Lżejsza wersja lasagni, bez wykorzystania makaronu i beszamelu, idealna dla diety bezglutenowej. Pomysł na rodzinny obiad lub kolację, pysznie smakuje też następnego dnia.
Czytaj dalejPlăcinte z kapustą, czyli placki z farszem z białej kapusty
plăcinte z kapustą
czyli placki z mąki z farszem z białej kapusty
Świeże plăcinte (placki) z kapusty, przysmak powszechnie znany w Rumunii, bardzo łatwe w przygotowaniu, tanie i pyszne.
W zasadzie jest to ciasto chlebowe, nadziewane świeżą kapustą, uduszoną na małym ogniu, z dodatkiem koperku. Podaje się je z sosem śmietanowym lub jogurtowym, zieloną cebulą i ostrą papryką marynowaną w occie. Można je łatwo spakować i zabrać na spacer, piknik, do biura czy szkoły.
Na terenach wiejskich piecze się je na metalowej płycie nad ogniem, ale ponieważ w mieście nie mamy takiej możliwości, smażymy je na patelni.
Są jeszcze smaczniejsze, gdy dzielisz się nimi z bliskimi.
- 5 porcji
- Czas przygotowania: 45 min
- Czas pieczenia: 20 min
- Stopień trudności: Łatwe
- Dla lubiących dania mączne lub kapustę 🙂
Składniki - plăcinte z kapustą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zaczynamy od przygotowania kapusty
Kapustę pokrój na cieniutkie paseczki. Na patelni lub w garnku na średnim ogniu rozgrzej 5-6 łyżek oleju , dodaj kapustę, sól, pieprz i podsmaż do skarmelizowania i miękkości (około 30-40 minut). Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać, inaczej kapusta się przypali.
Gdy będzie gotowa, zdejmij kapustę z ognia, dodaj drobno posiekany koperek, zamieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Jeśli w kapuście jest za dużo oleju, odcedź go, zbierz nadmiar oleju, ale nie wylewaj.
Krok 2: ciasto
W międzyczasie, gdy kapusta się dusi zacznij przygotować ciasto.
Mąkę przesyp do miski, zrób w śrdoku dziurę, wsyp w nią suszone drożdże i łyżeczkę cukru, a na brzeg sól i pieprz. Następnie do droższy i cukru na środku wlej ciepłą wodę, wymieszaj łyżeczką i odczekaj 5 minut, aż drożdże się aktywują.
Zacznij wyrabiać ciasto, a po 2-3 minutach dodaj łyżkę oleju i dalej zagniataj, aż uzyskasz elastyczne ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 30-60 minut).
Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 10 równych części. Podziel każdy kawałek na pół i zacznij zwijać go twisterem – chcesz uzyskać dwa okrągłe, cienkie arkusze. Na blachę wyłóż dwie łyżki nadzienia, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni ciasta, pozostawiając 1/2 cm brzegów bez farszu. Drugą warstwę ciasta nałóż na nadzienie i delikatnie dociśnij ręką, tak aby ciasto się spłaszczyło i usunęło powietrze. Sklej brzegi, posmaruj z obu stron olejem (może być oleju z kapusty, jeśli coś zostało) i pieczemy na suchej patelni na średnim ogniu ok. 1-2 min z każdej strony (do uzyskania złotego koloru).
Gdy będą gotowe, połóż je na talerzu i przykryj ręcznikiem.
Czas na sos
Sos jest łatwy do wykonania – drobno posiekaj dymkę, wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem.
Plăcinte gotowe, gratulacje 🙂
Teraz zadzwoń do znajomych lub rodziny, jedz, rozmawiaj i ciesz się spędzanymi razem chwilami.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!
Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie? Dodaj komentarz na dole strony
Zobacz także
Naleśnikowe sakiewki z serowym skarbem
Naleśniki w innym wydaniu - w kształcie sakiewek, z nadzieniem z kremu serowego, podawane w miętowym sosie angielskim i zapiekane w piekarniku - pyszny deser, obiad lub slodkie śniadanie.
Czytaj dalejRumuńska ryba po grecku
Makrela przykryta warstwami warzyw – przepis podobny do "polskiej" ryby po grecku. Danie jednogarnkowe, bardzo łatwe do przygotowania. Wersja makreli przyrządzona pierwszy raz przez moją mamę jako alternatywa dla dań ze smażoną rybą.
Czytaj dalej