Smażone/grilowane śliwki z serem halloumi i granatem

Smażone/grillowane śliwki

z serem halloumi i granatem

Dzisiejszy przepis jest bardzo szybki, gotowy w 10-15 minut. Używamy słonego sera halloumi, który idealnie uzupełnia słodko-kwaśny smak śliwek. 

To przystawka, która z pewnością Cię uszczęśliwi – niewielka ilość składników, które razem tworzą kolorowy i smaczny talerz. 

Składniki - Smażone/grillowane śliwki

Główne składniki

– 6-8 liści sałaty rzymskiej (baby) 

– 2-3 duże, okrągłe śliwki 

– 1 cytryna 

– 200gr sera halloumi 

– 1/4 pestek z 1 granatu 

– 2 łyżki miodu 

– 2 łyżki oleju 

– 2 łyżki rumu/whisky 

Dodatkowo:

– szczypta pieprzu cayenne 

– świerzy tymianek 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania śliwek

  • Śliwki pokrój na połówki lub ćwiartki, wymieszaj z 1 łyżką miodu, rumem, tymiankiem i sokiem z 1/4 cytryny.

  • Pozwól zmieszać się smakom przez 10-15 minut, a następnie umieść śliwki na zwykłej lub grillowej patelni. Trzymaj na średnim ogniu, aż się zrumienią i zmiękną, ale mają nadal zachować swój kształt (5-6 minut z każdej strony). 

Krok 2: przygotowanie halloumi

  • W międzyczasie przekrój halloumi na 1/2 i nasmaruj lekko obie połówki 1 łyżką oleju, skórką z 1/2 cytryny i 1/2 łyżki miodu.
  • Rozgrzej na patelni 1-2 łyżki oleju, włóż halloumi i smaż na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony (ser na zewnątrz powinien być zrumieniony, ale miękki w dotyku). 
  • Po usmażeniu przed podaniem pokrój każdą połówkę sera na 3 równe części. 

Krok 3: przygotowanie liści sałaty

  • Wymieszaj liście sałaty z 1 łyżką oleju, pieprzem cayenne i odrobiną wędzonej soli (jeśli nie masz wędzonej soli, zwykła sól też jest dobra). 

Czas na połączenie składników

  • Na płaskim talerzu ułóż 3-4 kawałki śliwek, 3 kawałki halloumi, sałatę i pestki granatu. Wszystkie składniki polej 1/2 łyżki miodu. 
  • Smacznego! 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

domowy-steak-z-karkowki

Domowy stek z karkówki

Przepis na steak z karkówki, z dodatkiem z puree warzywnego i chrupiących wstążek makaronu. Wersja domowa, dla miłośników grillowanej (i nie tylko) karkówki.

Czytaj dalej

Stek z kapusty

Przepis na stek z kapusty z kwaśnym sosem majonezowym i sokiem z cytryny, a do tego smażony na patelni filet z dorsza z dodatkiem prostej salsy pomidorowej dla dodania daniu witamin i świeżości. To wszystko, czego potrzebujesz, aby spędzić idealny i smaczny wieczór z najbliższymi.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.