprzem.
Doradę smażymy na patelni grillowej lub zwykłej (wtedy używamy oliwy – 1-2 łyżki), ok 3-4 min z każdej strony. Ryba jest gotowa, kiedy mięso stanie się białe.
Przygotowanie dodatków warzywnych
Pomidorki koktajlowe: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku (obranego i rozgniecionego) oraz posiekane oregano (opcjonalnie). Dodajemy pomidorki koktajlowe i smażymy 3-4 min.
Szparagi: Szparagi mieszamy z oliwą, a następnie smażymy na patelni grillowej lub zwykłej. Przed zdjęciem z ognia doprawiamy solą i pieprzem.
Grzybki enoki: smażymy na patelni , na której wcześniej smażyliśmy szparagi, po 30 sek z każdej strony.
Sałata: Liście sałaty mieszamy z 2 łyżkami oliwy i łyżką soku z cytryny.
sposób podania
Rybę podajemy na sałacie, posypaną usmażonymi grzybkami enoki. Obok na talerzu rozkładamy podsmażone pomidorki koktajlowe oraz szparagi.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!
Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie? Dodaj komentarz na dole strony
Makrela przykryta warstwami warzyw – przepis podobny do "polskiej" ryby po grecku. Danie jednogarnkowe, bardzo łatwe do przygotowania. Wersja makreli przyrządzona pierwszy raz przez moją mamę jako alternatywa dla dań ze smażoną rybą.
Przepis na świąteczną sałatkę z karpiem. Łączy tradycyjne smaki polskich świąt z oliwkami i kiszonym ogórkiem. To sprytny sposób na wykorzystanie smażonego karpia, który zostanie Wam po wigilijnej kolacji. W sezonie poświątecznym karpia możemy zastąpić tuńczykiem.
Karp w nowym wydaniu - pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku - tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych i społecznościowych. Pozostając na tej stronie zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. RozumiemWięcej
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.