Placki z kapustą

Placki z Kapustą

z orzechami włoskimi, pomidorami koktajlowymi i sosem jogurtowo koperkowym

Placki z kapustą idealnie sprawdzą się jako mała przekąska, obiad w pracy lub w lunch box Twojego dziecka. To dobry sposób na wprowadzenie słodkiej kapusty do diety, zwłaszcza jeśli jej nie lubisz. Placki można również zjeść z keczupem, sosem mięsnym lub jogurtem i można je smażyć na oleju lub piec w piekarniku. Są pyszne, proste w wykonaniu i tanie.

Składniki - Placki z kapustą

ciasto na placki

– 500gr słodka kapusta

-1 łyżeczka soli

– 2 roztrzepane całe jajka

– 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekany (możesz użyć małej tarki)

– 100gr mąka ziemniaczana/przenna

– szczypta czarnego pieprzu lub szczypta płatki chili

–  1 łyżeczka czarnuszki

dodatkowe składniki

– 50gr orzechy włoskie

– 10-15 pomidory koktajlowe

sos

– 200ml jogurt

– 1g natki koperku drobno posiekany

– 1/2 łyżeczki miodu

– 1/2 łyżeczki chilli

– 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania ciasta

Kapustę pokrój na długie cieniutkie paseczki albo zetrzyj na tarce (duże oczka), dodaj sól, czosnek, czarny pieprz, chilli i czarnuszkę,  odstaw na 5-10 minut. Po przerwie wyciśnij wodę z kapusty, dodaj jajka i mąkę, uformuj placki i smaż na patelni na oleju na średnim ogniu lub w piekarniku rozgrzanym do 180°C z termobiegiem, aż się zarumienią. Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć z oleju.

sos jogurtowo - koperkowy

Nałóż jogurt do miseczki, następnie dodaj koperek, miód, chilli i paprykę.  Wymieszaj wszystkie składniki.

Dodatki do placków

Pomidorki koktajlowe pokrój na pół, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli, czarnego pieprzu i dobrze wymieszaj. Orzechy upraż na suchej patelni na średnim ogniu, aż do zarumienienia. Następnie posiekaj nożem na małe kawałki. 

Placki z kapustą - sposób podania

Placki wyłóż na talerz, polej sosem i ozdób orzechami oraz pomidorkami koktajlowymi. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

sarmale-finalne-danie

Sarmale drobiowe

Przepis na rumuńskie gołąbki, czyli sarmale. Tradycyjnie robi się je z mięsem wołowym albo wieprzowym, ale wersja drobiowa jest nieco lżejsza a równie smaczna. Sekret tkwi w użyciu liści z kiszonej kapusty, która nadaje nutkę kwaśności. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, chlebem i ostrą papryką. Bałkański smak, który musicie poznać!

Czytaj dalej
domowy-steak-z-karkowki

Domowy stek z karkówki

Przepis na steak z karkówki, z dodatkiem z puree warzywnego i chrupiących wstążek makaronu. Wersja domowa, dla miłośników grillowanej (i nie tylko) karkówki.

Czytaj dalej
bałkanskie-wrapy

Bałkańskie wrapy

Bałkańskie wrapy to połączenie tego, co w kuchni z regionu Bałkan najlepsze - cevapcici (w Rumunii nazywane mici), czyli kotleciki z mielonego mięsa, pieczone warzywa i pyszna domowa pita. Dopełnieniem smaku jest słodko-kwaśny sos jogurtowy, który także świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, grissini czy chrupkich warzyw (np. marchewki). ...

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.