Lasagna na liściach kapusty

Lasagna na liściach kapusty

z białą kapustą, serkiem śmietankowym i mozzarellą

Ah, lasagna – zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej to przysmak, któremu trudno się oprzeć.

Ta wersja jest lekkostrawna, ma więcej witamin i minerałów dzięki temu, że używamy świeżej kapusty zamiast makaronu czy beszamelu, jest bezglutenowa, a do tego absolutnie pyszna. Uwaga – znika bardzo, bardzo szybko z talerza 🙂

Idealnie nadaje się na wieczór w gronie rodziny lub przyjaciół, przy lampce wina i dobrym słowie.

Składniki - Lasagna z kapustą

farsz

– 500gr mięsa wołowego mielonego

– 1-2 marchewki (150gr)

– 1-2 cebulki (200gr)

– 2-4 ząbki czosnku (20gr)

– 400gr pomidory z puszki (dobrej jakości)

– 150ml czerwonego wina (półwytrawnego)

Przyprawy:

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– 10gr posiekanej natki pietruszki

– sól i czarny pieprz

– 1/2 łyżeczki chilli albo pieprz cayenne

– 1 ubite jajko (żółtko i białko)

Kapusta i dodatki

– 10-15 liści ze słodkiej białej kapusty

– 1 łyżka octu z białego wina (albo jabłkowego)

– 125 gr świeżej mozzarelli

– 200gr serka śmietankowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania kapusty

  • Zagotuj w garnku wodę i dodaj szczyptę soli i 1 łyżkę octu z białego wina. Dodaj liście kapusty i gotuj do miękkości. Wyjmij z garnka i odłóż na bok.

Krok 2: przygotowanie farsz

  • Na patelni dodaj 3-4 łyżki oleju, dodaj drobno pokrojoną cebulę i marchewkę startą na dużych oczkach tarki i zacznij smażyć. Po 5-7 minutach dodaj mięso mielone i smaż dalej, aż się mięso się zarumieni i caly płyn wyparuje.  Dodaj czosnek, wymieszaj i trzymaj przez 2-3 minuty, a następnie dolej wino i pozwól, aby wyparowało 1/2 ilości. Do całości dodaj wszystkie przyprawy i puszkę pokrojonych pomidorów. Gotuj na średnim ogniu przez 30 minut. Jak sos będzie gęsty (bez dużej ilości wody) oznacza to, że jest gotowy. Odczekaj 5-10 minut i dodaj ubite jajko, dobrze wymieszaj. 

Czas na połączenie składników

  • W naczyniu do pieczenia układamy warstwę liści kapusty, dodajemy sos, na sos nakładamy mozzarellę i ser śmietankowy. Przygotuj 2 albo 3 takie warstwy. 
  • Na wierzchu przykryj lasagne liśćmi kapusty i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 60 minut (opcja z termoobiegiem) albo na 190ºC na 60 minut (opcja góra i dół).
  • Lasagna jest już gotowa – jest lekka, wyrazista i kremowa, a ze względu na to, że nie używasz makaronu ani beszamelu, łatwiejsza do trawienia.  Jest również idealna dla osób z alergią na gluten. 
  • Przed podaniem pozwól lasagne trochę ostygnąć i pokrój ją ostrym nożem. 
  • Jest też przepyszna następnego dnia, więc warto zostawić sobie kawałek na potem 😉 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Kanapka z sosem śliwkowym i polędwicą wieprzową

Jeśli kochasz hamburgery / kanapki, ten przepis na pewno Ci się spodoba. Ja użyłem zwykłych bułek, ale jeśli chcesz, możesz też użyć tych do hamburgerów.  Wieprzowina dobrze komponuje się ze słodko-kwaśnym smakiem śliwek, a wędzony smak słodkiej papryki doskonale łączy wszystkie składniki - to danie jest dokładnie tym, czego potrzebujesz,...

Czytaj dalej

Plăcinte z kapustą, czyli placki z farszem z białej kapusty

Świeże plăcinte (placki) z mąki z farszem z kapusty, przysmak powszechnie rumuński, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne. To ciasto chlebowe, nadziewane duszoną świeżą kapustą, z dodatkiem koperku. Podaje się je z sosem śmietanowym lub jogurtowym, zieloną cebulą i ostrą papryką marynowaną w occie.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.