Kapustnica

Kapustnica

czyli słowacka kwaśnica

Kiszonki są nieodłącznum elementem nie tylko polskich czy rumuńskich ale także słowackich stołów. Są wykorzystywane zarówno jako dodatki, jak I jakogłówne składniki dań. Nasza zupa ma przyjemny słodko-kwaśny smak, gotowana kapusta staje się miękka i traci kwaskowatość, a wędzone żeberka pozostawią cały swój aromat w wodzie, mięso staje się bardzo kruche. Absolutnie przepyszna propozycja.

Składniki - Kapustnica

farsz

1,2 litra wody

400g żeberek wędzonych

400g drobno pokrojonej kapusty kiszonej

1 drobno posiekana cebula

10 g drobno posiekanego czosnku (1-2 ząbki)

2 łyżeczki słodkiej papryki

3 liście laurowe

4 owoce jałowca

½ łyżeczki kminku

½ łyżeczki chili

1 łyżeczka suszonego majeranku

2-3 łyżki octu z czerwonego wina

1 łyżeczka brązowego cukru

Do serwowania:

śmietana i zielenina

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • W rondelku zalewamy mięso 1,2 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek, chilli oraz 1 łyżeczkę papryki i gotujemy na średnim ogniu przez 30-45 minut (mięso powinno oddać swój smak).

     

  • Osobno wlej dwie łyżki oleju na patelnię, podsmaż cebulę (4-5 minut), dodaj czosnek, dobrze wymieszaj i smaż przez 1 minutę. Dodaj 1 łyżeczkę papryki, zdejmij patelnię z ognia i dobrze wymieszać (w przeciwnym razie papryka może się przypalić i nabierze gorzkiego posmaku).

     

  • Po ugotowaniu mięsa włóż do garnka kiszoną kapustę i podsmażoną cebulę, dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 25-30 minut. Wyjmij mięso, usuń kości i pokrój mięso na odpowiednie kawałki, włóż z powrotem do garnka, dodaj ocet, cukier i gotuj jeszcze przez 10-15 minut.

     

  • Zupa jest gotowa, podawaj z kwaśną śmietaną i zieleniną.

     

  • Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Smażone/grilowane śliwki z serem halloumi i granatem

Smażone/grillowane śliwki z serem halloumi i granatem Dzisiejszy przepis jest bardzo szybki, gotowy w 10-15 minut. Używamy słonego sera halloumi, który idealnie uzupełnia słodko-kwaśny smak śliwek.  To przystawka, która z pewnością Cię uszczęśliwi – niewielka ilość składników, które razem tworzą kolorowy i smaczny talerz.  2…

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.