Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Sarmale drobiowe

Sarmale drobiowe

czyli rumuńskie gołąbki zawijane w liście kiszonej kapusty

Przepis na rumuńskie gołąbki, czyli sarmale. Tradycyjnie robi się je z mięsem wołowym albo wieprzowym, ale wersja drobiowa jest nieco lżejsza a równie smaczna. Sekret tkwi w wykorzystaniu liści kiszonej kapusty (a nie surowej), co dodaje nieco kwaśnego posmaku.  

Sarmale to jedno z moich ulubionych dań dzieciństwa. W domu jemy je z dodatkiem kwaśnej śmietany, chleba, a czasem nawet z ostrą kiszoną papryką. 

Przygotowanie dania zajmuje trochę czasu, ale jeśli chcecie poznać prawdziwe smaki kuchni bałkańskiej to bardzo zachęcam Was do spróbowania. Smacznego! 

  • Danie dla 6 osób
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Stopień trudności: Średnie
  • Czas gotowania: min 2 godz.
  • Dla smakoszy kuchni bałkańskiej (i nie tylko!)

Składniki

Sarmale drobiowe

– 500 g mięsa mielonego z piersi kurczaka

– 400 g mięsa mielonego z udka kurczaka

– 350 g cebuli pokrojonej w bardzo małą kosteczkę

– 150 g marchewki startej na tarce (na najmniejszym oczku)

– 100 g koncentratu pomidorowego

– 300 g ryżu

– świeży tymianek (3-4 gałązki)

–  pęczek natki pietruszki

–  1 łyżeczka czarnego pieprzu (mielonego) 

– 3 łyżeczki soli

– ½ łyżeczki chilli

– 2 łyżeczki czubrycy

– 250 ml passaty pomidorowej

– liście z kapusty kiszonej (okolo 35 liście, jeżeli robicie duże gołąbki albo okolo 50 liście, jezeli wolicie mniejsze) – jeśli nie macie liści kapusty kiszonej, możecie dodać surową, ale wtedy do bulionu dodajcie 100 ml soku z kiszonej kapusty 

– ok. 2-3 l bulionu wołowego albo warzywnego (jeśli nie macie może być woda)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - sarmale drobiowe

przygotowanie farszu z mięsa drobiowego

  • Ryż moczymy w wodzie przez 20-30 minut. Moczenie ryżu jest bardzo ważne – zastosowanie surowego ryżu powoduje, że nasze gołąbki będą pękać podczas gotowania się w bulione (ryż zacznie rosnąć i “rozsadzać” nasze sarmale). 
  • Na patelni rozgrzewamy 150-200 ml bezzapachowego oleju (słonecznikowego albo rzepakowego) i zaczynamy smażyć cebulę (na średnim ogniu). Jak cebula stanie się miękka,  dodajemy koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy i smażymy 2-3 minuty. 
  • Dodajemy marchewkę i smażymy kolejne 10 minut. Jeżeli farsz jest dość suchy, możecie dodać szklankę wody. Farsz powinien mieć konsystencję gęstej papki (tak, żeby dało się go łatwo zawijać w liście kapusty – musi się nieco lepić). 
  • Zdejmujemy farsz z ognia i czekamy aż ostygnie. 
  • Do przygotowanej pasty warzywnej dodajemy surowe mięso mielone i namoczony ryż. Bardzo dokładnie mieszamy, dodając posiekany pęczek pietruszki. Farsz jest już gotowy.

Przygotowanie sarmali, czyli rumuńskich gołąbków

  • Zaczynamy faszerować liście kiszonej kapusty przygotowanym i ostudzonym farszem mięsno-warzywnym. W zależności od upodobań możecie przygotować mniej większych i dłuższych sarmali, albo więcej krótkich i malutkich. 
  • Sekret rumuńskich sarmali tkwi w kwaśnym posmaku. Dlatego jeśli nie udało Wam się kupić liśći kapusty kiszonej, koniecznie pamiętajcie o dodaniu soku z kiszonej kapusty do bulionu (ok. 100 ml)

na koniec sarmale gotujemy, długo i z odpowiednimi dodatkAMI

  • Ostatni krok to gotowanie. W dużym garnku układamy na dnie liśćie z kiszonej kapusty (niewykorzystane przy przygotowywaniu sarmali), a na nich kilka pokrojonych w plasterki pomidorów (tyle, aby zakryły liście). Robimy to, aby nasze gołąbki nie przypaliły się leżąc na dnie garnka.
  • Na tak przygotowanej podstawie układamy gołąbki – jeden obok drugiego. Po stworzeniu pierwszej warsty gołąbków zalewamy je passatą i układamy kolejną warstwę sarmali, dopóki się nie skończą.
  • Na samej górze układamy całe liście kapusty i zalewany koniecznie gorącym bulionem (jeśli używacie surowej kapusty – pamiętajcie o dodaniu do bulionu soku z kiszonej kapusty). Bulion powinien całkowicie zakrywać gołąbki  3-4 cm warstwą. Liście kapusty na samej górze układamy, aby zachować jak najwięcej kwaśności i smaku podczas gotowania. 
  • Gotujemy gołąbki na małym ogniu przez 2-3 godziny. Jeśli jesteście bardzo głodni, możecie zwiększyć ogień do średniego i skrócić czas gotowania do 60-90 minut. 
  • Gołąbki sprawdzamy po ok. 2 godz – jeśli są miękkie, a mięso w farszu jest ugotowane możemy zacząć jeść. 

jak podać danie?

Sarmale drobiowe najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany albo jogurtu greckiego, świeżego chleba oraz (jeśli lubicie ostre smaki) z ostrą papryką (świeżą albo kiszoną/kwaszoną w occie). 
sarmale-drobiowe

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

karp-pieczony-1x1

Karp pieczony – plachie

Karp w nowym wydaniu - pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku - tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.

Read More


Leave a Reply

Your email address will not be published.