Udka kurczaka ze śliwkami

Udka kurczaka ze śliwkami

podawane z chrupiącą sałatą

Przepis na wykorzystanie świeżych śliwek w daniu obiadowym. Zaskakujące połączenie smaków – słodki, kwaśny i słony – dodaje daniu charakteru. Bardzo lekkie danie, które migusiem znika z talerza. 

Składniki - udka kurczaka ze śliwkami

– 3 udka kurczaka

– 9 dużych śliwek

– 300g czerwonej cebuli (ok. 5 sztuk)

– 150 mln białego wina półwytrawnego 

–  1 sałata Baby Lettuce 

– 100g orzechów ziemnych (słonych)

– 1/2 łyżeczki miodu

– 4 łyżki oliwy z oliwek (preferowana z czosnkiem)

– 1,5 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej

– 1 łyżeczka słodkiej papryki

– 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne

– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

– 1/2 łyżeczki soli 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowanie mięsa

  • Śliwki pokrój na pół i odłóż do naczynia do pieczenia. Cebulę pokrój na paseczki i połóż na śliwki.

  • Pomieszaj wszystkie przyprawy (czyli słodka papryka, wędzona słodka papryka, pieprz Cayenne, czarny pieprz i sól) – użyj 1/3 mieszanki do przyprawienia śliwek i cebuli.
  • Posmaruj udka kurczaka dwoma łyżkami oliwy i posyp je pozostałą częścią mieszkanki przypraw. Połóż udka kurczaka na cebuli ze śliwkami, delikatnie naciskając, żeby dotykały spodu naczynia. Podlej całość winem i włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika (grzanie od góry i dołu) na ok. 70 minut. 
  • Zaraz po wyciągnięciu kurczaka z piekarnika, polej przypieczoną skórkę kurczaka miodem.

robimy sałatkę

  • Sałatę umyj i pokrój na paski. Orzechy pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z sałatą, dopraw solą, pieprzem i 2 łyżkami oliwy z oliwek.

podajemy danie!

  • Danie serwuj wykładając udka kurczaka na sałatę, wykładając dookoła śliwki i cebulę.
  • Możesz też urządzić biesiadę i wyłożyć naczynie z upieczonym kurczakiem na środek stołu.
  • Można podawać z puree ziemniaczanym.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

karp-pieczony-1x1

Karp pieczony – plachie

Karp w nowym wydaniu - pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku - tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.

Czytaj dalej

Kapustnica

Kapustnica czyli słowacka kwaśnica Kiszonki są nieodłącznum elementem nie tylko polskich czy rumuńskich ale także słowackich stołów. Są wykorzystywane zarówno jako dodatki, jak I jakogłówne składniki dań. Nasza zupa ma przyjemny słodko-kwaśny smak, gotowana kapusta staje się miękka i traci kwaskowatość, a wędzone żeberka pozostawią…

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.