Serek Wiejski – łosoś z chrupiącymi warzywami

Serek Wiejski - łosoś z chrupiącymi warzywami

Chrupiące, orzeźwiające i bardzo smaczne – Razem z OSM Krasnystaw przygotowaliśmy taką oryginalną inspiracje dla was używając serka wiejskiego. Smacznego! 🙂

Składniki: Serek Wiejski - łosoś z chrupiącymi warzywami

Ryba:

  • 2 filety z łososia (120g-150g każdy)
  • Sól

Sos:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego OSM Krasnystaw

  • skórka z 1/2 cytryny

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1/2 łyżeczki musztardy miodowej

  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki

  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki

  • sól i pieprz

Olej koperkowy:

  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 30g świeżego koperku

Dodatkowo:

  • 1 mała cukinia

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2 małe ziemniaki (łącznie 150g)

  • 50gr migdałów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania sosu

  • Wymieszaj serek wiejski OSM Krasnystaw z 1/2 łyżeczki słodkiej musztardy, przyprawami, oliwą, i skórką z cytryny. 

Krok 2: przygotowanie Warzyw

  • Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój cukinię w cienkie plastry i zamarynuj je w łyżce miodu, soku z 1/2 cytryny i 2-3 łyżkach oliwy z oliwek.

  • Wrzuć koperek do gorącej wody na 45-60 sekund, a następnie wyjmij go na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się  nadmiaru wody. Blenduj koperek razem ze 100 ml oleju przez 5-6 minut, a następnie przełóż na sitko.

  • Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki albo spirale. Umieść je w zimnej wodzie i pozostaw na 10-15 minut. Osusz je i podsmaż na oleju aż nabiorą złotego koloru i będą chrupiące.

Krok 3: ryba

  • Posól filety rybne i smaż je na patelni w 2-3 łyżkach oleju na średnim ogniu. Zacznij skórą do dołu, a po 2-3 minutach odwróć i zostaw przez kolejne 1-2 minuty i gotowe.

Czas na połączenie składników

  • Polej sosem na bazie serka wiejskiego, następnie połóż chrupiące ziemniaki, a na nie filet rybny, zroluj plastry cukinii i połóż na talerzu (po 6 na porcję), następnie polej 2-3 łyżkami oleju koperkowego a na końcu posyp chrupiącymi migdałami.
  • Brawo – spójrz teraz na ten wspaniały talerz – mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy cię do tego niestandardowego wykorzystania serka wiejskiego od  OSM Krasnystaw. 
  • A po inne smaczne przepisy zapraszamy na nasze konta Insta/ Facebook: OSM Krasnystaw i Chef Lorek.
  • Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

bałkanskie-wrapy

Bałkańskie wrapy

Bałkańskie wrapy to połączenie tego, co w kuchni z regionu Bałkan najlepsze - cevapcici (w Rumunii nazywane mici), czyli kotleciki z mielonego mięsa, pieczone warzywa i pyszna domowa pita. Dopełnieniem smaku jest słodko-kwaśny sos jogurtowy, który także świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, grissini czy chrupkich warzyw (np. marchewki). ...

Czytaj dalej

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa Zupa, która jest znana I uwielbiana w wielu krajach, odstrasza przeziębienia, jednocześnie rozgrzewając serce. Jest bardzo smaczna, grzanki dodają jej chrupiącej konsystencji, a ser idealnie komponuje się ze smakiem czosnku. Świetne danie na chłodniejsze dni. 6 dużych porcji Czas przygotowania: 10 min Czas…

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.