Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Jagnięcina z polentą i salsą jogurtową

Jagięcina z polentą
i salsą jogurtową

Jagięcina – mięso mało popularne u nas, ale wyjątkowo smaczne. Ważne, żeby jakość mięsa była wysoka – ja ostatnio miałem szczęście kupić je bezpośrednio od rolnika. Prosty przepis na przygotowanie pysznej i oryginalnej w smaku potrawy. A jeśli nie macie jagnięciny, możecie wykorzystać polędwiczkę wieprzową – także będzie przepysznie. 
  • Przepis dla 3 nie bardzo głośnych osób lub 2 głodnych 🙂
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas pieczenia: 30 min
  • Stopień trudności: Średni

Składniki

1 comber jagnięcy bez kości (około 200 g). Jagnięcina nie jest najtańszym mięsem, więc możecie ją zastąpić polędwicą wieprzową – także wyjdzie przepyszne danie 🙂 

– 100 g kaszy kukurydzianej

– 100 ml jogurtu naturalnu gęsty (najlepiej grecki)

– 1 pomidor

– 20 g sera owczego białego (może być feta)

– Szczypiorek (do dekoracji i do salsy)

– 30 ml nalewki owocowej

– ½ czerwonej cebuli

– 1 łyżka octu jabłkowego albo z czerwonego wina

– 1 łyżka musztardy dijon (możesz użyć zamiennie każdą inna musztardę jaką masz w domu)

– Sól, pieprz, pieprz cayenne

Polenta
  • W garnku gotujemy  300 ml wody z 1 łyżeczką soli. Po zagotowaniu się wody dodajemy całą kaszę kukurydzianą, mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut (od czasu do czasu mieszając). Po tym czasie, odlewamy wodą i zostawiamy ugotowaną kaszę na 3-4 minuty.

Dodatki
  • Pomidory kroimy na pół, wykrajamy środek, tak aby został sam miąsz. Kroimy na niewielkie kawałki, przyprawiamy  solą, czarnym pieprzem i  pieprzem cayenne.
  • Cebulę kroimy w piórka, po czym mieszamy z octem. 
  • Salsa jogurtowa: Ser kroimy na niewielkie kawałki, mieszamy z jogurtem i częścią posiekanego szczypiorku. Przyprawiamy solą i czarnym pieprzem.
Jagnięcina
  • Comber jagnięcy albo polędwicę (w zależności, które mięso wykorzystujemy do przygotowania dania) przyprawiamy solą i pieprzem cayenne. Smażymy na patelni na bardzo rozgrzanym oleju dość krótki ok. 30 sek z każdej strony (do momentu aż nabierze pięknego brązowego koloru)
  • Dodajemy alkohol i flamberujemy (30sek) – czyli podpalamy dodany do mięsa alkohol. Uważajcie na palce  po 5-10 sek ognień zniknie. 
  • Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego  na 200°C na 3 minuty.
  • Wciągamy, smarujemy mięso musztarda i ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 3 minuty.
  • Wciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5-6 minut – mięso musi odpocząć. Kroimy w kawałki tak jak na poniższym zdjęciu.  
Sposób podania

Mięso kroimy w kawałki jak na poniższym zdjęciu. Przygotowujemy talerz. Możecie zainspirować się moim sposobem podania – zobaczcie poniżej:

jagniecina-z-polenta
jagniecina-z-polenta-danie

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

rumunska-ryba-po-grecku-by-chef-lorek

Rumuńska ryba po grecku

Makrela przykryta warstwami warzyw – przepis podobny do "polskiej" ryby po grecku. Danie jednogarnkowe, bardzo łatwe do przygotowania. Wersja makreli przyrządzona pierwszy raz przez moją mamę jako alternatywa dla dań ze smażoną rybą....

Read More
piers-indyka-w-sosie-smietankowym

Pierś indyka w sosie śmietankowym

Przepis na pierś indyka z sosem śmietankowym z typowo rumuńskim dodatkiem polenty (inaczej mamałygi). Poznajcie rumuński pomysł na szybki i łatwy do przygotowania obiad. ...

Read More
domowy-steak-z-karkowki

Domowy steak z karkówki

Przepis na steak z karkówki, z dodatkiem z puree warzywnego i chrupiących wstążek makaronu. Wersja domowa, dla miłośników grillowanej (i nie tylko) karkówki....

Read More


Leave a Reply

Your email address will not be published.