Stek z kapusty

Stek z kapusty

z filetem z dorsza z patelni

Dzisiejszy przepis to elegancka alternatywa na lekki, smaczny i prosty obiad.

Przepis na stek z kapusty z kwaśnym sosem majonezowym i sokiem z cytryny, a do tego smażony na patelni filet z dorsza z dodatkiem prostej salsy pomidorowej dla dodania daniu witamin i świeżości.

To wszystko, czego potrzebujesz, aby spędzić idealny i smaczny wieczór z najbliższymi.

 

Jesteś gotowy? Wiedziałem, że tak! 🙂

 

Składniki - Stek z kapusty

Stek z kapusty

– 2 steki z kapusty, czyli grube plastry pokrojonej główki kapusty (grubość ok. 2 cm, każdy około 200-250gr)

– ½ łyżeczka majeranku

– ½ łyżeczka słodkiej papryki 

– szczypta płatków ostrej papryki

– sól i pieprz

– 1-2 ząbki czosnku

Ryba i salsa

– 2 filety z dorsza, około 70gr każdy

– 2-3 ząbki czosnku

– 5-6 pomidorków koktajlowych

– sól pieprz

sos

– 2 łyżki majonezu

– sok z cytryny 

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 mały pęczek zielonej pietruszki

– sól, pieprz

– opcjonalnie: ½ łyżeczki miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania kapusty

  • Kapustę polać 3-4 łyżkami oliwy, dodać sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, chilli i 1 ząbek czosnku pokroić w krążki.
  • Kapustę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, opcja góra/ dół, na 35-40 minut.
  • Po 20 minutach dolej 50-70 ml wody, jeśli chcesz, aby stek był bardziej soczysty.

Krok 2: przygotowanie Dorsza i salsy pomidorowej

  • Dorsza dopraw solą i pieprzem, a następnie na średnim ogniu na patelni  rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, dodaj 1-2 ząbki zmiażdżonego czosnku, pozostawiając na nich skórkę (zależy nam tylko na smaku czosnku) i smaż rybę 2 -3 minuty z każdej strony.
  • Pomidory pokrój w kostkę, dodaj 1 łyżkę oleju, sól, pieprz i opcjonalnie szczyptę suszonego majeranku

Krok 3: przygotowanie sosu

  • Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek na gładką masę (sos będzie lekko płynny), dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz.

Czas zjeść

  • Na płaskim talerzu ułóż stek z kapusty, polej sosem, połóż pomidory i rybę. Proste i smaczne, nic więcej nie trzeba.
  • Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Serek Wiejski – łosoś z chrupiącymi warzywami

Serek Wiejski – łosoś z chrupiącymi warzywami Chrupiące, orzeźwiające i bardzo smaczne – Razem z OSM Krasnystaw przygotowaliśmy taką oryginalną inspiracje dla was używając serka wiejskiego. Smacznego! 🙂 2 dużych porcji Czas przygotowania: 20 min Czas odstawienia: 10 min Stopień trudności: średni Dla lubiących serek…

Czytaj dalej

Gołąbki wegetariańskie

Wegetariański przepis na gołąbki z twarogiem, bazylią, suszonymi pomidorami. Podawane z lekkim sosem warzywnym. Polecam na rodzinny obiad lub lunch do pracy.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.