Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Rumuńska zupa z klopsami – Ciorba de perisoare

rumuńska zupa z klopsami -
CIORBA DE PERISOARE

Moja ulubiona zupa z dzieciństwa. Mama przemycała w niej sycące mięso i dużo witamin (czyli warzywa). Kojarzy mi się z spokojnym niedzielnym obiadem w gronie najbliższych. W Rumunii tradycyjnie podawana ze śmietaną, chlebem i marynowaną ostrą papryką (przepis na blogu już niebawem!)

  • 6-7 porcji
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas gotowania: 1 godz
  • Stopień trudności: Średni

SKŁADNIKI

ZUPA

– 200 g cebuli zwyczajnej (3-4 szt.)

– 1 czerwona papryka

– 2 marchewki

– 90 g pietruszki (korzeń)

– pęczek natki pietruszki

– 3 łyżki suszonego lubczyku

– 70 g koncentratu pomidorowego 

– opcjonalnie: barszcz biały kwaśny w butelce (nie żurek)

PULPETY MIĘSNE

– 300 g mięsa – 150g wieprzowiny i 150g wołowiny*

– 80 g ryżu zwykłego

– 1 jajko

– sól i pieprz

* Możecie kupić mięso mielone lub samodzielnie zmielić w domu. Jeśli zdecydujecie się mielić samodzielnie, to polecam karkówkę (jako wieprzowinę) i udka (jako wołowinę), ale inne kawałki mięsa także się nadadzą. 

Sposób przygotowania

Przygotowanie zupy
  • Wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do 3 l płynu – zimnej wody albo (jeśli mamy gotowy) bulionu (może być bulion warzywny albo mięsny).
  • Gotujemy ok. 30 min (do momentu, kiedy wszystkie warzywa są miękkie) na dość dużym ogniu.
Przygotowanie pulpetów mięsnych
  • Mieszamy wszystkie składniki (zmielone mięso, surowy ryż, jajko, sól i pieprz) ok. 2 min (tak, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły).
  • Robimy niewielkie pulpeciki. Z podanej ilości mięsa powinno wyjść ok. 18-20 pulpetów.
Gotowanie zupy z pulpetami
  • Pulpeciki wrzucamy do mocno gotującej się zupy (z ugotowanymi wcześniej warzywami). Bardzo ważne jest, żeby pulpety wrzucać do mocno zagotowanej zupy – przy zbyt chłodnej wodzie pulpeciki mogą się rozpaść. Zmniejszamy ogień, dodajemy suszony lubczyk i gotujemy 15 min na małym ogniu. 
  • Jeśli używamy barszczu, to zagotowujemy go w osobnym garnku.
  • Na 5 min przed zakończeniem gotowania zupy z pulpetami, dodajemy zagotowany barszcz oraz koncentrat pomidorowy.
Sposób podania

Do gotowej zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki. W Rumunii zupę podajemy z chlebem, śmietaną oraz ostrą marynowaną papryczką. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Dorada w towarzystwie warzyw

Prosty przepis na orzeźwiające danie rybne, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, szparagów, grzybków enoki i sałaty.

Karp pieczony – plachie

Karp w nowym wydaniu - pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku - tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.



Leave a Reply

Your email address will not be published.