Torciki z pieczonego bakłażana

Torciki z pieczonego bakłażana

podawane z pomidorkami koktajlowymi i prażonymi orzechami

Prosty, ale wykwintny sposób na pyszną warzywną przekąskę dla wegetarian i nie tylko. Zainspirowała mnie ochota na coś smażonego i tak powstały torciki z bakłażana. Przekładane serowym kremem i serwowane z podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi. 

Składniki - Torciki z pieczonego bakłażana

PIECZONE BAKŁAŻANY

– 2 bakłażany

– 500 g japońskiej bułki tartej – panko*

– 2 jajka

– ok. 100 g mąki (na panierkę)

MASA SEROWA

– 500 g sera ricotta

– 50 g parmezanu (parmigiano)

– skórka z 1 cytryny

– pęczek bazylii 

– oliwa z oliwek

* Jeśli nie macie w domu bułki panko, możecie skorzystać z tradycyjnej tartej bułki.

Dodatki

– 250 g pomidorków koktajlowych

– ocet balsamiczny

– 20 g cukru (białego lub brązowego)

– 50 g orzechów

– sól, pieprz

– pieprz cayenne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pieczone bakłażany

  • Obieramy bakłażany ze skórki i kroimy na plastry o grubości 1,5 cm. Solimy i zostawiamy na ok.7 min, tak aby sól wyciągnęła z bakłażana wodę. 
  • W międzyczasie przygotowujemy składniki na panierkę. Na 3 talerzach rozkładamy osobno: mąkę (z dodatkiem czarnego pieprzu, szczypty soli i pieprzu cayenne), roztrzepane widelcem jajko i bułkę panko.
  • Osuszamy bakłażany z wody, po czym obtaczamy po kolei w mące, jajku i bułce panke. Bakłażany w panierce układamy na blaszce do pieczenia (pokrytej papierem do pieczenia). Delikatnie spryskujemy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190ºC (z termoobiegiem) lub 200ºC (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 10-15 min (do momentu zbrązowienia się). 

Masa serowa

  • Mieszamy wszystkie składniki – ser ricotta, parmezan, sól, pieprz, startą skórkę z cytryny. Najlepiej mieszać składniki blenderem ręcznym, ale można także ugnieść widelcem.
  • Kroimy bazylię i dodajemy do masy, razem z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Masa jest już gotowa.

Dodatki do dania

  • Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy na niej pomidorki koktajlowe przez 3-4 min.
  • Dodajemy cukier i mieszamy z pomidorkami. Smażymy przez 1 min. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny i smażymy kolejne 30 sek.
  • Przygotowujemy orzechy – siekamy na mniejsze kawałki i prażymy na patelni do czasu zarumienienia. 

sposób podania

Układamy torcik: podstawą jest upieczony w panierce plaster bakłażana, na niego nakładamy masę serową i przykrywamy kolejnym plastrem bakłażana. Możemy zostać przy jednej warstwie lub zrobić dwie.

Na talerzu obok torciku z bakłażana nakładamy nieco prażonych orzechów oraz podsmażonych pomidorków..

przekaska-torcik-z-baklazana

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Krewetki w sosie maślanym z mango

Połączenie smaków słodko-kwaśnych. Sos maślany z mango robi furorę - oprócz krewetek sprawdzi się także do ryby albo kurczaka. Krewetki marynujemy i pieczemy w piekarniku. Całość podajemy z cieniutkimi frytkami.

Czytaj dalej
kulki-serowe-przekaska

Kulki serowe

Kulki serowe to idealna przekąska na szybko - na leniwe wieczory lub na imprezę ze znajomymi. Podawane z ulubionym sosem. Gotowe w 15 min!

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.