Żurek

Żurek

Z wielką przyjemnością (i nie przypadkowo przed świętami wielkanocnymi) przedstawiam Wam moją ulubioną polską zupę – zupę z białą kiełbasą i chrzanem, kwaśną, gęstą zupę, która idealnie komponuje się z gotowanym jajkiem i chlebem żytnim. Potwierdzam, jest to także doskonałe lekarstwo na kaca.

Składniki - Żurek

1,8 litra wywaru

700g surowej białej kiełbasy

250g mięsnej wędzonej szynki

300g drobno posiekanej cebuli

500g pokrojonych w kostkę różowych ziemniaków (3-4 średnie ziemniaki)

15g czosnku (3-4 ząbki czosnku)

150ml tłustej śmietany

1 łyżeczka majeranku

1 łyżka chrzanu z octu

3-4 liście laurowe

8 owoców jałowca

8-10 ziaren czarnego pieprzu

sól dla smaku

Zakwas na żurek 500ml (składniki do przygotowania zakwasu w domu znajdziesz poniżej)

 

8-10 jajek na twardo

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • W rondelku gotuj wywar, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, surowe kiełbaski, skórkę z szynki, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut (aż kiełbaski będą ugotowane).

 

  • Osobno pokrój szynkę w kostkę, włóż na patelnię i podsmażaj na wolnym ogniu, aż szynka się zarumieni. Dodać cebulę, wymieszaj i po 5-6 minutach dodaj czosnek i majeranek, pozostaw na kolejne 1-2 minuty i wyłącz ogień.

 

  • Jak kiełbaski będą gotowe wyjmij je, ostudzić i pokrój w plasterki lub kostkę – włóż z powrotem do zupy, dodać mieszankę szynkowo-cebulową, ziemniaki, 1 łyżeczkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut (lub do czasu ugotowania ziemniaków).
  • Po ugotowaniu ziemniaków dodaj zakwas, chrzan i śmietanę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 9-10 minut.
  • Spróbuj, aby zobaczyć, czy nie brakuje soli / pieprzu – zupa jest gotowa.

 

  • Podawaj w misce z jajkiem na twardo, przekrojonym na pół lub ćwiartki i opcjonalnie z odrobiną zieleniny.

Zakwas na żurek:

150g mąki żytniej typ 2000

1,5 litra letniej wody (w temperaturze pokojowej)

4 liście laurowe

7-8 owoców jałowca

2 ząbki czosnku

½ łyżeczka soli

Opcjonalnie: 50g skórki pełnoziarnistego chleba

 

  • Wodę bardzo dobrze wymieszaj z mąką, dodaj pozostałe składniki, delikatnie wymieszaj, słoik przykryj bawełnianą szmatką (zakwas musi oddychać) i pozostaw w suchym, ciepłym miejscu na 7-8 dni. Zmieni kolor, stanie się wyraźniejszy i nabierze mocnego zapachu.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

karp-pieczony-1x1

Karp pieczony – plachie

Karp w nowym wydaniu - pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku - tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.

Czytaj dalej
sarmale-finalne-danie

Sarmale drobiowe

Przepis na rumuńskie gołąbki, czyli sarmale. Tradycyjnie robi się je z mięsem wołowym albo wieprzowym, ale wersja drobiowa jest nieco lżejsza a równie smaczna. Sekret tkwi w użyciu liści z kiszonej kapusty, która nadaje nutkę kwaśności. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną, chlebem i ostrą papryką. Bałkański smak, który musicie poznać!

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.