Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Jagnięcina z polentą i salsą jogurtową

Jagięcina z polentą
i salsą jogurtową

Jagięcina – mięso mało popularne u nas, ale wyjątkowo smaczne. Ważne, żeby jakość mięsa była wysoka – ja ostatnio miałem szczęście kupić je bezpośrednio od rolnika. Prosty przepis na przygotowanie pysznej i oryginalnej w smaku potrawy. A jeśli nie macie jagnięciny, możecie wykorzystać polędwiczkę wieprzową – także będzie przepysznie. 
  • Przepis dla 3 nie bardzo głośnych osób lub 2 głodnych 🙂
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas pieczenia: 30 min
  • Stopień trudności: Średni

Składniki

1 comber jagnięcy bez kości (około 200 g). Jagnięcina nie jest najtańszym mięsem, więc możecie ją zastąpić polędwicą wieprzową – także wyjdzie przepyszne danie 🙂 

– 100 g kaszy kukurydzianej

– 100 ml jogurtu naturalnu gęsty (najlepiej grecki)

– 1 pomidor

– 20 g sera owczego białego (może być feta)

– Szczypiorek (do dekoracji i do salsy)

– 30 ml nalewki owocowej

– ½ czerwonej cebuli

– 1 łyżka octu jabłkowego albo z czerwonego wina

– 1 łyżka musztardy dijon (możesz użyć zamiennie każdą inna musztardę jaką masz w domu)

– Sól, pieprz, pieprz cayenne

Polenta
  • W garnku gotujemy  300 ml wody z 1 łyżeczką soli. Po zagotowaniu się wody dodajemy całą kaszę kukurydzianą, mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut (od czasu do czasu mieszając). Po tym czasie, odlewamy wodą i zostawiamy ugotowaną kaszę na 3-4 minuty.

Dodatki
  • Pomidory kroimy na pół, wykrajamy środek, tak aby został sam miąsz. Kroimy na niewielkie kawałki, przyprawiamy  solą, czarnym pieprzem i  pieprzem cayenne.
  • Cebulę kroimy w piórka, po czym mieszamy z octem. 
  • Salsa jogurtowa: Ser kroimy na niewielkie kawałki, mieszamy z jogurtem i częścią posiekanego szczypiorku. Przyprawiamy solą i czarnym pieprzem.
Jagnięcina
  • Comber jagnięcy albo polędwicę (w zależności, które mięso wykorzystujemy do przygotowania dania) przyprawiamy solą i pieprzem cayenne. Smażymy na patelni na bardzo rozgrzanym oleju dość krótki ok. 30 sek z każdej strony (do momentu aż nabierze pięknego brązowego koloru)
  • Dodajemy alkohol i flamberujemy (30sek) – czyli podpalamy dodany do mięsa alkohol. Uważajcie na palce  po 5-10 sek ognień zniknie. 
  • Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego  na 200°C na 3 minuty.
  • Wciągamy, smarujemy mięso musztarda i ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 3 minuty.
  • Wciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5-6 minut – mięso musi odpocząć. Kroimy w kawałki tak jak na poniższym zdjęciu.  
Sposób podania

Mięso kroimy w kawałki jak na poniższym zdjęciu. Przygotowujemy talerz. Możecie zainspirować się moim sposobem podania – zobaczcie poniżej:

jagniecina-z-polenta
jagniecina-z-polenta-danie

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

piers-indyka-w-sosie-smietankowym

Pierś indyka w sosie śmietankowym

Przepis na pierś indyka z sosem śmietankowym z typowo rumuńskim dodatkiem polenty (inaczej mamałygi). Poznajcie rumuński pomysł na szybki i łatwy do przygotowania obiad.

Read More
sarmale-finalne-danie

Sarmale drobiowe

Przepis na rumuńskie gołąbki, czyli sarmale. Tradycyjnie robi się je z mięsem wołowym albo wieprzowym, ale wersja drobiowa jest nieco lżejsza a równie smaczna. Sekret tkwi w użyciu liści z kiszonej kapusty, która nadaje nutkę kwaśności. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, chlebem i ostrą papryką. Bałkański smak, który musicie poznać!

Read More


Leave a Reply

Your email address will not be published.