Sałatka ala Bałkańska z pieczoną papryką

Sałatka ala bałkańska z pieczoną papryką

Najlepsza z domową pitą

Nie zawsze jem mięso, ale jeśli danie jest bezmięsne to musi być  w nim ser owczy, pieczone warzywa albo pita. W sałacie ala bałkańskiej z pieczoną papryką znajdziecie połączenie wszystkich tych elementów. Lubię ją, ponieważ przypomina mi czas dzieciństwa u babci i smak warzyw prosto z ogródka

Składniki - Sałatka ala bałkańska z pieczoną papryką

– 5 papryk (mogą być w każdym kolorze) – wybierajcie jak największe

– ½ cebuli czerwonej

– 200 g pomidorków koktajlowych

– 200-250 g sera bałkańskiego z mleka owczego 

–  70 g oliwek czarnych lub kalamata (jeśli lubicie oliwki – dodajcie więcej)

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki octu winnego (polecam z czerwonego wina)

– czarny pieprz

salata-z-pieczonej-papryki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Paprykę pieczemy w całości w piekarniku na maksymalnej temperaturze przez ok. 40 min – 1 godz. Papryka jest gotowa, gdy jej skórka jest całkowicie czarna. 

  • Upieczoną paprykę przekładamy do miski, którą przykrywamy szczelnie pokrywką. Zostawiamy na ok. 10 min. Dzięki temu papryka się “udusi”, co pozwoli na łatwiejsze zdjęcie skórki. Jeśli nie masz czasu, możesz od pominąć tą czynność i od razu zacząć obierać paprykę.

  • Obieramy papryki ze skóry i kroimy wszerz na plasterki. Przyprawiamy szczyptą soli, łyżką octu i łyżką oliwy z oliwek. Mieszamy.

  • Cebulę kroimy “na piórka”. Pokrojoną cebulę przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą (najwygodniej zrobić to pod kranem). Dzięki temu cebula będzie delikatniejsza w smaku.
  • Cebulę przekładamy do miseczki i dodajemy łyżkę octu winnego. Mieszamy i zostawiamy na 3 min.
  • Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i solimy.

sposób podania

Sałatę najlepiej podać w głębokim talerzu, układając wszystkie elementu obok siebie. Idealnym dodatkiem jest domowa pita – przepis znajdziecie tutaj.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

jagniecina-z-polenta-danie

Jagnięcina z polentą i salsą jogurtową

Jagięcina – mięso mało popularne u nas, ale wyjątkowo smaczne. Proponuje Wam prosty przepis na przygotowanie pysznej i oryginalnej w smaku potrawy. A jeśli nie macie jagnięciny, możecie wykorzystać polędwiczkę wieprzową – także będzie przepysznie.

Czytaj dalej
rumunska-ryba-po-grecku-by-chef-lorek

Rumuńska ryba po grecku

Makrela przykryta warstwami warzyw – przepis podobny do "polskiej" ryby po grecku. Danie jednogarnkowe, bardzo łatwe do przygotowania. Wersja makreli przyrządzona pierwszy raz przez moją mamę jako alternatywa dla dań ze smażoną rybą.

Czytaj dalej


Leave a Reply

Your email address will not be published.