Krewetki w sosie maślanym z mango

Krewetki w sosie maślanym z mango

podawane z słupkami frytek

Dziś przepis na krewetki w sosie maślanym z mango – połączenie smaków słodko-kwaśnych. Sos robi furorę – oprócz krewetek sprawdzi się także do ryby albo kurczaka. Krewetki marynujemy i pieczemy w piekarniku. Całość podajemy z cieniutkimi frytkami.

Składniki - krewetki w sosie maślanym z mango

krewetki w marynacie

– krewetki (1 kg na ok. 7 osób)

– 3-4 ząbki czosnku

– 1 chilli (jeśli nie przepadacie za ostrymi smakami, użyjcie ½ chilli)

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– sok z ½ pomarańczy

– pieprz czarny, sól

sos maślany z mango

– 1 mango

– sok z ½ pomarańczy

– 3 cebule szalotki (drobno posiekane)

– 150 ml octu jabłkowego

– 300 ml białego wytrawnego wina

– 300 ml śmietanki 36%

– ½ kostki masła (bardzo mocno schłodzonego)

frytki - słupki

– ziemniaki (ilość uzależniona od Waszego apetytu)

– olej 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Marynowanie i pieczenie krewetek

  • Zaczynamy od obrania krewetek, a następnie przygotowujemy marynatę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Chilli siekamy, mieszamy z czosnkiem, sokiem z pomarańczy i 3 łyżkami oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Nacieramy krewetki marynatą. Odkładamy na czas przygotowania sosu i pozostałych dodatków.
  • Po przygotowaniu pozostałych części dania, krewetki wykładamy na blaszkę do pieczenia (razem z marynatą), lekko solimy i pieczemy 4-5 min. w piekarniku nagrzanym na 275℃. 

Sos maślany z mango - jak zrobić

  • Mango obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, po czym blendujemy na jednolitą masę.
  • Cebulę drobno siekamy, przekładamy do garnka i zalewamy białym winem oraz octem jabłkowym. Zagotowujemy i redukujemy do uzyskania ⅓ ilości płynu. 
  • Do zredukowanego sosu dodajemy sok z ½ pomarańczy i zagotowujemy. 
  • Dodajemy zblendowane mango i gotujemy całość ok. 3 min, po czym dodajemy śmietankę i jeszcze raz zagotowujemy. Trzymamy na ogniu, aby ponownie zredukować sos (o ok. ⅓ objętości).
  • Garnek z sosem zestawiamy z ognia, dodajemy do niego ½ kostki bardzo zimnego masła (dopiero co wyjętego z lodówki). Masło koniecznie musi być zimne, aby uniknąć wypłynięcia na wierzch tłuszczu. Mieszamy energicznie trzepaczką przez ok. 3 min. Gotowe!

Smażenie frytek

  • Obieramy ziemniaki i kroimy na bardzo cienkie słupki (im cieńsze, tym lepsze).
  • W garnku rozgrzewamy olej (powinno być go ok. ⅓ garnka, tak aby przykryć garść pokrojonych ziemniaków).
  • Do rozgrzanego oleju wrzucamy słupki z ziemniaków i smażymy do uzyskania brązowego koloru. Odsączamy na ręczniku papierowym.

sposób podania dania

Na głębszy talerz wykładamy łyżkę sosu maślanego z mango, na to kopkę frytek oraz kilka krewetek. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

karp-pieczony-1x1

Karp pieczony – plachie

Karp w nowym wydaniu - pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku - tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.

Czytaj dalej
salatka-z-karpiem-1x1

Sałatka z karpiem

Przepis na świąteczną sałatkę z karpiem. Łączy tradycyjne smaki polskich świąt z oliwkami i kiszonym ogórkiem. To sprytny sposób na wykorzystanie smażonego karpia, który zostanie Wam po wigilijnej kolacji. W sezonie poświątecznym karpia możemy zastąpić tuńczykiem.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.