Dorada w towarzystwie warzyw

Dorada W towarzystwie warzyw

rzepis zainspirowany moim pobytem w Hiszpanii, gdzie w prawie każdej restauracji znajdziecie owoce morza oraz ryby. Dorada w towarzystwie warzyw to prosty i szybki sposób na orzeźwiające danie rybne z dodatkiem pomidorków koktajlowych, szparagów, grzybków enoki i sałaty. Pamiętajcie, że ważna jest dobra jakość składników.

Składniki - dorada w towarzystwie warzyw

– 3 dorady

– 250 g pomidorówi koktailowych (mogą być czerowne albo żółte)

– 1 paczka grzybków enoki (ok. 200 g) 

– 9 szparagów

– mix sałat

– czosnek – 2 ząbki na rybę

– świeże oregano (opcjonalnie)

– 1 łyżka soku z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowywanie ryby

  • Czyścimy rybę, skrobiąc łuski. Oczyszczoną rybę nacinamy wszerz. Do środka ryby wkładamy ząbki czosnku (2 na rybę), po czym delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. 
  • Doradę smażymy na patelni grillowej lub zwykłej (wtedy używamy oliwy – 1-2 łyżki), ok 3-4 min z każdej strony. Ryba jest gotowa, kiedy mięso stanie się białe. 

Przygotowanie dodatków warzywnych

  • Pomidorki koktajlowe: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku (obranego i rozgniecionego) oraz posiekane oregano (opcjonalnie). Dodajemy pomidorki koktajlowe i smażymy 3-4 min.
  • Szparagi: Szparagi mieszamy z oliwą, a następnie smażymy na patelni grillowej lub zwykłej. Przed zdjęciem z ognia doprawiamy solą i pieprzem. 
  • Grzybki enoki: smażymy na patelni , na której wcześniej smażyliśmy szparagi, po 30 sek z każdej strony.
  • Sałata: Liście sałaty mieszamy z 2 łyżkami oliwy i łyżką soku z cytryny. 

sposób podania

Rybę podajemy na sałacie, posypaną usmażonymi grzybkami enoki. Obok na talerzu rozkładamy podsmażone pomidorki koktajlowe oraz szparagi.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

karp-pieczony-1x1

Karp pieczony – plachie

Karp w nowym wydaniu - pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku - tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.

Czytaj dalej
salatka-z-karpiem-1x1

Sałatka z karpiem

Przepis na świąteczną sałatkę z karpiem. Łączy tradycyjne smaki polskich świąt z oliwkami i kiszonym ogórkiem. To sprytny sposób na wykorzystanie smażonego karpia, który zostanie Wam po wigilijnej kolacji. W sezonie poświątecznym karpia możemy zastąpić tuńczykiem.

Czytaj dalej
rumunska-ryba-po-grecku-by-chef-lorek

Rumuńska ryba po grecku

Makrela przykryta warstwami warzyw – przepis podobny do "polskiej" ryby po grecku. Danie jednogarnkowe, bardzo łatwe do przygotowania. Wersja makreli przyrządzona pierwszy raz przez moją mamę jako alternatywa dla dań ze smażoną rybą.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.