Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Pierś indyka w sosie śmietankowym

Pierś z Indyka w sosie śmietankowym

podawana z polentą i popcornem gryczanym

Przepis na pierś indyka w sosie śmietankowym z typowo rumuńskim dodatkiem polenty (mamałygi). W Rumunii przygotowuje się wiele potraw z dodatkiem sosu, a połączenie smaku delikatnego sosu z soczystym filetem z indyka jest warte spróbowania. Sos przyrządzamy na bazie śmietany z dodatkiem koperku, marchewki, przypraw i bulionu warzywnego.

Jako dodatek do dania proponuje polentę. Polenta (inaczej mamałyga – po rumuńsku mămăligă) to typowy rumuński dodatek do potraw – analogicznie jak w Polsce ziemniaki. Przygotowuje się ją bardzo szybko i łatwo. Jeśli jeszcze nie próbowaliście – uwierzcie, że warto 🙂 Ale jeśli nie jesteście miłośnikami mamałygi – do dania będzie pasować także puree ziemniaczane, ryż albo kasza. 

  • Danie dla 4 osób (albo 2 głodomorów)
  • Czas przygotowania: 45 min
  • Stopień trudności: Średnie
  • Dla tych, co lubią proste, lecz oryginalne połączenia smaków

Składniki

Pierś indyka z sosem śmietankowym

– 500 g piersi z indyka (filet)

– 100 g marchewki

– 1 cebula

– 1 seler naciowy (zielona część)

– 3 ząbki czosnku

– ½ pęczka koperku

– 3 łyżki mąki pszennej

– 250 ml śmietany 18%

– 1 woreczek kaszy gryczanej białej (można  zastąpić zwykłą)

– sól, pieprz, (opcjonalnie) chilli w proszku

 

polenta

– 100 g kaszy kukurydzianej 

– 350 ml wody 

– Łyżka soli

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - pierś indyka z sosem

Smażenie piersi indyka

  • Przygotowujemy bulion warzywny. W 1 l wody gotujemy warzywa (marchewkę, seler, cebulę) na średnim ogniu przez ok. 15-20 min. 
  • W międzyczasie na patelni delikatnie podsmażamy ząbek czosnku. Dodajemy wymyte piersi z indyka. Solimy i przyprawiamy pieprzem, po czym smażymy z każdej strony aż mięso będzie delikatnie brązowe.
  • Podsmażone mięso dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy razem przez ok. 8-10 min.
  • Wyciągamy mięso i osuszamy na ręczniku papierowym. Pamiętajcie, aby nie wylewać bulionu – przyda nam się w dalszej części przepisu. 
  • Jeśli chcemy, żeby indyk był bardzie chrupiący (im bardziej chrupiący, tym bardziej pyszny): delikatnie oprószamy pierś indyka mąką i powtórnie delikatnie podsmażamy na patelni. Ten krok nie jest konieczny, zależy od czasu jaki możecie przeznaczyć na przygotowanie dania i waszych preferencji smakowych. 

przygotowywanie sosu śmietankowego z dodatkami

  • Mieszamy śmietanę z 3 łyżkami mąki pszennej. Staramy się zrobić to jak najdokładniej – ważne, żeby obydwa składniki dobrze się połączyły. 
  • Dodajemy 300 ml ugotowanego wcześniej i ostudzonego bulionu. Całość gotujemy w garnku na średnim ogniu do momentu zagęszczenia się sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i (opcjonalnie) odrobiną chilli.
  • Kroimy na małe kawałeczki ugotowaną w bulionie marchewkę, siekamy koperek. Mieszamy z przygotowanym sosem. 

prażona biała kasza gryczana - przygotowanie

  • W garnku z wrzącą wodą gotujemy kaszę (ok. 5 min). Biała kasza gryczana jest mnie intensywna niż zwyczajna, ale jeśli nie macie je w domu spokojnie możecie zastąpić białą kaszę zwykłą. 
  • Wyciągamy ugotowaną kaszę i “wyciągamy” z niej wodę – odsączamy na ręczniku papierowym. 
  • Smażymy ugotowaną kaszę jak popcorn – w głębokim rozgrzanym oleju w garnku. Popcorn gryczany gotowy! 

A czy znacie chipsy z prażonej kaszy gryczanej?

Nietypowym sposobem podania prażonej kaszy gryczanej są gryczane… chipsy. Jak je zrobić? Po ugotowaniu i odsączeniu kaszy, zlepiamy ją w cienkie plastry – odkładamy na papier do pieczenia i delikatnie przyciskamy. Pozostawiamy do wystrygnięcia. Po wystudzeniu plasterki z kaszy smażymy na gorącym, głębokim oleju.

POLENTA (INACZEJ MAMAŁYGA) - JAK ZROBIĆ?

Zagotowujemy 350 ml wody, solimy. Do gotującej się wody wrzucamy kaszę kukurydzianą i gotujemy ok. 25-30 min (do momentu, kiedy zaczyna gęstnieć). Pamiętajcie, żeby kaszę gotować na niewielkim ogniu i od czasu do czasu mieszać. 

jak podać danie?

Zaproponuje Wam 2 sposoby podania dania. 

Pierwszy – bardzie elegancki – polega na wyłożeniu na talerz sosu, na którym układamy pokrojoną pierś z indyka, polentę (w formie kulki) oraz nieco popcornu z kaszy gryczanej. W ten sposób danie prezentuje się bardziej elegancko.

Drugi sposób podania możecie spotkać w typowo domowej karczmie. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki i podajemy z formie potrawki. Jak wcześniej dodatkami są polentą uformowaną w kształt kulki. Ciekawym dodatkiem będzie prażona kasza gryczana w formie chipsów (sposób ich przygotowania opisany powyżej).

Smacznego! 🙂

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Jagnięcina z polentą i salsą jogurtową

Jagięcina – mięso mało popularne u nas, ale wyjątkowo smaczne. Proponuje Wam prosty przepis na przygotowanie pysznej i oryginalnej w smaku potrawy. A jeśli nie macie jagnięciny, możecie wykorzystać polędwiczkę wieprzową – także będzie przepysznie.

Karp pieczony – plachie

Karp w nowym wydaniu - pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku - tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.

Naleśnikowe sakiewki z serowym skarbem

Naleśniki w innym wydaniu - w kształcie sakiewek, z nadzieniem z kremu serowego, podawane w miętowym sosie angielskim i zapiekane w piekarniku - pyszny deser, obiad lub slodkie śniadanie.



Leave a Reply

Your email address will not be published.