Smażone/grilowane śliwki z serem halloumi i granatem

Smażone/grillowane śliwki

z serem halloumi i granatem

Dzisiejszy przepis jest bardzo szybki, gotowy w 10-15 minut. Używamy słonego sera halloumi, który idealnie uzupełnia słodko-kwaśny smak śliwek. 

To przystawka, która z pewnością Cię uszczęśliwi – niewielka ilość składników, które razem tworzą kolorowy i smaczny talerz. 

Składniki - Smażone/grillowane śliwki

Główne składniki

– 6-8 liści sałaty rzymskiej (baby) 

– 2-3 duże, okrągłe śliwki 

– 1 cytryna 

– 200gr sera halloumi 

– 1/4 pestek z 1 granatu 

– 2 łyżki miodu 

– 2 łyżki oleju 

– 2 łyżki rumu/whisky 

Dodatkowo:

– szczypta pieprzu cayenne 

– świerzy tymianek 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania śliwek

  • Śliwki pokrój na połówki lub ćwiartki, wymieszaj z 1 łyżką miodu, rumem, tymiankiem i sokiem z 1/4 cytryny.

  • Pozwól zmieszać się smakom przez 10-15 minut, a następnie umieść śliwki na zwykłej lub grillowej patelni. Trzymaj na średnim ogniu, aż się zrumienią i zmiękną, ale mają nadal zachować swój kształt (5-6 minut z każdej strony). 

Krok 2: przygotowanie halloumi

  • W międzyczasie przekrój halloumi na 1/2 i nasmaruj lekko obie połówki 1 łyżką oleju, skórką z 1/2 cytryny i 1/2 łyżki miodu.
  • Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oleju, włóż halloumi i smaż na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony (ser na zewnątrz powinien być zrumieniony, ale miękki w dotyku). 
  • Po usmażeniu przed podaniem pokrój każdą połówkę sera na 3 równe części. 

Krok 3: przygotowanie liści sałaty

  • Wymieszaj liście sałaty z 1 łyżką oleju, pieprzem cayenne i odrobiną wędzonej soli (jeśli nie masz wędzonej soli, zwykła sól też jest dobra). 

Czas na połączenie składników

  • Na płaskim talerzu ułóż 3-4 kawałki śliwek, 3 kawałki halloumi, sałatę i pestki granatu. Wszystkie składniki polej 1/2 łyżki miodu. 
  • Smacznego! 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Udka kurczaka ze śliwkami

Przepis na wykorzystanie świeżych śliwek w daniu obiadowym. Zaskakujące połączenie smaków - słodki, kwaśny i słony - dodaje daniu charakteru. Bardzo lekkie danie, które migusiem znika z talerza.

Czytaj dalej

Plăcinte z kapustą, czyli placki z farszem z białej kapusty

Świeże plăcinte (placki) z mąki z farszem z kapusty, przysmak powszechnie rumuński, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne. To ciasto chlebowe, nadziewane duszoną świeżą kapustą, z dodatkiem koperku. Podaje się je z sosem śmietanowym lub jogurtowym, zieloną cebulą i ostrą papryką marynowaną w occie.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.