Karp pieczony – plachie

Karp pieczony - plachie

Karp w nowym wydaniu – pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku – tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.

Składniki - Karp pieczony plachie

– 0.5 kg karpia (filet)

– 0.5 kg pomidorów

– 0.5 kg  białej cebuli 

– ¼ papryczki chilli

– 150 ml białego wina (wytrawnego albo półwytrawnego)

– 50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego

– 3 liście laurowe

– natka pietruszki

– sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowywanie spodu sernika

  • Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy cebulę – ma być lekko zeszklona. Podsmażoną cebulę przekładamy do naczynia żaroodpornego. 

    Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie potrawy w garnku lub naczyniu żeliwnym, nadającym się do smażenia na kuchni oraz do zapiekania w piekarniku.

  • Chili siekamy na małe kawałeczki. Przekładamy do naczynia z cebulą.

  • Rybę z dwóch stron nacieramy olejem i solą. Przekładamy do naczynia do zapiekania jako kolejną warstwę na cebuli z chilli. Karpia układamy skórką do góry. Doprawiamy pieprzem, liśćmi laurowymi i łodyżkami natki pietruszki. 

  • Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy w plasterki i przekładamy do naczynia z pozostałymi składnikami jako kolejną warstwę.  Całość zalewamy winem, a na wierzch kładziemy 3 natkę pietruszki (ok. 3-4 gałązki). Posypujemy szczyptą cukru (jeśli masz dojrzałe pomidory – nie jest to konieczne). 

  • Pieczemy w piekarniku na 180°C (z termoobiegiem lub bez) przez 1 godz. 

sposób podania

Upieczonego karpia z warzywach posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Aby potrawa wyglądała estetycznie, najlepiej podać ją na stół w naczyniu, w którym była pieczona.

karp-pieczony-masthead

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

salatka-z-karpiem-1x1

Sałatka z karpiem

Przepis na świąteczną sałatkę z karpiem. Łączy tradycyjne smaki polskich świąt z oliwkami i kiszonym ogórkiem. To sprytny sposób na wykorzystanie smażonego karpia, który zostanie Wam po wigilijnej kolacji. W sezonie poświątecznym karpia możemy zastąpić tuńczykiem.

Czytaj dalej
rumunska-ryba-po-grecku-by-chef-lorek

Rumuńska ryba po grecku

Makrela przykryta warstwami warzyw – przepis podobny do "polskiej" ryby po grecku. Danie jednogarnkowe, bardzo łatwe do przygotowania. Wersja makreli przyrządzona pierwszy raz przez moją mamę jako alternatywa dla dań ze smażoną rybą.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.