Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

Zupa, która jest znana I uwielbiana w wielu krajach, odstrasza przeziębienia, jednocześnie rozgrzewając serce. Jest bardzo smaczna, grzanki dodają jej chrupiącej konsystencji, a ser idealnie komponuje się ze smakiem czosnku. Świetne danie na chłodniejsze dni.

Składniki - Zupa czosnkowa

zupa

2 łyżki masła + 2 łyżki oleju

1 cebula (100g) drobno posiekana

45 g czosnku (8-9 większych ząbków) startych na małej tarce

1,2 litra wywaru

ziemniaki różowe (350g) pokrojone w drobną kostkę

1 łyżeczka suszonego majeranku

1/2 łyżeczki kminku mielonego

sól i pieprz

Do serwowania

chrupiące grzanki z chleba

ser edam / gouda

kwaśna śmietana

pietruszka lub zielona cebula

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • W rondelku na średnim ogniu rozgrzej masło i olej, dodaj cebulę i smaż przez 6-7 minut (nie chcemy jej przyrumienić, tylko zmiękczyć). Dodaj czosnek i smaż przez 3-4 minuty, ciągle mieszając (uważaj na ogień, nie spal czosnku, w przeciwnym razie zupa będzie gorzka).

  • Dodaj wywar, dobrze wymieszaj, a gdy zacznie się gotować, dodaj ziemniaki, kminek, majeranek i pieprz, zmniejsz ogień do średniego I pozwól, żeby zupa spokojnie się gotowała przez 20-25 minut (będzie gotowa, gdy ziemniaki są ugotowane).

  • Możesz podać ze startym edamem / goudą, grzankami, pietruszką lub zieloną cebulą i ewentualnie śmietaną.

     

  • Smacznego

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Stek z kapusty

Przepis na stek z kapusty z kwaśnym sosem majonezowym i sokiem z cytryny, a do tego smażony na patelni filet z dorsza z dodatkiem prostej salsy pomidorowej dla dodania daniu witamin i świeżości. To wszystko, czego potrzebujesz, aby spędzić idealny i smaczny wieczór z najbliższymi.

Czytaj dalej
domowy-steak-z-karkowki

Domowy stek z karkówki

Przepis na steak z karkówki, z dodatkiem z puree warzywnego i chrupiących wstążek makaronu. Wersja domowa, dla miłośników grillowanej (i nie tylko) karkówki.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.