Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii
Sałatka ala Bałkańska z pieczoną papryką
Sałatka ala bałkańska z pieczoną papryką
Najlepsza z domową pitą
Nie zawsze jem mięso, ale jeśli danie jest bezmięsne to musi być w nim ser owczy, pieczone warzywa albo pita. W sałacie ala bałkańskiej z pieczoną papryką znajdziecie połączenie wszystkich tych elementów. Lubię ją, ponieważ przypomina mi czas dzieciństwa u babci i smak warzyw prosto z ogródka
4 porcje
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 45-60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki - Sałatka ala bałkańska z pieczoną papryką
– 5 papryk (mogą być w każdym kolorze) – wybierajcie jak największe
– ½ cebuli czerwonej
– 200 g pomidorków koktajlowych
– 200-250 g sera bałkańskiego z mleka owczego
– 70 g oliwek czarnych lub kalamata (jeśli lubicie oliwki – dodajcie więcej)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu winnego (polecam z czerwonego wina)
– czarny pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Paprykę pieczemy w całości w piekarniku na maksymalnej temperaturze przez ok. 40 min – 1 godz. Papryka jest gotowa, gdy jej skórka jest całkowicie czarna.
Upieczoną paprykę przekładamy do miski, którą przykrywamy szczelnie pokrywką. Zostawiamy na ok. 10 min. Dzięki temu papryka się “udusi”, co pozwoli na łatwiejsze zdjęcie skórki. Jeśli nie masz czasu, możesz od pominąć tą czynność i od razu zacząć obierać paprykę.
Obieramy papryki ze skóry i kroimy wszerz na plasterki. Przyprawiamy szczyptą soli, łyżką octu i łyżką oliwy z oliwek. Mieszamy.
Cebulę kroimy “na piórka”. Pokrojoną cebulę przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą (najwygodniej zrobić to pod kranem). Dzięki temu cebula będzie delikatniejsza w smaku.
Cebulę przekładamy do miseczki i dodajemy łyżkę octu winnego. Mieszamy i zostawiamy na 3 min.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i solimy.
sposób podania
Sałatę najlepiej podać w głębokim talerzu, układając wszystkie elementu obok siebie. Idealnym dodatkiem jest domowa pita – przepis znajdziecie tutaj.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!
Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie? Dodaj komentarz na dole strony
Papanasi - pączki serowe, deser bardzo popularny w Rumunii - znajdziecie go wszędzie i o każdej porze roku. Pyszne, nieco lżejsze niż polskie pączki, z dodatkiem sosu karmelowego i owoców.
Przepis na pierś indyka z sosem śmietankowym z typowo rumuńskim dodatkiem polenty (inaczej mamałygi). Poznajcie rumuński pomysł na szybki i łatwy do przygotowania obiad.
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych i społecznościowych. Pozostając na tej stronie zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. RozumiemWięcej
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.