Plăcinte z kapustą, czyli placki z farszem z białej kapusty

plăcinte z kapustą

czyli placki z mąki z farszem z białej kapusty

Świeże plăcinte (placki) z kapusty, przysmak powszechnie znany w Rumunii, bardzo łatwe w przygotowaniu, tanie i pyszne.
W zasadzie jest to ciasto chlebowe, nadziewane świeżą kapustą, uduszoną na małym ogniu, z dodatkiem koperku. Podaje się je z sosem śmietanowym lub jogurtowym, zieloną cebulą i ostrą papryką marynowaną w occie. Można je łatwo spakować i zabrać na spacer, piknik, do biura czy szkoły.
Na terenach wiejskich piecze się je na metalowej płycie nad ogniem, ale ponieważ w mieście nie mamy takiej możliwości, smażymy je na patelni.
Są jeszcze smaczniejsze, gdy dzielisz się nimi z bliskimi.

Składniki - plăcinte z kapustą

ciasto

– 500gr mąki pszennej 650
– 300-310ml ciepłej wody
– 4gr suszonych drożdży
– 1 łyżeczka białego cukru
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu

Sos

– 400g kremowego jogurtu
– 2 dymki (zielona część)
– sól i pieprz

nadzienie

– 1kg świeżej białej kapusty
– 6-7 łyżek oleju
– 20gr drobno posiekanego koperku
– 1 łyżeczka soli
– czarny pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania kapusty

Kapustę pokrój na cieniutkie paseczki. Na patelni lub w garnku na średnim ogniu rozgrzej 5-6 łyżek oleju , dodaj kapustę, sól, pieprz i podsmaż do skarmelizowania i miękkości (około 30-40 minut). Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać, inaczej kapusta się przypali.
Gdy będzie gotowa, zdejmij kapustę z ognia, dodaj drobno posiekany koperek, zamieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Jeśli w kapuście jest za dużo oleju, odcedź go, zbierz nadmiar oleju, ale nie wylewaj.

Krok 2: ciasto

  • W międzyczasie, gdy kapusta się dusi zacznij przygotować ciasto.

  • Mąkę przesyp do miski, zrób w śrdoku dziurę, wsyp w nią suszone drożdże i łyżeczkę cukru, a na brzeg sól i pieprz. Następnie do droższy i cukru na środku wlej ciepłą wodę, wymieszaj łyżeczką i odczekaj 5 minut, aż drożdże się aktywują.

  • Zacznij wyrabiać ciasto, a po 2-3 minutach dodaj łyżkę oleju i dalej zagniataj, aż uzyskasz elastyczne ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 30-60 minut).

     

  • Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 10 równych części. Podziel każdy kawałek na pół i zacznij zwijać go twisterem – chcesz uzyskać dwa okrągłe, cienkie arkusze. Na blachę wyłóż dwie łyżki nadzienia, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni ciasta, pozostawiając 1/2 cm brzegów bez farszu. Drugą warstwę ciasta nałóż na nadzienie i delikatnie dociśnij ręką, tak aby ciasto się spłaszczyło i usunęło powietrze. Sklej brzegi, posmaruj z obu stron olejem (może być oleju z kapusty, jeśli coś zostało) i pieczemy na suchej patelni na średnim ogniu ok. 1-2 min z każdej strony (do uzyskania złotego koloru).
    Gdy będą gotowe, połóż je na talerzu i przykryj ręcznikiem.

Czas na sos

Sos jest łatwy do wykonania – drobno posiekaj dymkę, wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem.

Plăcinte gotowe, gratulacje 🙂
Teraz zadzwoń do znajomych lub rodziny, jedz, rozmawiaj i ciesz się spędzanymi razem chwilami.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

domowy-steak-z-karkowki

Domowy stek z karkówki

Przepis na steak z karkówki, z dodatkiem z puree warzywnego i chrupiących wstążek makaronu. Wersja domowa, dla miłośników grillowanej (i nie tylko) karkówki.

Czytaj dalej
sarmale-finalne-danie

Sarmale drobiowe

Przepis na rumuńskie gołąbki, czyli sarmale. Tradycyjnie robi się je z mięsem wołowym albo wieprzowym, ale wersja drobiowa jest nieco lżejsza a równie smaczna. Sekret tkwi w użyciu liści z kiszonej kapusty, która nadaje nutkę kwaśności. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, chlebem i ostrą papryką. Bałkański smak, który musicie poznać!

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.