Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Karp pieczony – plachie

Karp pieczony - plachie

Karp w nowym wydaniu – pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku – tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.

  • 6 porcji
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas pieczenia: 15 min
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Dla Każdego na wigilijny stół

Składniki

– 0.5 kg karpia (filet)

– 0.5 kg pomidorów

– 0.5 kg  białej cebuli 

– ¼ papryczki chilli

– 150 ml białego wina (wytrawnego albo półwytrawnego)

– 50 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego

– 3 liście laurowe

– natka pietruszki

– sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy cebulę – ma być lekko zeszklona. Podsmażoną cebulę przekładamy do naczynia żaroodpornego. 

Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie potrawy w garnku lub naczyniu żeliwnym, nadającym się do smażenia na kuchni oraz do zapiekania w piekarniku. 

2. Chili siekamy na małe kawałeczki. Przekładamy do nacznia z cebulą. 

3. Rybę z dwóch stron nacieramy olejem i solą. Przekładamy do naczynia do zapiekania jako kolejną warstwę na cebuli z chilli. Karpia układamy skórką do góry. Doprawiamy pieprzem, liśćmi laurowymi i łodyżkami natki pietruszki. 

4. Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy w plasterki i przekładamy do naczynia z pozostałymi składnikami jako kolejną warstwę.  Całość zalewamy winem, a na wierzch kładziem 3 natkę pietruszki (ok. 3-4 gałązki). Posypujemy szczyptą cukru (jeśli masz dojrzałe pomidory – nie jest to konieczne). 

5. Pieczemy w piekarniku na 180°C (z termoobiegiem lub bez) przez 1 godz. 

Sposób podania

Upieczonego karpia z warzywach posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Aby potrawa wyglądała estetycznie, najlepiej podać ją na stół w naczyniu, w którym była pieczona.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

karp-pieczony-1x1

Karp pieczony – plachie

Karp w nowym wydaniu - pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku - tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko....

Read More
salatka-z-karpiem-1x1

Sałatka z karpiem

Przepis na świąteczną sałatkę z karpiem. Łączy tradycyjne smaki polskich świąt z oliwkami i kiszonym ogórkiem. To sprytny sposób na wykorzystanie smażonego karpia, który zostanie Wam po wigilijnej kolacji. W sezonie poświątecznym karpia możemy zastąpić tuńczykiem....

Read More


Leave a Reply

Your email address will not be published.