Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Kulki serowe

Kulki serowe

Kulki serowe – pomysł na przekąskę na szybko. Idealne na leniwe wieczory, kiedy oglądacie ulubiony film albo mecz. Albo po prostu, kiedy się nudzicie i macie ochotę na małe co nieco w wersji wytrawnej. Gotowe w 15-20 min!

  • 4 porcje
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas smażenia: 5 min
  • Stopień trudności: Łatwy
  • Dla Każdego 🙂

SKŁADNIKI

– 300 g sera twardego (najlepiej kaszkawał)

– 70 g mąki pszennej

– 2 średniej wielkości jajka

– 1 lyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka przyprawy prowansalskiej

–  ½ łyżki słodkiej papryki

– ¼ łyżki pieprz cayenne

– szczypta soli, czarny pieprz 

– do smażenia: łyżka oleju słonecznikowego albo oliwy z oliwek 

 

Sposób Przygotowania

  • Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Formujemy kulki. 
  • Mocno rozgrzewamy olej – powinien mieć temperaturę ok. 180°C. Smażymy kulki na średnim ogniu do czasu zbrązowienia (ok. 2-3 min). Podajemy z wybranym sosem (już wkrótce na blogu nowy post z przepisem na dobre sosy). 
Kulki możemy także upiec w piekarniku. Przygotowane w ten sposób nie będą trzymać okrągłej formy (będą wyglądać bardziej jak ciasteczka). W piekarniku pieczemy kulki przez ok. 10-15 min w temperaturze 200°C (z termoobiegiem). 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Torciki z pieczonego bakłażana

Prosty, ale wykwintny sposób na pyszną warzywną przekąskę. Torciki z pieczonego bakłażana, przekładane serowym kremem. Serwujemy ze szparagami i podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi.

Ajvar rumuński tradycyjny

Przepis na tradycyjny ajvar - po rumuńsku: zacusca. Przysmak bałkański, znany od Chorwacji po Rumunię. Dobrze komponuje się jako dodatek do mięsa czy chleba.



Leave a Reply

Your email address will not be published.