Pasta Kalafiorowa

Pasta kalafiorowa

z salsą paprykową

Prosta, pyszna i kremowa – jeśli znudził Ci się tradycyjny “rozgotowany” kalafior, koniecznie musisz jej sprobowac. 

Składniki - pasta kalafiorowa

Pasta kalafiorowa:

kalafior – około 1.200g (850g tylko różyczki)

majonez -100g

ocet winny (biały) – 15ml 

słodka wędzona papryka – 1/2 łyżeczki (ok 1g)

chilli – 2 szczypty (0.5g)

czarny pieprz – 1 szczypta

sól – duża szczypta (1g) 

salsa z czerwonej papryki:

4 czrewone papryki – ok 500g (125g każda papryka)

Ocet balsamiczny – 15ml

3-4 łyżki oleju

1 łyzeczka brązowego cukru

Szczypta czarnego pieprzu

Szczypta soli

pęczek pokrojonego koperku (2-3g)

Dodatkowo:

30-40 listki szpinaku

4 bagietki, około 20cm każda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaczynamy od przygotowania kalafiora

  • Różyczki kalafiora włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez 12 minut. Po 12 minutach odcedź je, odstaw do ostygnięcia, a ściereczką kuchenną wyciśnij z nich wodę. Za pomocą widelca rozgnieć kawałki kalafiora (możesz je również zmiksować/zblędowac, jeśli chcesz uzyskać gładszą konsystencję).

     

  • Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Pasta z kalafiora jest gotowa (do smaku można dodać więcej chilli, soli, pieprzu – według uznania).

Krok 2: przygotowanie salsą paprykowę

  • Pokrój papryki w drobne słupki, na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie gorący wrzuć papryki i smaż przez około 3 minuty. Po 3 minutach dodaj sól, pieprz i cukier, wymieszaj, zmniejsz ogień do średniego, dodaj ocet balsamiczny, trzymaj jeszcze 1 minutę, dołóż koperek, wymieszaj i gotowe – odstaw papryki na bok.

Czas na połączenie składników

  • Bagietki pokrój na kromki, rozsmaruj na każdej 1 łyżeczkę majonezu, następnie połóż listki szpinaku na paście kalafiorowej, dodaj salsę z czerwonej papryki i koperek do dekoracji.

     

  • Kanapki gotowe, Smacznego!

     

  • Pastę kalafiorową można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Stek z kapusty

Przepis na stek z kapusty z kwaśnym sosem majonezowym i sokiem z cytryny, a do tego smażony na patelni filet z dorsza z dodatkiem prostej salsy pomidorowej dla dodania daniu witamin i świeżości. To wszystko, czego potrzebujesz, aby spędzić idealny i smaczny wieczór z najbliższymi.

Czytaj dalej

Bryndzové Halušky

Bryndzové Halušky czyli kluski z serem Narodowe danie uwielbiane przez Słowaków, które można znaleźć w praktycznie każdej restauracji. Istnieje również wariant klusek ziemniaczanych podawane z kapustą, tzw. Strapačky s kapustou. To szybkie, proste, bardzo przystępne i smaczne danie. 4-6 porcji Czas przygotowania: 10 min Czas…

Czytaj dalej

Smażone/grilowane śliwki z serem halloumi i granatem

Smażone/grillowane śliwki z serem halloumi i granatem Dzisiejszy przepis jest bardzo szybki, gotowy w 10-15 minut. Używamy słonego sera halloumi, który idealnie uzupełnia słodko-kwaśny smak śliwek.  To przystawka, która z pewnością Cię uszczęśliwi – niewielka ilość składników, które razem tworzą kolorowy i smaczny talerz.  2…

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.