Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii

Sałatka z karpiem

Sałatka z karpiem

Przepis na świąteczną sałatkę z karpiem. Łączy tradycyjne smaki polskich świąt z oliwkami i kiszonym ogórkiem. To sprytny sposób na wykorzystanie smażonego karpia, który zostanie Wam po wigilijnej kolacji. W sezonie poświątecznym karpia możemy zastąpić tuńczykiem.

  • 6 porcji
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas gotowania/smażenia: 30 min
  • Stopień trudności: Łatwe

Składniki

– 250 g ziemniaków (najlepiej z odmiany czerwonych ziemniaków)

– 250 g marchewki

– 50 g mrożonego zielonego groszku

– 200g kiszonych ogórków

– 70 g czarnych oliwek

–  Ryba: 750 g karpia (filet) – zamiennie może być 250 g tuńczyka z puszki

– 3 łyżki majonezu (polecam domowy majonez – przepis na blogu już niebawem)

– sól i pieprz

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki i marchewkę gotujemy w całości w wodzie przez ok. 20 min (bez wcześniejszego obrania, ale po porządnym umyciu). Ugotowanego ziemniaka obieramy ze skórki. Kroimy razem z marchewką na niewielką kostkę.

2. Groszek gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (zazwyczaj 9 min we wrzącej wodzie). Jeśli chcemy zachować ładny zielony kolor, ugotowany groszek przepłukujemy zimną wodą.

3. Karpia doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem przez ok. 20-25 min na małym ogniu i pod przykryciem. Można także upiec w piekarniku na 180ºC (przez 1 godz.). Usmażonego karpia dzielimy na małe kawałki, wyjmując ości. 

4. Kiszone ogórki kroimy na małe kosteczki. Oliwki kroimy na pół.

5. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy majonezem i oliwą z oliwek.

W wersji poświątecznej, idealnym zamiennikiem karpia będzie tuńczyk z puszki.

Sposób podania

Skorzystajcie z małej miseczki – nakładamy do niej sałatkę i robimy babkę (tak jak z piasku). Na dużym talerz wykładamy babkę z sałatki, plasterki kiszonego ogórka oraz kromkę chleba. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!

Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie?  Dodaj komentarz na dole strony

Zobacz także

Dorada w towarzystwie warzyw

Prosty przepis na orzeźwiające danie rybne, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, szparagów, grzybków enoki i sałaty.

Karp pieczony – plachie

Karp w nowym wydaniu - pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku - tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.

Rumuńska ryba po grecku

Makrela przykryta warstwami warzyw – przepis podobny do "polskiej" ryby po grecku. Danie jednogarnkowe, bardzo łatwe do przygotowania. Wersja makreli przyrządzona pierwszy raz przez moją mamę jako alternatywa dla dań ze smażoną rybą.



Leave a Reply

Your email address will not be published.