Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Sałatka ala Bałkańska z pieczoną papryką

Sałatka ala bałkańska
z pieczoną papryką

Nie zawsze jem mięso, ale jeśli danie jest bezmięsne to musi być  w nim ser owczy, pieczone warzywa albo pita. W sałacie ala bałkańskiej z pieczoną papryką znajdziecie połączenie wszystkich tych elementów. Lubię ją, ponieważ przypomina mi czas dzieciństwa u babci i smak warzyw prosto z ogródka.

  • 4 porcje
  • Czas przygotowania: 15min
  • Czas pieczenia: 45-60 min
  • Stopień trudności: Łatwe

Składniki

– 5 papryk (mogą być w każdym kolorze) – wybierajcie jak największe

– ½ cebuli czerwonej

– 200 g pomidorków koktajlowych

– 200-250 g sera bałkańskiego z mleka owczego 

–  70 g oliwek czarnych lub kalamata (jeśli lubicie oliwki – dodajcie więcej)

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki octu winnego (polecam z czerwonego wina)

– czarny pieprz

sposób przygotowania

1. Paprykę pieczemy w całości w piekarniku na maksymalnej temperaturze przez ok. 40 min – 1 godz. Papryka jest gotowa, gdy jej skórka jest całkowicie czarna. 

2. Upieczoną paprykę przekładamy do miski, którą przykrywamy szczelnie pokrywką. Zostawiamy na ok. 10 min. Dzięki temu papryka się “udusi”, co pozwoli na łatwiejsze zdjęcie skórki. Jeśli nie masz czasu, możesz od pominąć tą czynność i od razu zacząć obierać paprykę.

3. Obieramy papryki ze skóry i kroimy wszerz na plasterki. Przyprawiamy szczyptą soli, łyżką octu i łyżką oliwy z oliwek. Mieszamy. 

4. Cebulę kroimy “na piórka”. Pokrojoną cebulę przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą (najwygodniej zrobić to pod kranem). Dzięki temu cebula będzie delikatniejsza w smaku. 

5. Cebulę przekładamy do miseczki i dodajemy łyżkę octu winnego. Mieszamy i zostawiamy na 3 min.

6. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i solimy.

Sposób podania

Sałatę najlepiej podać w głębokim talerzu, ukladając wszystkie elementu obok siebie. Idealnym dodatkiem jest domowa pita – przepis znajdziecie tutaj.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

kulki-serowe-przekaska

Kulki serowe

Kulki serowe to idealna przekąska na szybko - na leniwe wieczory lub na imprezę ze znajomymi. Podawane z ulubionym sosem. Gotowe w 15 min!...

Read More
przekaska-torcik-z-baklazana

Torciki z pieczonego bakłażana

Prosty, ale wykwintny sposób na pyszną warzywną przekąskę. Torciki z pieczonego bakłażana, przekładane serowym kremem. Serwujemy ze szparagami i podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi....

Read More


Leave a Reply

Your email address will not be published.