Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Rumuńska ryba po grecku

Rumuńska ryba po grecku

Makrela przykryta warstwami warzyw – przepis podobny polskiej do ryby po grecku. Danie jednogarnkowe, bardzo łatwe do przygotowania. Ryba przyrządzona pierwszy raz przez moją mamy jako alternatywa dla dań ze smażoną rybą. 

  • Porcja dla 4 osób
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Czas gotowania: 1 godz.
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Dla Wegetarian i lubiących dania rybne

Składniki

– 2 makrele średniej wielkości (ok. 300g)

– 500 g cebuli

– 400 g marchewki

– 4 liście laurowe

– 3 łyżki koncentratu pomidorowego

– 4 łyżki octu winnego (lepiej z białego wina, czerwone ewentualnie też)

– sól, pierz

– 50 ml oleju słonecznikowego albo rzepakowego

Sposób przygotowania

  • Cebulę kroimy w piórka, a marchewki w plasterki.
  • Makrelę myjemy i odcinamy głowę. Kroimy na kawałki (dzwonki) o szerokości ok. 4 cm.
  • W garnku układamy warstwami: cebulę, plasterki marchewki i rybę. Powtarzamy ułożenie, w ten sposób, aby uzyskać 3-4 warstwy. Ostatnią warstwą musi być marchewka.
  • Polewamy ostatnią warstwę olejem, octem i koncentratem pomidorowym (rozcieńczonym 200 ml wody). Dodajemy także liście laurowe.
  • Gotujemy na niewielkim ogniu przez 1,5 godz. Pod koniec gotowania dodajemy jeszcze szczyptę soli. 
Sposób podania

Na talerzu układamy warstwę warzyw, a na niej dzwonki ryby. Posypujemy delikatnie posiekaną natkę pietruszki. Dobrym dodatkiem będzie chleb albo ryż. 

Rybę możemy podać także z sosem jogurtowo-miętowym. Przygotowanie sosu: 100 ml jogurtu, pęczek mięty, sok z połowy cytryny, szczypta pieprzu. Miętę siekamy i łączymy z pozostałymi dodatkami. 

Warto spróbować także tę wersję – sos dodaje świeżości i całkowicie zmienia smak potrawy. Podzielcie się w komentarzu, która wersja bardziej Wam smakowała 🙂 

 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Karp pieczony – plachie

Karp w nowym wydaniu - pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku - tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.

Dorada w towarzystwie warzyw

Prosty przepis na orzeźwiające danie rybne, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, szparagów, grzybków enoki i sałaty.

Sałatka z karpiem

Przepis na świąteczną sałatkę z karpiem. Łączy tradycyjne smaki polskich świąt z oliwkami i kiszonym ogórkiem. To sprytny sposób na wykorzystanie smażonego karpia, który zostanie Wam po wigilijnej kolacji. W sezonie poświątecznym karpia możemy zastąpić tuńczykiem.



Leave a Reply

Your email address will not be published.