Sarmale drobiowe

Sarmale drobiowe

czyli rumuńskie gołąbki zawijane w liście kiszonej kapusty

Przepis na rumuńskie gołąbki, czyli sarmale. Tradycyjnie robi się je z mięsem wołowym albo wieprzowym, ale wersja drobiowa jest nieco lżejsza a równie smaczna. Sekret tkwi w wykorzystaniu liści kiszonej kapusty (a nie surowej), co dodaje nieco kwaśnego posmaku.  

Sarmale to jedno z moich ulubionych dań dzieciństwa. W domu jemy je z dodatkiem kwaśnej śmietany, chleba, a czasem nawet z ostrą kiszoną papryką. 

Przygotowanie dania zajmuje trochę czasu, ale jeśli chcecie poznać prawdziwe smaki kuchni bałkańskiej to bardzo zachęcam Was do spróbowania. Smacznego! 

Składniki -sarmale drobiowe

– 500 g mięsa mielonego z piersi kurczaka

– 400 g mięsa mielonego z udka kurczaka

– 350 g cebuli pokrojonej w bardzo małą kosteczkę

– 150 g marchewki startej na tarce (na najmniejszym oczku)

– 100 g koncentratu pomidorowego

– 300 g ryżu

– świeży tymianek (3-4 gałązki)

–  pęczek natki pietruszki

–  1 łyżeczka czarnego pieprzu (mielonego) 

– 3 łyżeczki soli

– ½ łyżeczki chilli

– 2 łyżeczki czubrycy

– 250 ml passaty pomidorowej

– liście z kapusty kiszonej (okolo 35 liście, jeżeli robicie duże gołąbki albo okolo 50 liście, jezeli wolicie mniejsze) – jeśli nie macie liści kapusty kiszonej, możecie dodać surową, ale wtedy do bulionu dodajcie 100 ml soku z kiszonej kapusty 

– ok. 2-3 l bulionu wołowego albo warzywnego (jeśli nie macie może być woda)

sarmale-drobiowe-skladniki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

przygotowanie farszu z mięsa drobiowego

  • Ryż moczymy w wodzie przez 20-30 minut. Moczenie ryżu jest bardzo ważne – zastosowanie surowego ryżu powoduje, że nasze gołąbki będą pękać podczas gotowania się w bulionie (ryż zacznie rosnąć i “rozsadzać” nasze sarmale). 
  • Na patelni rozgrzewamy 150-200 ml bezzapachowego oleju (słonecznikowego lub rzepakowego) i zaczynamy smażyć cebulę (na średnim ogniu). Jak cebula stanie się miękka,  dodajemy koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy i smażymy 2-3 minuty. 
  • Dodajemy marchewkę i smażymy kolejne 10 minut. Jeżeli farsz jest dość suchy, możecie dodać szklankę wody. Farsz powinien mieć konsystencję gęstej papki (tak, żeby dało się go łatwo zawijać w liście kapusty – musi się nieco lepić). 
  • Zdejmujemy farsz z ognia i czekamy aż ostygnie. 
  • Do przygotowanej pasty warzywnej dodajemy surowe mięso mielone i namoczony ryż. Bardzo dokładnie mieszamy, dodając posiekany pęczek pietruszki. Farsz jest już gotowy.

Przygotowanie sarmali, czyli rumuńskich gołąbków

  • Zaczynamy faszerować liście kiszonej kapusty przygotowanym i ostudzonym farszem mięsno-warzywnym. W zależności od upodobań możecie przygotować mniej większych i dłuższych sarmali, albo więcej krótkich i malutkich. 
  • Sekret rumuńskich sarmali tkwi w kwaśnym posmaku. Dlatego jeśli nie udało Wam się kupić liści kapusty kiszonej, koniecznie pamiętajcie o dodaniu soku z kiszonej kapusty do bulionu (ok. 100 ml)

Na koniec sarmale gotujemy, długo i z odpowiednimi dodatkami

  • Ostatni krok to gotowanie. W dużym garnku układamy na dnie liście z kiszonej kapusty (niewykorzystane przy przygotowywaniu sarmali), a na nich kilka pokrojonych w plasterki pomidorów (tyle, aby zakryły liście). Robimy to, aby nasze gołąbki nie przypaliły się leżąc na dnie garnka.
  • Na tak przygotowanej podstawie układamy gołąbki – jeden obok drugiego. Po stworzeniu pierwszej warstwy gołąbków zalewamy je passatą i układamy kolejną warstwę sarmali, dopóki się nie skończą.
  • Na samej górze układamy całe liście kapusty i zalewany koniecznie gorącym bulionem (jeśli używacie surowej kapusty – pamiętajcie o dodaniu do bulionu soku z kiszonej kapusty). Bulion powinien całkowicie zakrywać gołąbki  3-4 cm warstwą. Liście kapusty na samej górze układamy, aby zachować jak najwięcej kwaśności i smaku podczas gotowania. 
  • Gotujemy gołąbki na małym ogniu przez 2-3 godziny. Jeśli jesteście bardzo głodni, możecie zwiększyć ogień do średniego i skrócić czas gotowania do 60-90 minut. 
  • Gołąbki sprawdzamy po ok. 2 godz – jeśli są miękkie, a mięso w farszu jest ugotowane możemy zacząć jeść.

Jak podać danie?

Sarmale drobiowe najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany albo jogurtu greckiego, świeżego chleba oraz (jeśli lubicie ostre smaki) z ostrą papryką (świeżą albo kiszoną/kwaszoną w occie).

sarmale-finalne-danie
sarmale-drobiowe

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

rumunska-ryba-po-grecku-by-chef-lorek

Rumuńska ryba po grecku

Makrela przykryta warstwami warzyw – przepis podobny do "polskiej" ryby po grecku. Danie jednogarnkowe, bardzo łatwe do przygotowania. Wersja makreli przyrządzona pierwszy raz przez moją mamę jako alternatywa dla dań ze smażoną rybą.

Czytaj dalej

Golonka z fasolą

Golonka z fasolą Golonka z fasolą  (Fasole cu ciolan) – tradycyjna potrawa, której nie brakuje na rumuńskich stołach, zwłaszcza w okolicach 1 grudnia. Obchodzimy wtedy najważniejsze święto narodowe Rumunii. Wędzona golonka nadaje tej potrawie szczególnego smaku i najlepiej smakuje oczywiście przyrządzana w kociołku, na otwartym…

Czytaj dalej

Stek z kapusty

Przepis na stek z kapusty z kwaśnym sosem majonezowym i sokiem z cytryny, a do tego smażony na patelni filet z dorsza z dodatkiem prostej salsy pomidorowej dla dodania daniu witamin i świeżości. To wszystko, czego potrzebujesz, aby spędzić idealny i smaczny wieczór z najbliższymi.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.