Kulki serowe

Kulki serowe

Kulki serowe – pomysł na przekąskę na szybko. Idealne na leniwe wieczory, kiedy oglądacie ulubiony film albo mecz. Albo po prostu, kiedy się nudzicie i macie ochotę na małe co nieco w wersji wytrawnej. Gotowe w 15-20 min!

Składniki - kulki serowe

– 300 g sera twardego (najlepiej kaszkawał)

– 70 g mąki pszennej

– 2 średniej wielkości jajka

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżeczka przyprawy prowansalskiej

–  ½ łyżki słodkiej papryki

– ¼ łyżki pieprz cayenne

– szczypta soli, czarny pieprz 

– do smażenia: łyżka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Formujemy kulki. 
  • Mocno rozgrzewamy olej – powinien mieć temperaturę ok. 180°C. Smażymy kulki na średnim ogniu do czasu zbrązowienia (ok. 2-3 min). Podajemy z wybranym sosem.

Kulki możemy także upiec w piekarniku. Przygotowane w ten sposób nie będą trzymać okrągłej formy (będą wyglądać bardziej jak ciasteczka). W piekarniku pieczemy kulki przez ok. 10-15 min w temperaturze 200°C (z termoobiegiem). 

kulki-serowe

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Smażone/grilowane śliwki z serem halloumi i granatem

Smażone/grillowane śliwki z serem halloumi i granatem Dzisiejszy przepis jest bardzo szybki, gotowy w 10-15 minut. Używamy słonego sera halloumi, który idealnie uzupełnia słodko-kwaśny smak śliwek.  To przystawka, która z pewnością Cię uszczęśliwi – niewielka ilość składników, które razem tworzą kolorowy i smaczny talerz.  2…

Czytaj dalej
bałkanskie-wrapy

Bałkańskie wrapy

Bałkańskie wrapy to połączenie tego, co w kuchni z regionu Bałkan najlepsze - cevapcici (w Rumunii nazywane mici), czyli kotleciki z mielonego mięsa, pieczone warzywa i pyszna domowa pita. Dopełnieniem smaku jest słodko-kwaśny sos jogurtowy, który także świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, grissini czy chrupkich warzyw (np. marchewki). ...

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.