Kapustnica

Kapustnica

czyli słowacka kwaśnica

Kiszonki są nieodłącznum elementem nie tylko polskich czy rumuńskich ale także słowackich stołów. Są wykorzystywane zarówno jako dodatki, jak I jakogłówne składniki dań. Nasza zupa ma przyjemny słodko-kwaśny smak, gotowana kapusta staje się miękka i traci kwaskowatość, a wędzone żeberka pozostawią cały swój aromat w wodzie, mięso staje się bardzo kruche. Absolutnie przepyszna propozycja.

Składniki - Kapustnica

farsz

1,2 litra wody

400g żeberek wędzonych

400g drobno pokrojonej kapusty kiszonej

1 drobno posiekana cebula

10 g drobno posiekanego czosnku (1-2 ząbki)

2 łyżeczki słodkiej papryki

3 liście laurowe

4 owoce jałowca

½ łyżeczki kminku

½ łyżeczki chili

1 łyżeczka suszonego majeranku

2-3 łyżki octu z czerwonego wina

1 łyżeczka brązowego cukru

Do serwowania:

śmietana i zielenina

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • W rondelku zalewamy mięso 1,2 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek, majeranek, chilli oraz 1 łyżeczkę papryki i gotujemy na średnim ogniu przez 30-45 minut (mięso powinno oddać swój smak).

     

  • Osobno wlej dwie łyżki oleju na patelnię, podsmaż cebulę (4-5 minut), dodaj czosnek, dobrze wymieszaj i smaż przez 1 minutę. Dodaj 1 łyżeczkę papryki, zdejmij patelnię z ognia i dobrze wymieszać (w przeciwnym razie papryka może się przypalić i nabierze gorzkiego posmaku).

     

  • Po ugotowaniu mięsa włóż do garnka kiszoną kapustę i podsmażoną cebulę, dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 25-30 minut. Wyjmij mięso, usuń kości i pokrój mięso na odpowiednie kawałki, włóż z powrotem do garnka, dodaj ocet, cukier i gotuj jeszcze przez 10-15 minut.

     

  • Zupa jest gotowa, podawaj z kwaśną śmietaną i zieleniną.

     

  • Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Burakburger

Burakburger To danie wyszło mi dość instynktownie. Zaimprowizowałem, poczarowałem trochę na spotkaniu ze znajomymi ze składnikami dostępnymi w kuchni. Wyszło tak dobrze, że czuję potrzebę podzielenia się z Wami przepisem. 6 porcji Czas przygotowania: 15 min Czas smażenia: 10-12 min Stopień trudności: łatwe Dla lubiących…

Czytaj dalej
bałkanskie-wrapy

Bałkańskie wrapy

Bałkańskie wrapy to połączenie tego, co w kuchni z regionu Bałkan najlepsze - cevapcici (w Rumunii nazywane mici), czyli kotleciki z mielonego mięsa, pieczone warzywa i pyszna domowa pita. Dopełnieniem smaku jest słodko-kwaśny sos jogurtowy, który także świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, grissini czy chrupkich warzyw (np. marchewki). ...

Czytaj dalej
karp-pieczony-1x1

Karp pieczony – plachie

Karp w nowym wydaniu - pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku - tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.