Pasta Bakłażanowa

Pasta bakłażanowa

z salsą pomidorową i chrupiącymi orzechami włoskimi

Po prostu kocham ten przepis – i bardzo go polecam. Jest kremowy, idealnie pasuje do kanapek i trzyma się w lodowce do 4-5 dni. Jeśli nie lubisz bakłażana, ten przepis sprawi, że zmienisz twoją zdanie.

Składniki - pasta bakłażanowa

bakłżany

Bakłażany – 3 sztuki (ok 1.200g)

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki słodkiej papryki (1g)

1/4 łyżeczki chilli (0.5g)

1/4 łyżeczki wędzonej papryki (0.5g)

1 łyżka oliwy

1-2 łyżki octu z białego wina

1 łyżeczka miodu

2-3 łyżki majonezu (ok100g)

Salsa pomidorowa i dodatki

12-15 pomidorków koktajlowych (możesz też użyć 3 duże pomidory)

1/2 pokrojonej szalotki (70g)

Pęczek bazylii

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

1-2 łyżki oliwy

1-2 łyżki octu balsamicznego

 

50g prażonych orzechów włoskich – posiekanych na małe kawałki

1 kawałek chleba

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania bakłażany

  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, opcja grzania góra-dół, bakłażany nakłuj widelcem i piecz 90 minut (bakłażany można też upiec na grillu, będą smakowały dużo lepiej). Po 90 minutach wyjmij je, włóż do miski, przykryj pokrywką i odstaw na 10-15 minut – w ten sposób skórka będzie łatwiej odchodzić. 

  • Obierz skórkę, przełóż miąższ na sitko, dodaj 1 łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut – w ten sposób odsączymy miąższ bakłażana i dzięki temu pasta będzie gęstsza – a sok można wykorzystać do przygotowania sosu.

     

  • Posiekaj miąższ bakłażana, włóż do miski i dopraw słodką papryką, chilli, wędzoną papryką, czarnym pieprzem, octem, miodem i majonezem. Spróbuj I w razie potrzeby dodaj soli.

Krok 2: salsa pomidorowa

  • Przekrój pomidorki koktajlowe na ćwiartki (jeśli używasz dużego pomidora pokrój go na małe kawałki), włóż do miski, dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę, pokrojoną drobno bazylię, sól, pieprz, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny – dobrze wymieszaj i odstaw na bok.

Czas na połączenie składników

  • Pastę z bakłażana rozsmaruj na kromce chleba, dodaj salsę pomidorową i posyp posiekanymi orzechami. Możesz ozdobić świeżą bazylią.

     

  • To wszystko! Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

bałkanskie-wrapy

Bałkańskie wrapy

Bałkańskie wrapy to połączenie tego, co w kuchni z regionu Bałkan najlepsze - cevapcici (w Rumunii nazywane mici), czyli kotleciki z mielonego mięsa, pieczone warzywa i pyszna domowa pita. Dopełnieniem smaku jest słodko-kwaśny sos jogurtowy, który także świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, grissini czy chrupkich warzyw (np. marchewki). ...

Czytaj dalej
karp-pieczony-1x1

Karp pieczony – plachie

Karp w nowym wydaniu - pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku - tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.

Czytaj dalej

Żurek

Żurek Z wielką przyjemnością (i nie przypadkowo przed świętami wielkanocnymi) przedstawiam Wam moją ulubioną polską zupę – zupę z białą kiełbasą i chrzanem, kwaśną, gęstą zupę, która idealnie komponuje się z gotowanym jajkiem i chlebem żytnim. Potwierdzam, jest to także doskonałe lekarstwo na kaca. 8-10…

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.