Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Pieczarki faszerowane po bałkańsku

Faszerowane pieczarki
po bałkańsku

Jak mam ochotę na coś szybkiego, prostego i dobrego to przygotowuję właśnie te pieczarki. Są chrupiące, dość tłuste, ale także świeże dzięki sałacie. Nalepszy pomysł na domową imprezę albo wieczór spędzony przy oglądaniu ulubionego serialu. 

  • Przekąska dla 4 osób
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas pieczenia: 15 min
  • Stopień trudności: Łatwe

Składniki

– 500 g pieczarek

– 400 g mięsa mielonego wieprzowgo (z karkówki)

– 1 biała cebula

– pół czerwonej papryczki chilli (jeśli lubicie ostre smaki możecie dodać całą)

– 50 g sera kaszkawał albo innego twardego 

– 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

– gałązka świeżego rozmarynu

– pół łyżeczki szałwi suszonej

– pół łyżeczki cząbru

– szczypta pieprzy cayenne

– sól i pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowanie pieczarek
  • Przygotowujemy pieczarki – oddzielamy nóżki od kapeluszy. Nie ma potrzeby myć ani obierać pieczarek, ponieważ mogą stracić smak. Wystarczy je oczyścić. W tym przepisie będziemy korzystać tylko z główek pieczarek. Nóżki grzybów możemy wykorzystać do innych potraw (pamiętajcie, żeby przechowywać je w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni).
  • Pieczarki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (możemy piec z termoobiegiem albo bez – w obydwu przypadkach temperatura pieczenia jest taka sama). Podpiekamy przez 10 min. Przy pieczeniu pieczarki puszczają wodę, która gromadzi się w kapeluszach – nie wylewajcie jej jej, ponieważ zapewnia dodatkowy smak. 
Przygotowanie farszu i pieczenie
  • Papryczkę chilli drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy na nią posiekane chilli. Smażymy ok. 30 sek.
  • Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Dodajemy na patelnie i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli (ok. 5 min). Doprawiamy cebulę wszystkimi suszonymi przyprawami i posiekanym świeżym rozmarynem.
  • Dodajemy mięso mielone. Smażymy na dużym ogniu do momentu aż mięso będzie ładnie podsmażone i chrupiące (ok. 5 min).
  • Pieczarki faszerujemy przygotowanym nadzieniem mięsnym.
  • Ser kaszkawał ścieramy na tarce (najmniejsze oczka). Posypujemy nafaszerowane pieczarki serem (tworząc sporą kopkę serową) i podpiekamy w piekarniku (200°C) przez ok. 3-5 min. 
Sposób podania

Pieczarki podajemy na liściach sałaty. Sałata dodaje świeżości i estetyki naszej przystawce.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

przekaska-torcik-z-baklazana

Torciki z pieczonego bakłażana

Prosty, ale wykwintny sposób na pyszną warzywną przekąskę. Torciki z pieczonego bakłażana, przekładane serowym kremem. Serwujemy ze szparagami i podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi.

Read More
kulki-serowe-przekaska

Kulki serowe

Kulki serowe to idealna przekąska na szybko - na leniwe wieczory lub na imprezę ze znajomymi. Podawane z ulubionym sosem. Gotowe w 15 min!

Read More


Leave a Reply

Your email address will not be published.