Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Polędwiczki wieprzowe w towarzystwie groszku

Polędwiczki wieprzowe
w towarzystwie groszku

W zimie moja mama miała zawsze w zamrażarce dużo pysznych składników. Ale dla mnie najlepszą potrawą z tych zamrożonych skarbów był groszek, podany z mięsem i z kawałkiem chleba. Pamiętam, że wylizywałem talerze i prosiłem o dokładkę. Ten przepis przygotowałem z myślą o mojej mamie ❤

  • 4 porcje
  • Czas przygotowania: 15 min (+30 min marynowanie)
  • Czas smażenia: 30 min
  • Stopień trudności: Średnie

Składniki

– 1 polędwiczka wieprzowa

MARYNATA DO MIĘSA

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki syropu z daktyli albo miodu

– 1 gałązka rozmarynu

– 3 ząbki czosnku 

CHIPSY Z TOPINAMBURU 

– 2 sztuki topinamburu

– olej do smażenia

SOS GROSZKOWO-WARZYWNY

– 450gr groszku mrożonego

– 400ml bulionu warzywnego albo mięsnego

– 6 pomidorki koktajlowe

– 3 małe cebulki

– 1 mała papryka

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 4 łyżki śmietany 18%

– 20 g masła

– 1 łyżeczka mąki pszennej

– przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki cząbru, sól i pieprz

– świeży koperek 

Sposób Przygotowania

Przygotowanie polędwiczek wieprzowych
  • Polędwiczkę kroimy w 3 równe kawałki.
  • Mieszamy wszystkie składniki na marynatę i  zostawiamy na minimum 30 minut.
  • Mięso podsmażamy z każdej strony, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy ok. 12 minut.
Przygotowanie Sosu groszkowo-warzywnego
  • Wszystkie warzywa kroimy na małe kosteczki.
  • Na patelni podsmażamy najpierw cebulę, a po chwili dodajemy pomidory i paprykę.
  • Po 2 minutach smażenia warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Po kolejnych 2 min – groszek. Całość mieszamy i smażymy znowu ok. 2 min. 
  • Dodajemy gorący bulion i gotujemy na średnim ogniu ok. 10-12 minut.
  • Dodajemy masło oraz śmietanę wymieszaną z łyżką mąki. Gotujemy jeszcze 2 minuty – sos jest gotowy.
Chipsy z topinamburu
  • Z topinamburu robimy chipsy – obieramy warzywo ze skórki i kroimy na cienkie talarki. Jeszcze wygodniej jest skorzystać z tarki – strona, na której możemy zetrzeć warzywo na cienkie plasterki.
  • W garnku rozgrzewamy olej – powinien być rozgrzany do ok. 180°C i w dużej ilości, bo chipsy smażymy na głębokim oleju (jak frytki). Smażymy na średnim ogniu do momentu aż będą delikatnie brązowe. Solimy do smaku. 
gotowe-danie-poledwiczki-wieprzowe

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Pierś indyka w sosie śmietankowym

Przepis na pierś indyka z sosem śmietankowym z typowo rumuńskim dodatkiem polenty (inaczej mamałygi). Poznajcie rumuński pomysł na szybki i łatwy do przygotowania obiad.

Jagnięcina z polentą i salsą jogurtową

Jagięcina – mięso mało popularne u nas, ale wyjątkowo smaczne. Proponuje Wam prosty przepis na przygotowanie pysznej i oryginalnej w smaku potrawy. A jeśli nie macie jagnięciny, możecie wykorzystać polędwiczkę wieprzową – także będzie przepysznie.



Leave a Reply

Your email address will not be published.