Pasta Kalafiorowa

Pasta kalafiorowa

z salsą paprykową

Prosta, pyszna i kremowa – jeśli znudził Ci się tradycyjny “rozgotowany” kalafior, koniecznie musisz jej sprobowac. 

Składniki - pasta kalafiorowa

Pasta kalafiorowa:

kalafior – około 1.200g (850g tylko różyczki)

majonez -100g

ocet winny (biały) – 15ml 

słodka wędzona papryka – 1/2 łyżeczki (ok 1g)

chilli – 2 szczypty (0.5g)

czarny pieprz – 1 szczypta

sól – duża szczypta (1g) 

salsa z czerwonej papryki:

4 czrewone papryki – ok 500g (125g każda papryka)

Ocet balsamiczny – 15ml

3-4 łyżki oleju

1 łyzeczka brązowego cukru

Szczypta czarnego pieprzu

Szczypta soli

pęczek pokrojonego koperku (2-3g)

Dodatkowo:

30-40 listki szpinaku

4 bagietki, około 20cm każda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania kalafiora

  • Różyczki kalafiora włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 12 minut. Po 12 minutach odcedź je, odstaw do ostygnięcia, a ściereczką kuchenną wyciśnij z nich wodę. Za pomocą widelca rozgnieć kawałki kalafiora (możesz je również zmiksować/zblędowac, jeśli chcesz uzyskać gładszą konsystencję).

     

  • Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Pasta z kalafiora jest gotowa (do smaku można dodać więcej chilli, soli, pieprzu – według uznania).

Krok 2: przygotowanie salsą paprykowę

  • Pokrój papryki w drobne słupki, na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie gorący wrzuć papryki i smaż przez około 3 minuty. Po 3 minutach dodaj sól, pieprz i cukier, wymieszaj, zmniejsz ogień do średniego, dodaj ocet balsamiczny, trzymaj jeszcze 1 minutę, dołóż koperek, wymieszaj i gotowe – odstaw papryki na bok.

Czas na połączenie składników

  • Bagietki pokrój na kromki, rozsmaruj na każdej 1 łyżeczkę majonezu, następnie połóż listki szpinaku na paście kalafiorowej, dodaj salsę z czerwonej papryki i koperek do dekoracji.

     

  • Kanapki gotowe, Smacznego!

     

  • Pastę kalafiorową można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Serek Wiejski – łosoś z chrupiącymi warzywami

Serek Wiejski – łosoś z chrupiącymi warzywami Chrupiące, orzeźwiające i bardzo smaczne – Razem z OSM Krasnystaw przygotowaliśmy taką oryginalną inspiracje dla was używając serka wiejskiego. Smacznego! 🙂 2 dużych porcji Czas przygotowania: 20 min Czas odstawienia: 10 min Stopień trudności: średni Dla lubiących serek…

Czytaj dalej
rumunska-ryba-po-grecku-by-chef-lorek

Rumuńska ryba po grecku

Makrela przykryta warstwami warzyw – przepis podobny do "polskiej" ryby po grecku. Danie jednogarnkowe, bardzo łatwe do przygotowania. Wersja makreli przyrządzona pierwszy raz przez moją mamę jako alternatywa dla dań ze smażoną rybą.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.