Świeże plăcinte (placki) z mąki z farszem z kapusty, przysmak powszechnie rumuński, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne. To ciasto chlebowe, nadziewane duszoną świeżą kapustą, z dodatkiem koperku. Podaje się je z sosem śmietanowym lub jogurtowym, zieloną cebulą i ostrą papryką marynowaną w occie.
Czytaj dalejciasto na placki
– 500gr słodka kapusta
-1 łyżeczka soli
– 2 roztrzepane całe jajka
– 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekany (możesz użyć małej tarki)
– 100gr mąka ziemniaczana/przenna
– szczypta czarnego pieprzu lub szczypta płatki chili
– 1 łyżeczka czarnuszki
dodatkowe składniki
– 50gr orzechy włoskie
– 10-15 pomidory koktajlowe
sos
– 200ml jogurt
– 1g natki koperku drobno posiekany
– 1/2 łyżeczki miodu
– 1/2 łyżeczki chilli
– 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

