Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Pieczarki faszerowane po bałkańsku

Faszerowane pieczarki
po bałkańsku

Jak mam ochotę na coś szybkiego, prostego i dobrego to przygotowuję właśnie te pieczarki. Są chrupiące, dość tłuste, ale także świeże dzięki sałacie. Nalepszy pomysł na domową imprezę albo wieczór spędzony przy oglądaniu ulubionego serialu. 

  • Przekąska dla 4 osób
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas pieczenia: 15 min
  • Stopień trudności: Łatwe

Składniki

– 500 g pieczarek

– 400 g mięsa mielonego wieprzowgo (z karkówki)

– 1 biała cebula

– pół czerwonej papryczki chilli (jeśli lubicie ostre smaki możecie dodać całą)

– 50 g sera kaszkawał albo innego twardego 

– 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

– gałązka świeżego rozmarynu

– pół łyżeczki szałwi suszonej

– pół łyżeczki cząbru

– szczypta pieprzy cayenne

– sól i pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowanie pieczarek
  • Przygotowujemy pieczarki – oddzielamy nóżki od kapeluszy. Nie ma potrzeby myć ani obierać pieczarek, ponieważ mogą stracić smak. Wystarczy je oczyścić. W tym przepisie będziemy korzystać tylko z główek pieczarek. Nóżki grzybów możemy wykorzystać do innych potraw (pamiętajcie, żeby przechowywać je w lodówce nie dłużej niż 2-3 dni).
  • Pieczarki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C (możemy piec z termoobiegiem albo bez – w obydwu przypadkach temperatura pieczenia jest taka sama). Podpiekamy przez 10 min. Przy pieczeniu pieczarki puszczają wodę, która gromadzi się w kapeluszach – nie wylewajcie jej jej, ponieważ zapewnia dodatkowy smak. 
Przygotowanie farszu i pieczenie
  • Papryczkę chilli drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy na nią posiekane chilli. Smażymy ok. 30 sek.
  • Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Dodajemy na patelnie i smażymy do momentu aż cebula się zeszkli (ok. 5 min). Doprawiamy cebulę wszystkimi suszonymi przyprawami i posiekanym świeżym rozmarynem.
  • Dodajemy mięso mielone. Smażymy na dużym ogniu do momentu aż mięso będzie ładnie podsmażone i chrupiące (ok. 5 min).
  • Pieczarki faszerujemy przygotowanym nadzieniem mięsnym.
  • Ser kaszkawał ścieramy na tarce (najmniejsze oczka). Posypujemy nafaszerowane pieczarki serem (tworząc sporą kopkę serową) i podpiekamy w piekarniku (200°C) przez ok. 3-5 min. 
Sposób podania

Pieczarki podajemy na liściach sałaty. Sałata dodaje świeżości i estetyki naszej przystawce.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Kulki serowe

Kulki serowe to idealna przekąska na szybko - na leniwe wieczory lub na imprezę ze znajomymi. Podawane z ulubionym sosem. Gotowe w 15 min!

Torciki z pieczonego bakłażana

Prosty, ale wykwintny sposób na pyszną warzywną przekąskę. Torciki z pieczonego bakłażana, przekładane serowym kremem. Serwujemy ze szparagami i podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi.



Leave a Reply

Your email address will not be published.