Pierś indyka w sosie śmietankowym

PIERŚ Z INDYKA W SOSIE ŚMIETANKOWYM

PODAWANA Z POLENTĄ I POPCORNEM GRYCZANYM

Przepis na pierś indyka w sosie śmietankowym z typowo rumuńskim dodatkiem polenty (mamałygi). W Rumunii przygotowuje się wiele potraw z dodatkiem sosu, a połączenie smaku delikatnego sosu z soczystym filetem z indyka jest warte spróbowania. Sos przyrządzamy na bazie śmietany z dodatkiem koperku, marchewki, przypraw i bulionu warzywnego.

Jako dodatek do dania proponuje polentę. Polenta (inaczej mamałyga – po rumuńsku mămăligă) to typowy rumuński dodatek do potraw – analogicznie jak w Polsce ziemniaki. Przygotowuje się ją bardzo szybko i łatwo. Jeśli jeszcze nie próbowaliście – uwierzcie, że warto 🙂 Ale jeśli nie jesteście miłośnikami mamałygi – do dania będzie pasować także puree ziemniaczane, ryż albo kasza. 

Składniki - Pierś indyka w sosie śmietanowym

Pierś indyka z sosem śmietankowym

– 500 g piersi z indyka (filet)

– 100 g marchewki

– 1 cebula

– 1 seler naciowy (zielona część)

– 3 ząbki czosnku

– ½ pęczka koperku

– 3 łyżki mąki pszennej

– 250 ml śmietany 18%

– 1 woreczek kaszy gryczanej białej (można  zastąpić zwykłą)

– sól, pieprz, (opcjonalnie) chilli w proszku

POLENTA

– 100 g kaszy kukurydzianej 

– 350 ml wody 

– Łyżka soli

skladniki-indyk-w-sosie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Jak przyrządzić pierś z indyka

  • Przygotowujemy bulion warzywny. W 1 l wody gotujemy warzywa (marchewkę, seler, cebulę) na średnim ogniu przez ok. 15-20 min. 
  • W międzyczasie na patelni delikatnie podsmażamy ząbek czosnku. Dodajemy wymyte piersi z indyka. Solimy i przyprawiamy pieprzem, po czym smażymy z każdej strony aż mięso będzie delikatnie brązowe.
  • Podsmażone mięso dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy razem przez ok. 8-10 min.
  • Wyciągamy mięso i osuszamy na ręczniku papierowym. Pamiętajcie, aby nie wylewać bulionu – przyda nam się w dalszej części przepisu. 
  • Jeśli chcemy, żeby indyk był bardzie chrupiący (im bardziej chrupiący, tym bardziej pyszny): delikatnie oprószamy pierś indyka mąką i powtórnie delikatnie podsmażamy na patelni. Ten krok nie jest konieczny, zależy od czasu jaki możecie przeznaczyć na przygotowanie dania i waszych preferencji smakowych. 

Sos śmietanowy z warzywami - idealny do drobiu

  • Mieszamy śmietanę z 3 łyżkami mąki pszennej. Staramy się zrobić to jak najdokładniej – ważne, żeby obydwa składniki dobrze się połączyły. 
  • Dodajemy 300 ml ugotowanego wcześniej i ostudzonego bulionu. Całość gotujemy w garnku na średnim ogniu do momentu zagęszczenia się sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i (opcjonalnie) odrobiną chilli.
  • Kroimy na małe kawałeczki ugotowaną w bulionie marchewkę, siekamy koperek. Mieszamy z przygotowanym sosem. 

prażona biała kasza gryczana - przygotowanie

  • W garnku z wrzącą wodą gotujemy kaszę (ok. 5 min). Biała kasza gryczana jest mnie intensywna niż zwyczajna, ale jeśli nie macie je w domu spokojnie możecie zastąpić białą kaszę zwykłą. 
  • Wyciągamy ugotowaną kaszę i “wyciągamy” z niej wodę – odsączamy na ręczniku papierowym. 
  • Smażymy ugotowaną kaszę jak popcorn – w głębokim rozgrzanym oleju w garnku. Popcorn gryczany gotowy! 
A czy znacie chipsy z prażonej kaszy gryczanej?

Nietypowym sposobem podania prażonej kaszy gryczanej są gryczane… chipsy. Jak je zrobić? Po ugotowaniu i odsączeniu kaszy, zlepiamy ją w cienkie plastry – odkładamy na papier do pieczenia i delikatnie przyciskamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu plasterki z kaszy smażymy na gorącym, głębokim oleju.

Jak podać danie?

Zaproponuje Wam 2 sposoby podania dania. 

Pierwszy – bardzie elegancki – polega na wyłożeniu na talerz sosu, na którym układamy pokrojoną pierś z indyka, polentę (w formie kulki) oraz nieco popcornu z kaszy gryczanej. W ten sposób danie prezentuje się bardziej elegancko.

Drugi sposób podania możecie spotkać w typowo domowej karczmie. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i podajemy z formie potrawki. Jak wcześniej dodatkami są polentą uformowaną w kształt kulki. Ciekawym dodatkiem będzie prażona kasza gryczana w formie chipsów (sposób ich przygotowania opisany powyżej).

Smacznego! 🙂

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Lasagna na liściach kapusty

Lżejsza wersja lasagni, bez wykorzystania makaronu i beszamelu, idealna dla diety bezglutenowej. Pomysł na rodzinny obiad lub kolację, pysznie smakuje też następnego dnia.

Czytaj dalej
bałkanskie-wrapy

Bałkańskie wrapy

Bałkańskie wrapy to połączenie tego, co w kuchni z regionu Bałkan najlepsze - cevapcici (w Rumunii nazywane mici), czyli kotleciki z mielonego mięsa, pieczone warzywa i pyszna domowa pita. Dopełnieniem smaku jest słodko-kwaśny sos jogurtowy, który także świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, grissini czy chrupkich warzyw (np. marchewki). ...

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.