Węgierska zupa rybna Halaśle

Wègierska zupa halaśle

Nie licząc zupy gulaszowej jest to chyba najsłynniejsza i najbardziej lubiana węgierska zupa. Jest oszczędna (wystarczy ryba, cebula i papryka), łatwa w przygotowaniu, ale także niezwykle aromatyczna – do przygotowania tej zupy polecam użyć słodkiej i ostrej papryki najwyższej jakości, najlepiej węgierskiej. Świetnie smakuje  z surową białą papryką i dużym kawałkiem chleba. 

Jeśli nie możesz znaleźć ryby-tygrysa lub miętusa, użyj dowolnej ryby słodkowodnej (karaś, okoń, sum, szczupak, karp itp.). Ja użyłem miętusa i pstrąga, ponieważ nie mają wielu ości

Składniki -halaśle

Zupa

3 litry wody

1 pstrąg (400-500g)

1 filet z karpia (1kg)

1 filet z ryby-tygrysa (800g)

1 filet z miętusa (400g)

350g cebuli (2 duże cebule)

4 łyżki słodkiej papryki

1 łyżka wędzonej papryki

1 łyżka ostrej papryki

1-2 suszone ostre papryczki

Sól

Do serwowania

1 pęczek pietruszki

2-3 białe papryki

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania ryby

  • Ze wszystkich ryb oddziel około 600g filetu, postaraj się wyjąć jak najwięcej ości, ale zostaw skórę (pstrąga można bardzo łatwo filetować) . Te filety będą Ci potrzebne później.

Krok 2: przygotowanie zupę

  • Resztę ryby, w tym głowę i ewentualne ości, gotujemy w 3 litrach wody na średnim ogniu przez 60-70 minut, razem z 2 dużymi cebulami – każda cebula pokrojona na 4 kawałki (nie drobno posiekana, ponieważ odcedzając zupę możesz pozbyć się pewnej ilości cebuli).

     

  • Po 60 minutach zmniejsz ogień, włóż wszystkie przyprawy, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

     

  • Teraz zupę należy przecedzić, odłóż do miski ugotowaną rybę i cebulę, a zupę przelej z powrotem do garnka.

     

  • Drobno pokrój ugotowaną cebulę i włóż z powrotem do zupy. Oddziel mięso ryby od ości i włóż z powrotem do zupy. Teraz dodaj filety rybne, które przygotowałeś na początku i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 20 minut.

     

  • Zupa jest gotowa, podawać z pieczywem, białą papryka i drobno posiekaną natką pietruszki.

     

  • Jeśli nie jesteś fanem ostrego smaku, zmniejsz ilość ostrej papryki.

     

  • Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Kanapka z sosem śliwkowym i polędwicą wieprzową

Jeśli kochasz hamburgery / kanapki, ten przepis na pewno Ci się spodoba. Ja użyłem zwykłych bułek, ale jeśli chcesz, możesz też użyć tych do hamburgerów.  Wieprzowina dobrze komponuje się ze słodko-kwaśnym smakiem śliwek, a wędzony smak słodkiej papryki doskonale łączy wszystkie składniki - to danie jest dokładnie tym, czego potrzebujesz,...

Czytaj dalej

Serek Wiejski – łosoś z chrupiącymi warzywami

Serek Wiejski – łosoś z chrupiącymi warzywami Chrupiące, orzeźwiające i bardzo smaczne – Razem z OSM Krasnystaw przygotowaliśmy taką oryginalną inspiracje dla was używając serka wiejskiego. Smacznego! 🙂 2 dużych porcji Czas przygotowania: 20 min Czas odstawienia: 10 min Stopień trudności: średni Dla lubiących serek…

Czytaj dalej

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa Zupa, która jest znana I uwielbiana w wielu krajach, odstrasza przeziębienia, jednocześnie rozgrzewając serce. Jest bardzo smaczna, grzanki dodają jej chrupiącej konsystencji, a ser idealnie komponuje się ze smakiem czosnku. Świetne danie na chłodniejsze dni. 6 dużych porcji Czas przygotowania: 10 min Czas…

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.