Węgierska zupa rybna Halaśle

Wègierska zupa halaśle

Nie licząc zupy gulaszowej jest to chyba najsłynniejsza i najbardziej lubiana węgierska zupa. Jest oszczędna (wystarczy ryba, cebula i papryka), łatwa w przygotowaniu, ale także niezwykle aromatyczna – do przygotowania tej zupy polecam użyć słodkiej i ostrej papryki najwyższej jakości, najlepiej węgierskiej. Świetnie smakuje  z surową białą papryką i dużym kawałkiem chleba. 

Jeśli nie możesz znaleźć ryby-tygrysa lub miętusa, użyj dowolnej ryby słodkowodnej (karaś, okoń, sum, szczupak, karp itp.). Ja użyłem miętusa i pstrąga, ponieważ nie mają wielu ości

Składniki -halaśle

Zupa

3 litry wody

1 pstrąg (400-500g)

1 filet z karpia (1kg)

1 filet z ryby-tygrysa (800g)

1 filet z miętusa (400g)

350g cebuli (2 duże cebule)

4 łyżki słodkiej papryki

1 łyżka wędzonej papryki

1 łyżka ostrej papryki

1-2 suszone ostre papryczki

Sól

Do serwowania

1 pęczek pietruszki

2-3 białe papryki

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania ryby

  • Ze wszystkich ryb oddziel około 600g filetu, postaraj się wyjąć jak najwięcej ości, ale zostaw skórę (pstrąga można bardzo łatwo filetować) . Te filety będą Ci potrzebne później.

Krok 2: przygotowanie zupę

  • Resztę ryby, w tym głowę i ewentualne ości, gotujemy w 3 litrach wody na średnim ogniu przez 60-70 minut, razem z 2 dużymi cebulami – każda cebula pokrojona na 4 kawałki (nie drobno posiekana, ponieważ odcedzając zupę możesz pozbyć się pewnej ilości cebuli).

     

  • Po 60 minutach zmniejsz ogień, włóż wszystkie przyprawy, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

     

  • Teraz zupę należy przecedzić, odłóż do miski ugotowaną rybę i cebulę, a zupę przelej z powrotem do garnka.

     

  • Drobno pokrój ugotowaną cebulę i włóż z powrotem do zupy. Oddziel mięso ryby od ości i włóż z powrotem do zupy. Teraz dodaj filety rybne, które przygotowałeś na początku i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 20 minut.

     

  • Zupa jest gotowa, podawać z pieczywem, białą papryka i drobno posiekaną natką pietruszki.

     

  • Jeśli nie jesteś fanem ostrego smaku, zmniejsz ilość ostrej papryki.

     

  • Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Węgierska zupa rybna Halaśle

Wègierska zupa halaśle Nie licząc zupy gulaszowej jest to chyba najsłynniejsza i najbardziej lubiana węgierska zupa. Jest oszczędna (wystarczy ryba, cebula i papryka), łatwa w przygotowaniu, ale także niezwykle aromatyczna – do przygotowania tej zupy polecam użyć słodkiej i ostrej papryki najwyższej jakości, najlepiej węgierskiej.…

Czytaj dalej

Udka kurczaka ze śliwkami

Przepis na wykorzystanie świeżych śliwek w daniu obiadowym. Zaskakujące połączenie smaków - słodki, kwaśny i słony - dodaje daniu charakteru. Bardzo lekkie danie, które migusiem znika z talerza.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.