Świeże plăcinte (placki) z mąki z farszem z kapusty, przysmak powszechnie rumuński, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne. To ciasto chlebowe, nadziewane duszoną świeżą kapustą, z dodatkiem koperku. Podaje się je z sosem śmietanowym lub jogurtowym, zieloną cebulą i ostrą papryką marynowaną w occie.
Czytaj dalej– 500 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
– 400 g mięsa mielonego z udka kurczaka
– 350 g cebuli pokrojonej w bardzo małą kosteczkę
– 150 g marchewki startej na tarce (na najmniejszym oczku)
– 100 g koncentratu pomidorowego
– 300 g ryżu
– świeży tymianek (3-4 gałązki)
– pęczek natki pietruszki
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu (mielonego)
– 3 łyżeczki soli
– ½ łyżeczki chilli
– 2 łyżeczki czubrycy
– 250 ml passaty pomidorowej
– liście z kapusty kiszonej (okolo 35 liście, jeżeli robicie duże gołąbki albo okolo 50 liście, jezeli wolicie mniejsze) – jeśli nie macie liści kapusty kiszonej, możecie dodać surową, ale wtedy do bulionu dodajcie 100 ml soku z kiszonej kapusty
– ok. 2-3 l bulionu wołowego albo warzywnego (jeśli nie macie może być woda)
