Makrela przykryta warstwami warzyw – przepis podobny do "polskiej" ryby po grecku. Danie jednogarnkowe, bardzo łatwe do przygotowania. Wersja makreli przyrządzona pierwszy raz przez moją mamę jako alternatywa dla dań ze smażoną rybą.
Czytaj dalejZupa - CIORBA DE PERISOARE
– 200 g cebuli zwyczajnej (3-4 szt.)
– 1 czerwona papryka
– 2 marchewki
– 90 g pietruszki (korzeń)
– pęczek natki pietruszki
– 3 łyżki suszonego lubczyku
– 70 g koncentratu pomidorowego
– opcjonalnie: barszcz biały kwaśny w butelce (nie żurek)
pulpety mięsne
– 300 g mięsa – 150 g wieprzowiny i 150g wołowiny*
– 80 g ryżu zwykłego
– 1 jajko
– sól i pieprz
* Możecie kupić mięso mielone lub samodzielnie zmielić w domu. Jeśli zdecydujecie się zmielić samodzielnie, to polecam karkówkę (jako wieprzowinę) i udka (jako wołowinę), ale inne kawałki mięsa także się nadadzą.