Pieczarki faszerowane po bałkańsku

Faszerowane pieczarki po bałkańsku

Jak mam ochotę na coś szybkiego, prostego i dobrego to przygotowuję właśnie te faszerowane pieczarki. Są chrupiące, dość tłuste, ale także świeże dzięki sałacie. Faszerujemy je najlepiej bałkańskim serem kaszkawał (w Polsce może być ciężko dostępny, więc zamiennie możecie użyć np. sera cheddar) i podsmażonym mięsem mielonym. 

Pieczarki faszerowane to dobry pomysł na domową imprezę lub wieczór spędzony przy oglądaniu ulubionego serialu.

Składniki - faszerowane pieczrki po bałkańsku

– 500 g pieczarek

– 400 g mięsa mielonego wieprzowego (z karkówki)

– 1 biała cebula

– pół czerwonej papryczki chilli (jeśli lubicie ostre smaki możecie dodać całą)

– 50 g sera kaszkawał albo innego twardego 

– 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

– gałązka świeżego rozmarynu

– pół łyżeczki szałwii suszonej

– pół łyżeczki cząbru

– szczypta pieprzy cayenne

– sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowywanie pieczarek

  • Przygotowujemy pieczarki – oddzielamy nóżki od kapeluszy. Nie ma potrzeby myć ani obierać pieczarek, ponieważ mogą stracić smak. Wystarczy je oczyścić. W tym przepisie będziemy korzystać tylko z główek pieczarek. Nóżki grzybów możemy wykorzystać do innych potraw (pamiętajcie, żeby przechowywać je w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni).
  • Pieczarki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (możemy piec z termoobiegiem lub bez – w obydwu przypadkach temperatura pieczenia jest taka sama). Podpiekamy przez 10 min. Przy pieczeniu pieczarki puszczą wodę, która gromadzi się w kapeluszach – nie wylewajcie jej jej, ponieważ zapewnia dodatkowy smak.

przygotowanie farszu i zapiekanie

  • Papryczkę chilli drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy na nią posiekane chilli. Smażymy ok. 30 sek.
  • Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Dodajemy na patelnię i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli (ok. 5 min). Doprawiamy cebulę wszystkimi suszonymi przyprawami i posiekanym świeżym rozmarynem.
  • Dodajemy mięso mielone. Smażymy na dużym ogniu do momentu aż mięso będzie ładnie podsmażone i chrupiące (ok. 5 min).
  • Pieczarki faszerujemy przygotowanym nadzieniem mięsnym.
  • Ser kaszkawał ścieramy na tarce (najmniejsze oczka). Posypujemy nafaszerowane pieczarki serem (tworząc sporą kopkę serową) i podpiekamy w piekarniku (200°C) przez ok. 3-5 min.

 

sposób podania

Pieczarki podajemy na liściach sałaty. Sałata dodaje świeżości i estetyki naszej przystawce.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Plăcinte z kapustą, czyli placki z farszem z białej kapusty

Świeże plăcinte (placki) z mąki z farszem z kapusty, przysmak powszechnie rumuński, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne. To ciasto chlebowe, nadziewane duszoną świeżą kapustą, z dodatkiem koperku. Podaje się je z sosem śmietanowym lub jogurtowym, zieloną cebulą i ostrą papryką marynowaną w occie.

Czytaj dalej
karp-pieczony-1x1

Karp pieczony – plachie

Karp w nowym wydaniu - pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku - tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.