Węgierski paprykarz rybny z serowym makaronem

Węgierski paprykarz rybny

i makaronem z serem

Dla tych, którzy kochają węgierski paprykarz i ryby, ta kombinacja jest naprawdę zwycięska, będąc jednocześnie kremowym i pikantnym daniem. Sum idealnie uzupełnia resztę składników swoją charakterystyczną konsystencją i smakiem, makaron wnosi dodatkową konsystencją a ser – nutkę świeżości, która doskonale uzupełnia całość.

Składniki - Węgierski paprykarz rybny

Paprykarz

500g filetów rybnych (zgodnie z przepisem jest to sum) bez skóry

200g filetów rybnych (zgodnie z przepisem jest to sum) ze skórą

2 drobno posiekane pomidory (300g)

2 drobno posiekane cebule (200g)

1 drobno posiekana czerwona papryka (150g)

150ml tłustej śmietany

1 łyżka mąki pszennej (15g)

2 łyżki słodkiej papryki (15g)

½ łyżeczka wędzonej papryki (2,5g)

1 łyżeczka ostrej papryki (5g)

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka soli himalajskiej lub ½ łyżeczki soli kuchennej

⅓ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

250-300ml wody

Makaron

200g makaronu sagne torte (możesz użyć dowolnego makaronu)

100g sera twarogowego

pęczek koperku / pietruszki

50g boczku / mięsnej szynki (smażony)

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania paprykarza

  • W rondelku na średnim ogniu podgrzej 3-4 łyżki oleju i zacznij smażyć cebulę. Po 5 minutach zdejmij garnek z ognia, dodaj przyprawy (wszystkie rodzaje papryki, pieprz, cukier), dobrze wymieszaj przez 30-40 sekund i ponownie postaw garnek na ogniu (robimyto, aby nie przypalić papryki, która stałaby się gorzka).

     

  • Jak tylko postawisz garnek na ogniu, dodaj pomidory, gotuj przez 6-7 minut (często mieszaj), a następnie dodaj wodę (200-250 ml, jeśli chcesz gęsty paprykarz, 300 ml, jeśli chcesz rzadszy). Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

     

     

  • Osobno wymieszaj śmietanę z mąką. Pokrój filet rybny bez skóry na małe kawałki (kwadraty lub paski – 2-3 cm szerokości, 5-6 cm długości). Dodaj 2 łyżki gotującego się te 10 minut sosu pomidorowego do śmietany, wymieszaj, a następnie przęłóż całą masę do garnka.

    Dobrze wymieszaj, dodaj rybę i pozostaw na małym / średnim ogniu na 15 minut (od czasu do czasu delikatnie mieszaj, aby nie rozgnieść kawałków ryby).

     

  • Po 15 minutach sprawdź, czy ryba jest ugotowana i czy musisz dodać więcej soli / pieprzu.

     

     

  • Filety rybne ze skórą pokrój na 4 równe części i usmaż je na gorącej patelni na średnim ogniu w 3 łyżkach oleju (najpierw połóż skórą do dołu, 3-4 minuty z każdej strony). Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2: przygotowanie makaronu

  • Makaron ugotuj we wrzącej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), odcedź i wymieszaj z serem, oliwą, boczkiem, koperkiem, dopraw solą i pieprzem.

Czas zjeść paprykarza

  • Paprykarz można podawać w misce, z filetem rybnym na wierzchu i makaronem osobno (lub wszystko w tej samej misce). Możesz dodać troche śmietany do dekoracji I smaku.

     

  • Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

rumunska-ryba-po-grecku-by-chef-lorek

Rumuńska ryba po grecku

Makrela przykryta warstwami warzyw – przepis podobny do "polskiej" ryby po grecku. Danie jednogarnkowe, bardzo łatwe do przygotowania. Wersja makreli przyrządzona pierwszy raz przez moją mamę jako alternatywa dla dań ze smażoną rybą.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.