Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki

wegetariańskie

Gołąbki, mamy je też w Rumunii i jest to rodzaj jedzenia, które jako dziecko przygotowywałem z mamą – właściwie bardziej jej przeszkadzałem w kuchni :). Ale moja mama zawsze była cierpliwa i wyrozumiała, więc coraz bardziej doceniałem wieczory, kiedy razem przygotowywaliśmy coś do jedzenia.

 

Dlatego dziś przygotowałem dla Ciebie wegetariański przepis, bardzo smaczny. Możesz go łatwo przygotować razem z bliskimi osobami. Gołąbki z twarogiem, bazylią, suszonymi pomidorami,do tego lekki sos, który idealnie uzupełnia to danie. Nadzienie robi się bardzo szybko – po prostu mieszamy ze sobą zimne składniki i gotowe. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie liści kapusty.

Idealne danie na rodzinny obiad lub na lunch w pracy kolejnego dnia (łatwo je zabrać na wynos).

Smacznego i nie zapominaj – zawsze gotuj z miłością!

 

Składniki - gołąbki wegetariańskie

Gołąbki

9 listków słodkiej kapusty włoskiej

2 łyżki octu z białego wina

150gr kaszy kuskus

200gr twarogu białego (może być też biały wędzony)

200gr serek śmietankowy

100gr pomidory suszone drobno pokrojone

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

7 łyżek ocetu balsamiczny

5g świeżej bazylii

5g natka pietruszki

1 łyżeczka soli  

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

(opcjonalnie 50g twardy biały ser)

sos

200ml mleko kokosowego (5-7% tlłuszczu)

6 ząbki czosnku drobno posiekanego

6 pomidorów

20gr świeżej bazylii

5gr świeżej pietruszki

1/2 świeżego chilli

1/2 łyżeczki cukru

sól i pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania kapusty

  • W garnku z wrzącą wodą dodaj szczyptę soli i 2 łyżki octu. Dodaj liście kapusty i gotuj na średnim ogniu do miękkości (około 30 minut). Odkładamy na bok liście kapusty.

Krok 2: przygotowanie nadzienia

  • Kaszę zalej gorącym bulionem warzywnym albo gorącą woda – będziesz potrzebować około 200 ml wody albo bulionu. Zostaw na 5-10 min, żeby kasza zmiękła, a następnie dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Spróbuj i (jeśli potrzeba) dopraw do smaku solą albo pieprzem. Gotowy farsz podziel na 9 porcji.

Krok 3: przygotowanie sosu

  • Podsmaż na średnim ogniu drobno posiekane chilli (przez 1-2 minuty), dodaj czosnek, smaż kolejne 2 minuty, a potem dodaj jeszcze pomidory pokrojone na małe kawałki. Trzymaj na ogniu około 5-7 minut, dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze 10 minut – sos musi być lekki, nie bardzo gęsty,  
  • Na koniec dodaj drobno posiekane zioła i dobrze wymieszaj. 
  • Sos jest gotowy.

Czas na połączenie składników

  • Teraz zacznij zawijać gołąbki – w liście kapusty nałóż  porcję farszu i zwijaj w rulonik. Gdy mamy uformowany gołąbki, smażymy je na patelni razem z łyżką oleju albo masła.
  • Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Żurek

Żurek Z wielką przyjemnością (i nie przypadkowo przed świętami wielkanocnymi) przedstawiam Wam moją ulubioną polską zupę – zupę z białą kiełbasą i chrzanem, kwaśną, gęstą zupę, która idealnie komponuje się z gotowanym jajkiem i chlebem żytnim. Potwierdzam, jest to także doskonałe lekarstwo na kaca. 8-10…

Czytaj dalej
jagniecina-z-polenta-danie

Jagnięcina z polentą i salsą jogurtową

Jagięcina – mięso mało popularne u nas, ale wyjątkowo smaczne. Proponuje Wam prosty przepis na przygotowanie pysznej i oryginalnej w smaku potrawy. A jeśli nie macie jagnięciny, możecie wykorzystać polędwiczkę wieprzową – także będzie przepysznie.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.