Knedliki z wieprzowiną I kapustą

Knedliki z wieprzowiną

i kapustą

To danie to nie lada gratka – wieprzowina pieczona jest w piekarniku na małym ogniu, przez co jest wyjątkowo delikatna i aromatyczna, kapusta kiszona jest słodko-kwaśna, a knedliki niezwykle puszyste. Idealne danie na wykwintną kolację.

Składniki - Knedliki z wieprzowiną

Pieczeń wieprzowa:

Łopatka wieprzowa 1kg

2 posiekane cebule (300g)

4-5 ząbków czosnku (25g)

1 łyżeczka kminku

1 łyżka mąki

3-4 łyżki oleju

sól i pieprz

300ml wywaru 

Gotowane knedliki:

300g mąki przennej

150ml letniego mleka

1 jajko

4g suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

Smażona kapusta kiszona:

400g kapustej kiszony

2-3 łyżki masła

1 ½ łyżeczki kminku

600-700ml wody

3 łyżki cukru

1 cebula (150g)

2 łyżki mąki pszennej

sól i czarny piepr

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania mięsa

  • Podsmaż cebulę na 3-4 łyżkach oleju razem z kminkiem przez 5-6 minut, dodaj drobno posiekany czosnek i pozostaw na kolejną minutę. Podsmażoną cebulę umieść w żaroodpornym szklanym naczyniu z pokrywką. Na tej samej patelni, na której smażyłeś cebulę, na 2-3 łyżkach oleju zrumień na średnim ogniu łopatkę wieprzową ze wszystkich stron (1-2 minuty z każdej strony). Ułóż podsmażone mięso na cebuli, zalej wywarem, przykryj naczynie i wstaw do nagrzanego do 140-150 ° C piekarnika na co najmniej 150 minut (2,5-3 godziny).

     

  • Po 3 godzinach wyjmij mięso, powstały sos wylej na patelnię i zacznij gotować na średnim ogniu. Po 5 minutach dodaj 2 łyżki mąki, 200 ml wody i gotuj dalej przez 4-5 minut (otrzymasz gęsty sos).

Krok 2: Gotowane kluski/knedliki:

  • W misce wymieszaj mąkę z solą, zrób dołek w środku i wsyp drożdże, cukier I dodaj letnie mleko, wymieszaj. Odczekaj 6-7 minut, aż drożdże się aktywują, dodaj ubite jajko, dobrze wymieszaj wszystkie składniki i ugniataj aż otrzymasz elastyczne ciasto (przez 10-15 minut). Ciasto przełóż do miski, przykryć ręcznikiem / folią i pozostaw w suchym i ciepłym miejscu, aż podwoi / potroi swoją objętość (45-60 minut).

     

  • Ciasto podziel na 3 równe części, uformuj w coś na kształt małych bagietek i włóż do garnka wypełnionego do połowy wrzącą wodą. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut (po 8 minutach obróć kluski na drugą stronę). Po 15 minutach ostrożnie wyjmij kluski z wody i patyczkiem zrób w nich kilka otworów, aby wypuścić parę (w ten sposób będą bardziej puszyste). Możesz podawać je na ciepło lub na zimno.

Krok 3: Zasmażana kapusta kiszona

  • Do rondelka włóż drobno posiekaną kiszoną kapustę (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłucz ją w wodzie) wraz z cukrem, solą, kminkiem, czarnym pieprzem i 600-700ml wody. Gotuj kapustę na średnim ogniu do miękkości (20-30 minut).

     

  • Osobno na patelni rozgrzej masło z 2 łyżkami oleju i zacznij smażyć cebulę na złoty kolor. Dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 4-5 minut. 

     

  • Po zmiękczeniu kapusty dodaj podsmażoną cebulę, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 8-10 minut – otrzymasz kremową kapustę.

Czas na połączenie składników

  • W misce / talerzu wyłóż kapustę, knedliki, sos i mięso

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Udka kurczaka ze śliwkami

Przepis na wykorzystanie świeżych śliwek w daniu obiadowym. Zaskakujące połączenie smaków - słodki, kwaśny i słony - dodaje daniu charakteru. Bardzo lekkie danie, które migusiem znika z talerza.

Czytaj dalej

Smażone/grilowane śliwki z serem halloumi i granatem

Smażone/grillowane śliwki z serem halloumi i granatem Dzisiejszy przepis jest bardzo szybki, gotowy w 10-15 minut. Używamy słonego sera halloumi, który idealnie uzupełnia słodko-kwaśny smak śliwek.  To przystawka, która z pewnością Cię uszczęśliwi – niewielka ilość składników, które razem tworzą kolorowy i smaczny talerz.  2…

Czytaj dalej
bałkanskie-wrapy

Bałkańskie wrapy

Bałkańskie wrapy to połączenie tego, co w kuchni z regionu Bałkan najlepsze - cevapcici (w Rumunii nazywane mici), czyli kotleciki z mielonego mięsa, pieczone warzywa i pyszna domowa pita. Dopełnieniem smaku jest słodko-kwaśny sos jogurtowy, który także świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, grissini czy chrupkich warzyw (np. marchewki). ...

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.