Placki z kapustą

Placki z Kapustą

z orzechami włoskimi, pomidorami koktajlowymi i sosem jogurtowo koperkowym

Placki z kapustą idealnie sprawdzą się jako mała przekąska, obiad w pracy lub w lunch box Twojego dziecka. To dobry sposób na wprowadzenie słodkiej kapusty do diety, zwłaszcza jeśli jej nie lubisz. Placki można również zjeść z keczupem, sosem mięsnym lub jogurtem i można je smażyć na oleju lub piec w piekarniku. Są pyszne, proste w wykonaniu i tanie.

Składniki - Placki z kapustą

ciasto na placki

– 500gr słodka kapusta

-1 łyżeczka soli

– 2 roztrzepane całe jajka

– 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekany (możesz użyć małej tarki)

– 100gr mąka ziemniaczana/przenna

– szczypta czarnego pieprzu lub szczypta płatki chili

–  1 łyżeczka czarnuszki

dodatkowe składniki

– 50gr orzechy włoskie

– 10-15 pomidory koktajlowe

sos

– 200ml jogurt

– 1g natki koperku drobno posiekany

– 1/2 łyżeczki miodu

– 1/2 łyżeczki chilli

– 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania ciasta

Kapustę pokrój na długie cieniutkie paseczki albo zetrzyj na tarce (duże oczka), dodaj sól, czosnek, czarny pieprz, chilli i czarnuszkę,  odstaw na 5-10 minut. Po przerwie wyciśnij wodę z kapusty, dodaj jajka i mąkę, uformuj placki i smaż na patelni na oleju na średnim ogniu lub w piekarniku rozgrzanym do 180°C z termobiegiem, aż się zarumienią. Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć z oleju.

sos jogurtowo - koperkowy

Nałóż jogurt do miseczki, następnie dodaj koperek, miód, chilli i paprykę.  Wymieszaj wszystkie składniki.

Dodatki do placków

Pomidorki koktajlowe pokrój na pół, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę soli, czarnego pieprzu i dobrze wymieszaj. Orzechy upraż na suchej patelni na średnim ogniu, aż do zarumienienia. Następnie posiekaj nożem na małe kawałki. 

Placki z kapustą - sposób podania

Placki wyłóż na talerz, polej sosem i ozdób orzechami oraz pomidorkami koktajlowymi. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Plăcinte z kapustą, czyli placki z farszem z białej kapusty

Świeże plăcinte (placki) z mąki z farszem z kapusty, przysmak powszechnie rumuński, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne. To ciasto chlebowe, nadziewane duszoną świeżą kapustą, z dodatkiem koperku. Podaje się je z sosem śmietanowym lub jogurtowym, zieloną cebulą i ostrą papryką marynowaną w occie.

Czytaj dalej

Lasagna na liściach kapusty

Lżejsza wersja lasagni, bez wykorzystania makaronu i beszamelu, idealna dla diety bezglutenowej. Pomysł na rodzinny obiad lub kolację, pysznie smakuje też następnego dnia.

Czytaj dalej

Golonka z fasolą

Golonka z fasolą Golonka z fasolą  (Fasole cu ciolan) – tradycyjna potrawa, której nie brakuje na rumuńskich stołach, zwłaszcza w okolicach 1 grudnia. Obchodzimy wtedy najważniejsze święto narodowe Rumunii. Wędzona golonka nadaje tej potrawie szczególnego smaku i najlepiej smakuje oczywiście przyrządzana w kociołku, na otwartym…

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.