Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii
Torciki z pieczonego bakłażana
Torciki z pieczonego bakłażana
podawane z pomidorkami koktajlowymi i prażonymi orzechami
Prosty, ale wykwintny sposób na pyszną warzywną przekąskę dla wegetarian i nie tylko. Zainspirowała mnie ochota na coś smażonego i tak powstały torciki z bakłażana. Przekładane serowym kremem i serwowane z podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi.
8 porcji
Czas przygotowania: 20 min
Czas smażenia: 10 min
Stopień trudności: Średnie
Dla wegetarian
Składniki - Torciki z pieczonego bakłażana
PIECZONE BAKŁAŻANY
– 2 bakłażany
– 500 g japońskiej bułki tartej – panko*
– 2 jajka
– ok. 100 g mąki (na panierkę)
MASA SEROWA
– 500 g sera ricotta
– 50 g parmezanu (parmigiano)
– skórka z 1 cytryny
– pęczek bazylii
– oliwa z oliwek
* Jeśli nie macie w domu bułki panko, możecie skorzystać z tradycyjnej tartej bułki.
Dodatki
– 250 g pomidorków koktajlowych
– ocet balsamiczny
– 20 g cukru (białego lub brązowego)
– 50 g orzechów
– sól, pieprz
– pieprz cayenne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pieczone bakłażany
Obieramy bakłażany ze skórki i kroimy na plastry o grubości 1,5 cm. Solimy i zostawiamy na ok.7 min, tak aby sól wyciągnęła z bakłażana wodę.
W międzyczasie przygotowujemy składniki na panierkę. Na 3 talerzach rozkładamy osobno: mąkę (z dodatkiem czarnego pieprzu, szczypty soli i pieprzu cayenne), roztrzepane widelcem jajko i bułkę panko.
Osuszamy bakłażany z wody, po czym obtaczamy po kolei w mące, jajku i bułce panke. Bakłażany w panierce układamy na blaszce do pieczenia (pokrytej papierem do pieczenia). Delikatnie spryskujemy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190ºC (z termoobiegiem) lub 200ºC (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 10-15 min (do momentu zbrązowienia się).
Masa serowa
Mieszamy wszystkie składniki – ser ricotta, parmezan, sól, pieprz, startą skórkę z cytryny. Najlepiej mieszać składniki blenderem ręcznym, ale można także ugnieść widelcem.
Kroimy bazylię i dodajemy do masy, razem z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Masa jest już gotowa.
Dodatki do dania
Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy na niej pomidorki koktajlowe przez 3-4 min.
Dodajemy cukier i mieszamy z pomidorkami. Smażymy przez 1 min. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny i smażymy kolejne 30 sek.
Przygotowujemy orzechy – siekamy na mniejsze kawałki i prażymy na patelni do czasu zarumienienia.
sposób podania
Układamy torcik: podstawą jest upieczony w panierce plaster bakłażana, na niego nakładamy masę serową i przykrywamy kolejnym plastrem bakłażana. Możemy zostać przy jednej warstwie lub zrobić dwie.
Na talerzu obok torciku z bakłażana nakładamy nieco prażonych orzechów oraz podsmażonych pomidorków..
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!
Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie? Dodaj komentarz na dole strony
Połączenie smaków słodko-kwaśnych. Sos maślany z mango robi furorę - oprócz krewetek sprawdzi się także do ryby albo kurczaka. Krewetki marynujemy i pieczemy w piekarniku. Całość podajemy z cieniutkimi frytkami.
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych i społecznościowych. Pozostając na tej stronie zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. RozumiemWięcej
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.