Rumuńska zupa z klopsami – Ciorba de perisoare

RUMUŃSKA ZUPA Z klopsikami- CIORBA DE PERISOARE

Moja ulubiona zupa z dzieciństwa. Mama przemycała w niej sycące mięso i dużo witamin (czyli warzywa). Kojarzy mi się z spokojnym niedzielnym obiadem w gronie najbliższych. W Rumunii tradycyjnie podawana ze śmietaną, chlebem i marynowaną ostrą papryką.

Składniki - zupa rumuńska CIORBA DE PERISOARE

Zupa - CIORBA DE PERISOARE

– 200 g cebuli zwyczajnej (3-4 szt.)

– 1 czerwona papryka

– 2 marchewki

– 90 g pietruszki (korzeń)

– pęczek natki pietruszki

– 3 łyżki suszonego lubczyku

– 70 g koncentratu pomidorowego 

– opcjonalnie: barszcz biały kwaśny w butelce (nie żurek)

pulpety mięsne

– 300 g mięsa – 150 g wieprzowiny i 150g wołowiny*

– 80 g ryżu zwykłego

– 1 jajko

– sól i pieprz

* Możecie kupić mięso mielone lub samodzielnie zmielić w domu. Jeśli zdecydujecie się zmielić samodzielnie, to polecam karkówkę (jako wieprzowinę) i udka (jako wołowinę), ale inne kawałki mięsa także się nadadzą.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od podstawy warzywnej

  • Wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do 3 l płynu – zimnej wody albo (jeśli mamy gotowy) bulionu (może być bulion warzywny albo mięsny).
  • Gotujemy ok. 30 min (do momentu, kiedy wszystkie warzywa są miękkie) na dość dużym ogniu. 

teraz czas PRZYGOTOWANIE PULPETÓW MIĘSNYCH

  • Mieszamy wszystkie składniki (zmielone mięso, surowy ryż, jajko, sól i pieprz) ok. 2 min (tak, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły).
  • Robimy niewielkie pulpeciki. Z podanej ilości mięsa powinno wyjść ok. 18-20 pulpetów. 

a na koniec gotujemy zupę CIORBA DE PERISOARE z klopsami

  • Pulpeciki wrzucamy do mocno gotującej się zupy (z ugotowanymi wcześniej warzywami). Bardzo ważne jest, żeby pulpety wrzucać do mocno zagotowanej zupy – przy zbyt chłodnej wodzie pulpeciki mogą się rozpaść. Zmniejszamy ogień, dodajemy suszony lubczyk i gotujemy 15 min na małym ogniu. 
  • Jeśli używamy barszczu, to zagotowujemy go w osobnym garnku.
  • Na 5 min przed zakończeniem gotowania zupy z pulpetami, dodajemy zagotowany barszcz oraz koncentrat pomidorowy. 

sposób podania

Do gotowej zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki. W Rumunii zupę podajemy z chlebem, śmietaną oraz ostrą marynowaną papryczką. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

rumunska-ryba-po-grecku-by-chef-lorek

Rumuńska ryba po grecku

Makrela przykryta warstwami warzyw – przepis podobny do "polskiej" ryby po grecku. Danie jednogarnkowe, bardzo łatwe do przygotowania. Wersja makreli przyrządzona pierwszy raz przez moją mamę jako alternatywa dla dań ze smażoną rybą.

Czytaj dalej
sarmale-finalne-danie

Sarmale drobiowe

Przepis na rumuńskie gołąbki, czyli sarmale. Tradycyjnie robi się je z mięsem wołowym albo wieprzowym, ale wersja drobiowa jest nieco lżejsza a równie smaczna. Sekret tkwi w użyciu liści z kiszonej kapusty, która nadaje nutkę kwaśności. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, chlebem i ostrą papryką. Bałkański smak, który musicie poznać!

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.