Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Torciki z pieczonego bakłażana

Torciki z pieczonego bakłażana

Prosty, ale wykwintny sposób na pyszną warzywną przekąskę dla wegetarian i nie tylko. Zainspirowała mnie ochota na coś smażonego i tak powstały torciki z bakłażana. Przekładane serowym kremem i serwowane z podsmażonymi pomidorkami koktailowymi. 

  • 8 porcji
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Czas smażenia: 10 min
  • Stopień trudności: Średni
  • Dla Wegetarian

SKŁADNIKI

PIECZONE BAKŁAŻANY

– 2 bakłażany

– 500 g japońskiej bułki tartej – panko*

– 2 jajka

– ok. 100 g mąki (na panierkę)

 

MASA SEROWA

– 500 g sera ricotta

– 50 g parmezanu (parmigiano)

– skórka z 1 cytryny

– pęczek bazylii 

– oliwa z oliwek

DODATKI

– 250 g pomidorków koktajlowych

– ocet balsamiczny

– 20 g cukru (białego albo brązowego)

– 50 g orzechów

– sól, pieprz

– pieprz cayenne

* Jeśli nie macie w domu bułki panko, możecie skorzystać z tradycyjnej tatej bułki.

Sposób przygotowania

Pieczone bakłażany
  • Obieramy bakłażany ze skórki i kroimy na plastry o grubości 1,5 cm. Solimy i zostawiamy na ok.7 min, tak aby sól wyciągnęła z bakłażana wodę. 
  • W międzyczasie przygotowujemy składniki na panierkę. Na 3 talerzykach rozkładamy osobno: mąkę (z dodatkiem czarnego pieprzu, szczypty soli i pieprzu cayenne), roztrzepane widelcem jajko i bułkę panko.
  • Osuszamy bakłażany z wody, po czym obtaczamy po kolei w mące, jajku i bułce panke. Bakłażany w panierce układamy na blaszce do pieczenia (pokrytej papierem do pieczenia). Delikatnie spryskujemy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190ºC (z termoobiegiem) lub 200ºC (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 10-15 min (do momentu zabrązowienia się). 
Masa serowa
  • Mieszamy wszystkie składniki – ser ricotta, parmezan, sól, pieprz, startą skórkę z cytryny. Najlepiej mieszać składniki blenderem ręcznym, ale można także ugnieść widelcem.
  • Kroimy bazylię i dodajemy do masy, razem z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Masa jest już gotowa.
Dodatki do dania 
  • Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy na niej pomidorki koktajlowe przez 3-4 min.
  • Dodajemy cukier i mieszamy z pomidorkami. Smażymy przez 1 min. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny i smażymy kolejne 30 sek.
  • Przygotowujemy orzechy – siekamy na mniejsze kawałki i prażymy na patelni do czasu zarumienienia.
Sposób podania
  • Układamy torcik: podstawą jest upieczony w panierce plaster bakłażana, na niego nakładamy masę serową i przykrywamy kolejnym plastrem bakłażana. Możemy zostać przy jednej warstwie lub zrobić dwie.
  • Na talerzu obok torciku z bakłażana nakładamy nieco prażonych orzechów oraz podsmażonych pomidorków.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

ZObacz także

Pieczarki faszerowane po bałkańsku

Chrupiąca, szybka i łatwa do zrobienia przekąska w stylu bałkańskim. Faszerowane pieczarki podawane z sałatą, która dodaje świeżości. Idealne na domową imprezę albo wieczór z ulubiony serialem.

Kulki serowe

Kulki serowe to idealna przekąska na szybko - na leniwe wieczory lub na imprezę ze znajomymi. Podawane z ulubionym sosem. Gotowe w 15 min!



Leave a Reply

Your email address will not be published.