Garść kulinarnych inspiracji, serwowanych z uśmiechem i doprawionych sporą dawką pozytywnej energii
Sałatka z karpiem
Sałatka z karpiem
Przepis na świąteczną sałatkę z karpiem. Łączy tradycyjne smaki polskich świąt z oliwkami i kiszonym ogórkiem. To sprytny sposób na wykorzystanie smażonego karpia, który zostanie Wam po wigilijnej kolacji. W sezonie poświątecznym karpia możemy zastąpić tuńczykiem.
6 porcji
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki - Sałatka z karpiem
– 250 g ziemniaków (najlepiej z odmiany czerwonych ziemniaków)
– 250 g marchewki
– 50 g mrożonego zielonego groszku
– 200g kiszonych ogórków
– 70 g czarnych oliwek
– Ryba: 750 g karpia (filet) – zamiennie może być 250 g tuńczyka z puszki
– 3 łyżki majonezu (polecam domowy majonez – przepis na blogu już niebawem)
– sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki i marchewkę gotujemy w całości w wodzie przez ok. 20 min (bez wcześniejszego obrania, ale po porządnym umyciu). Ugotowanego ziemniaka obieramy ze skórki. Kroimy razem z marchewką na niewielką kostkę.
Groszek gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (zazwyczaj 9 min we wrzącej wodzie). Jeśli chcemy zachować ładny zielony kolor, ugotowany groszek przepłukujemy zimną wodą.
Karpia doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem przez ok. 20-25 min na małym ogniu i pod przykryciem. Można także upiec w piekarniku na 180ºC (przez 1 godz.). Usmażonego karpia dzielimy na małe kawałki, wyjmując ości.
Kiszone ogórki kroimy na małe kosteczki. Oliwki kroimy na pół.
Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy majonezem i oliwą z oliwek.
W wersji poświątecznej, idealnym zamiennikiem karpia będzie tuńczyk z puszki.
sposób podania
Skorzystajcie z małej miseczki – nakładamy do niej sałatkę i robimy babkę (tak jak z piasku). Na dużym talerz wykładamy babkę z sałatki, plasterki kiszonego ogórka oraz kromkę chleba. Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij znajomym!
Masz pytania do przepisu lub chcesz pokazać jak wyszło Twoje danie? Dodaj komentarz na dole strony
Karp w nowym wydaniu - pieczony w piekarniku z pomidorami i cebulą. Tradycyjny przepis na przyrządzanie karpia po rumuńsku - tzw. plachie. Warto wypróbować na Wigilię i nie tylko.
Makrela przykryta warstwami warzyw – przepis podobny do "polskiej" ryby po grecku. Danie jednogarnkowe, bardzo łatwe do przygotowania. Wersja makreli przyrządzona pierwszy raz przez moją mamę jako alternatywa dla dań ze smażoną rybą.
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych i społecznościowych. Pozostając na tej stronie zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. RozumiemWięcej
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.