Kanapka z sosem śliwkowym i polędwicą wieprzową

Kanapka z sosem śliwkowym

i polędwicą wieprzową

Jeśli kochasz hamburgery / kanapki, ten przepis na pewno Ci się spodoba. Ja użyłem zwykłych bułek, ale jeśli chcesz, możesz też użyć tych do hamburgerów. 

Wieprzowina dobrze komponuje się ze słodko-kwaśnym smakiem śliwek, a wędzony smak słodkiej papryki doskonale łączy wszystkie składniki – to danie jest dokładnie tym, czego potrzebujesz, aby cieszyć się pysznym posiłkiem. 

Składniki - Kanapka z sosem śliwkowym

Mięso

1 polędwiczka wieprzowa około 400gr 

1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 

1 łyżeczka soli 

1/2 łyżeczki pieprzu 

1/2 chili 

3 ząbki czosnku 

2 łyżki oleju 

2-3 gałązki rozmarynu 

Dodatkowo

2 bułki  

rukola 

30gr ser parmezan / grana padano 

Sos:

duże śliwki (350gr) 

1 czerwona cebula (150gr) 

4 ząbki czosnku 

25 ml octu z białego wina 

1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 

1/2 pieprzu cayenne 

2 łyżki miodu (1 łyżka, jeśli śliwki bardzo słodkie) 

sól i pieprz do smaku 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynaj od przygotowania mięsa

  • Zamarynuj polędwiczkę wieprzową razem z pozostałymi składnikamiodstaw na co najmniej 30 minut. 

  • Polędwicę wieprzową podsmaż na patelni, na średnim ogniu, w dwóch łyżkach oliwy z oliwek, przez 30-40 sekund z każdej strony (chcemy tylko przyrumienić mięso z zewnątrz). Następnie wstaw polędwicę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, z opcją termobiegu, na 12 minut (mięso będzie delikatnie różowe w środku). Jeśli lubisz mięso dobrze upieczone, trzymaj je w piekarniku przez kolejne 3-4 minuty. Po wyjęciu mięsa z piekarnika odstaw je na 10 minut, a następnie pokrój w cienkie plasterki. 

Krok 2: przygotowanie sosu

  • Śliwki i cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj lub pokrój w cienkie plasterki. Do garnka wlej 2-3 łyżki oleju rzepakowego i na średnim ogniu zacznij smażyć cebulę. Gdy cebula zacznie mięknąć i zmieniać kolor, dodaj czosnek, zamieszaj i trzymaj przez kolejną minutę. Następnie dodaj wędzoną słodką paprykę i paprykę cayenne, zamieszaj i odstaw na kolejną minutę (gdy lekko podsmażamy przyprawy, lepiej uwalnia swój smak). 
  • Następnie dodaj śliwki, ocet i sól; mieszaj i smaż dalej przez 10-15 minut (zauważysz, że sos zmieni kolor na czerwony). W ciągu ostatnich 2 minut dodaj miód – sos gotowy 

Czas na połączenie składników

  • Bułeczki przekrój na pół, jedną połowę posmaruj łyżką sosu, połóż na niego rukolę, plastry sera i mięsopotem znowu sos, mięso, sos i drugą połowę bułki. 

  • Smacznego! 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Kanapka z sosem śliwkowym i polędwicą wieprzową

Jeśli kochasz hamburgery / kanapki, ten przepis na pewno Ci się spodoba. Ja użyłem zwykłych bułek, ale jeśli chcesz, możesz też użyć tych do hamburgerów.  Wieprzowina dobrze komponuje się ze słodko-kwaśnym smakiem śliwek, a wędzony smak słodkiej papryki doskonale łączy wszystkie składniki - to danie jest dokładnie tym, czego potrzebujesz,...

Czytaj dalej

Węgierska zupa rybna Halaśle

Wègierska zupa halaśle Nie licząc zupy gulaszowej jest to chyba najsłynniejsza i najbardziej lubiana węgierska zupa. Jest oszczędna (wystarczy ryba, cebula i papryka), łatwa w przygotowaniu, ale także niezwykle aromatyczna – do przygotowania tej zupy polecam użyć słodkiej i ostrej papryki najwyższej jakości, najlepiej węgierskiej.…

Czytaj dalej

Knedliki z wieprzowiną I kapustą

Knedliki z wieprzowiną i kapustą To danie to nie lada gratka – wieprzowina pieczona jest w piekarniku na małym ogniu, przez co jest wyjątkowo delikatna i aromatyczna, kapusta kiszona jest słodko-kwaśna, a knedliki niezwykle puszyste. Idealne danie na wykwintną kolację. 6-8 dużych porcji Czas przygotowania:…

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.